saçma sapan bir atasözümüzdür .yiğidi öldürüp nasıl hakkını vereceksiniz ki?.. en büyük hakkı olan yaşama hakkını elinden alıp hangi hakkını verecekseniz artık..böyle durumlarda yapılacak en iyi şey, yiğidi öldürmeyip hakkını vermemektir.
öldürdükten sonra hak hukuk mu kalırı düşündüren atasözü. yazılana katılıp katılmamanın ötesinde, bakış açısı zenginliğiyle, ilericiliğiyle göz kamaştıran bir entrynin sonuna cuk diye oturur. nevi şahsına münhasır bir hakkaniyet teslimi olur. ve hak yenmeyip, şukela butonunun göbeğine basılır. o entrynin sübjektif sularda yüzmesine ses çıkarılmaz. bakış açısı farklılığı incedir, yakalanmıştır. mutluluk vardır.
mırıldanarak yiğidi öldür hakkını yeme betimlemelerimin çoğalmasının hayırlara vesile olmasından keyif alırım sözlük adına. mutlu kılar. huzur verir. az ve öze yelken açar. bu atasözünü sözlüğe yaslıyorum bu sebepten, kendi adıma.
Muhatabın kim olursa olsun, eğer yaptığı davranış eylem söylem her neyse, hakka hukuka adalete merhamete doğruluğa iyiliğe yiğitliğe ve mertliğe uygunsa onu kabul et. Taktir et. Hakkını teslim et. Şayet böyle yapmazsan, onu öldürmekle kalmaz hakkı da çiğneyip öldürmüş olursun ki esas bu ölümden de beterdir. Zaten hakka riayet ediyorsan öldüremezsin. Hem onu, hem de hakkını. Buradaki yiğit hak sahibidir. Kısaca, Hakkını yediğin kimseyi öldürdün demektir. Hiç Kimsenin Hakkını yeme ki, onu öldürmüş olma. Yada eğer hasbelkader bir şekilde hakkını yediysen, tazmin et, hakkını geri ver, bedelini öde, iade et, helallaş. Gönlünü al. Ama ne yap ne et, Hesabı kapat.
Bir de madalyonun öbür yüzü var tabi. Allah muhafaza Tuttun adamı öldürdün. Katil oldun. Çık ortaya bari adam gibi doğrusunu itiraf et, deki yok yere öldürdüm. Veya filan filan sebepten öldürdüm. Olurya nefsine uydun şeytana uydun, dan diye çektin vurdun öldürdün adamı. Kıvırtma dansöz gibi. Bari cezanı çek. Bedelini öde. Tabi ne kadar ödeyebilirsen artık. Zor işler..