tavşan, domuz (bkz: domdom kurşunu) vs avlayacaksanız kullanacağınız tüfek. bu tüfeğin ruhsatını almak çok kolaydır. tek hekim raporu ve ikametgah yeterlidir.
genel olarak av tüfekleri diye toparlayabiliriz. türkiyedeki herkes bu gibi tüfeğe çok rahat sahip olabilir. yivsiz av tüfekleri olarak şunlar sıralanabilir ;
çifte kırma
kurma kollu av tüfeği
süperpoze
pompalı tüfek
yarı otomatik tüfek
bunlar türkiyede en çok kullanılan yivsiz av tüfekleridir.
çifte kırmada yanyana iki adet namlu vardır. bunlara birer adet olmak üzere toplamda iki adet fişek koyabilirsiniz. Bu silahı bulan Browning amcadır. ilk çıktığı zaman büyük bir devrim olarak gelmiş. Şu anda bu tüfeği dünyada görmemiş neredeyse yoktur. Kullanımı oldukça basittir. Tüfeği kır, içine iki tane fişek koy ve kapat. Sonra da atışa hazır. Bu silahın en önemli iki dezavantajından biri fişek sayısının iki ile sınırlı olmasıdır. ikincisi ise sağ namluya konan mermi hafif sağa , solan konan ise hafif sola çekmektedir. Şu an ülkemizde hala birçok adet bu tüfekten vardır.
kurma kollu av tüfeğine geldiğimizde , bu silahın ortaya çıkış nedeni şudur: çifte kırma iki tane mermi aldığından bu sayı cidden az gelmeye başlamıştır. Browning amca 1887 yılında Winchester için M 1887 modelini geliştirmiştir. Bunun olayı ise namlunun altında mermileri depolayan bir kısım vardır. Her atıştan sonra bir kurma kolu kaldırılarak bu kısımdan namluya yeni mermi sürülmüş olunacaktır. Bunun bir avantajı bir de dezavantajı vardır. avantajı çifteye göre daha fazla mermi kapasitesi vardır ( 5 tane ) ama bu güzelliğe rağmen malesef bu tüfekte her atıştan sonra kurma kolu önce aşağı çekilip sonra yukarıya doğru kapatarak fişek beslemesi yaptığından bu her defasında tüfeğin hedeften farklı bir noktaya kaymasına sebep oluyordu.
Bunun üzerine John Browning yine winchester için 1897 yılında ilk pompalı tüfeği M1897 yi tasarladı bu yeni modelde fişek beslemesi yapılırken hedeften sapma olmamasıyla birlikte bu tüfekte 5 fişek alabiliyor ve bu 5 fişeği 7.5 sn gibi bir zamanda atabiliyordu.
Tabi bu da piyasaya yetmeyince John Browning 1900 yılında ilk yarı otomatik tüfeğini yapmıştır. Bu silahta herhangi bir kurma işlemi olmadan seri atış yapılabiliyordur. Ancak yarı otomatik tüfekler çok geri tepmektedir. Ama buna rağmen en pratik olarak kullanılabilecek tüfek olmuştur.
Birde süperfoze var. Onun çok bi olayı yok. Çiftede yanyana duran namlular süperfozede üst üste durmaktaydı. Çiftede sağa sola meyil olayı böylece kalkmıştır.Bu silah özellikle ördek ve kuş avcıları tarafından tutulmuştur. Trap sporu da bu silahla yapılmaktadır.
Yivsiz av tüfekleri aklınızda ilk beliren mermi imajındaki mermi atmamaktadır. Ki zaten bu da onların olayıdır. Bu silahlar saçma olarak nitelendirilen küçük küçük metal topları atar. iri saçmalarda mevcuttur. en büyükleri ise bizim bildiğimiz terimle domdom kurşunudur. Bu kurşun özellikle geyik avında filan kullanılmaktadır. Yakın mesafeden bir canlıya sıkıldığı zaman bir tane yerden değil bir sürü yerden delik açacaktır.
Bu tüfekleri almak ciddi anlamda çok basittir. Adli sicil kaydı, ikematgah , fotoğraf , tek hekim raporu ve bir adet dilekçenizi ilçe emniyet ya da jandarmaya götürüyorsunuz. Onlar size Yivsiz Av Tüfeği Satın Alma Belgesi verecektir. O belge ile gidip silahınızı alıyorsunuz. Sonra silah , faturası ve o belge ile tekrardan emniyete gidiyorsunuz ve kayıt ettiriyorsunuz. Böylecek ruhsatınızı almış olacaksınız. Yivsiz tüfek ruhsatnameleri sahibine belgede kayıtlı yivsiz av tüfeklerini taşıma ve bulundurma yetkisi verir. Söz konusu silahların, köy kasaba veya şehir içinde boş olarak torba veya kılıf içinde ya da araçların bagajında taşınıp nakledilmesi zorunludur.
aklınızdaki sorulara çözüm olmuşsa ne mutlu bana.
uyumamgerekpatron
Poze, kırma, otomatik, pompalı ve şarjörlü olmak üzere 5 kategoride incelenmesi gereken prosedür ve fiyat yönünden yivliye göre daha kolay ulaşılır tüfek.
Kırma kalmadı pek gerçi, her atıştan sonra merasimle mermi doldurmuyor millet. Poze bile yok doğru düzgün. Otomatik var herkeste. Pompalı ise bana göre teknik olarak av tüfeği vasfı taşımıyor. Şarjörlülerin ise sorunları var, daha rayına oturmadı.
Ucuz diye otomatik almayın alacaksanız da şarjörlü almayın. Hadi aldınız diyelim gaza gelip ava gitmeyin.
Kaliteli tüfekler bile fişek seçerken besleme sorunları yaşatabilir ama şarjörlü olup m4 makyajlı safir gibi tüfeklerle domuz falan avlamaya giderseniz domuz sizi avlar aman diyeyim.