mekanik sindirime hiçbir katkısı ve ne zaman, nerden çıkacağı belli olmayan, ortodontik tedavi görenlerin korkulu rüyası haline gelmiş, keşke hiç çıkmasa dedirten dişlerdir. diş etine gömülü olanlar yarım saatlik korkunç bir operasyonla alınabilir. operasyon sonrası daha korkunç ve acılıdır.
Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
ilk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
ilk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.
Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 20 dakika soğuk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
ilk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır.
Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik diş niçin çekilmelidir?
Dişin pozisyonunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yeterli bir sebeptir. böyle bir durumda bahsedilen problemler mutlaka yaşanacaktır. Üstelik bu tip problemler aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelişirler.
Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanır. Eğer diş çürür ve dolguyla restore edilmezse diş kısa zamanda iltihaplanır.
Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.
Dişeti altında yatay (düşeyden sapmış) pozisyondaki gömük bir diş, diğer dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşması ile sonuçlanacak olan bir basınç oluşturur.
Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.
ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.
DiŞETi HASTALIĞI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)
BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
ORTODONTiK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
PROTEZLE iLGiLi SEBEPLER: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.
KiST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.(Bakınız, Diş Apsesi)
20lik dişin çekilmesini gerektiren hallerde yukarıdakilerdir.
Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin (röntgenle tespit edilmiş) ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.
diğer adı olgunluk dişidir.4 yıl önce film çektirdiğimde diş hekimi bi kaç seneye kalmaz çıkar demişti ama hala çıkmadı. sanırım yeterli olgunluğa hala ulaşamadım.
bir haftayı zulme çeviren ardından kanal tedavisi ile dış etmenler* sayesinde çkarılan kabus diş. çene büyümesi bayanlarda 20, erkeklerde 22 yaşına kadar sürmektedir ve bu nedenle 20yaşında çıkması gereken 20likler bir türlü bu yaşı denklemeyi beceremezler.
sadece birinin çıkması bile dişlerimin şeklinde bozukluğa neden olmuş hepsi birden çıkınca güzelim dişlerim ne olacak dediğim, çıkarken çok can yakan diş.
doktor tarafından çekilme gereği duyulduğunda ufak bir ameliyat için kendinizi hazırlamanız gereken dişler. önce damağınız neşter ile yarılır, diş parçalanarak veya kanıttırılarak çıkarılır ve akabinde dikiş ile kapatılır. ulan yazarken bile çenem sızladı sanki yeniden çekiyorlar. dişçiliğin en extreme olayıdır herhalde.
tam bir baş belası olan dişlerdir. çıkması bir dert olduğu gibi çektirmesi de bir başka derttir. insan bu dişleri çektirdiğinde önce şekli şemali değişir daha sonra ise bir hafta boyunca ağrı sızı kanama ve ağzını açamama gibi operasyon sonrası komplikasyonlara maruz kalır ki, bunlar insana keşke çektirmeseydim dedirtir.
adına inat 15 ila 40 yas arası herhangi bi zamanda cıkıp,erkense yaşlı, geç ise genç hissettirebilecek, discilerin dusman oldugu,cekmek icin yapmadık numara, atmadık çamur bırakmadıkları,
"Bu disleri istiyorum,aldırmıycam! Ömrum yettiiğince de bakıcam!"
seklinde savunmalar gerektiren, en sabırlı, sırf kendini gosterebilmek, "Ben de buradayım, gorun beniii!"diyebilmek icin sagdan, soldan, nerden çıkacagını bilemeyen, işbu sebepten yanak iç yüzünde ısırılmadık yer bırakmayan, olmadı varlığını öndeki inci sırası dişlerinizi birbirine geçirip mısır örgüsüne çevirerek hissettiren, lakin tüm bunları yaparken cussece en buyuk eleman oldugunun degerini bilip de kalıbının disi olamamıs en Avarel dis grubu.
Mutasyonun insanlığa hediyesi.
normalde yirmi yaş dişi, insanların kullandığı normal bir azı dişidir. fakat,günümüzde insanlar herşeyi hazır lokmalar şeklinde, yiyecekleri yumuşacık (hamburger) halde yedikleri için bu dişler işlevlerini yitirmiştir.
Mesela insanlar elmayı bile dilimleyerek yer. Fakat elmayı ısırarak yemenin dişlere çok faydası vardır. Hazır ve rahat yaşam koşullarının hediyesidir yirmilik diş.
dört diş ağrısı olması gerekirken kırk dört diş ağrısı çektirten,'ne zaman bitecek bu çile'diye sorduğum nefretlik dişler topluluğu.
(bkz: ateşim var diş kaşıyıcımı getirin)
en erken 17-18 yaşlarında sürme belirtileri veren genetik ve gelişimsel faktörlere göre süren, yarı gömük kalan yada tamamiyle gömük kalan, her halükarda doktora başvurup muayene ettirilmesi gereken; çok çeşitli anatomik formasyonlar gösterebilen 3.büyük azı dişimiz.
gömük kalması durumunda ileride kistik yahut tumoral faaliyet gösterme riski son derece yüksektir. yaşı gelmiş bireylerde radyografik ve klinik muayenesinin yapılması ile karşılaşılacak sorunların erken teşhisi mümkündür.
cerrahi bir operasyonla bu konuda deneyimli bir diş hekimi yada cerrahi uzmanlığı yapmış diş hekimleri (bkz: çene-yüz cerrahı) tarafından kolayca alınabilir.