alttan ikisi çıktı, ama ne çıkmak... o acının zaten bir tarifi yok, zamana yayılıyor resmen, o çıkış serüveni aylarca bitmiyor.
her neyse çıktı ama alt dişlerimi sıkmaya başladı, öyle ki artık ön dişlerimden biri arkaya biri öne yatmaya başladı hafiften, buna ek olarak sallanmaları da cabası.
ben tam bu nedenlerden dolayı doktordan randevu almaya çalıştığım esnada ne oldu dersiniz?
üstteki yirmilik dişlerden birinin ucu gün yüzüne çıkmaya başlamış. ama bir terslik var, çünkü yan taraftan çıkmaya başlamış.
Ortalama yirmili yaşlarda çıkan (daha erken veya daha geç de olabilir) bazense hiç çıkmayan, diş sıralarının en arkalarında bulunan diştir.Bazı durumlarda yamuk çıkabilir.Özel önem gerektiren bir diştir.Kolay etkilenir.Çıkmadan çektirdiğim için çıkarken acı verip vermediği hakkında bilgim yok.Güzel diştir.
Kişiye rahatsızlık vermediği sürece çektirmek gerekmediği, sadece doktorların para kazanmak için o dişin alınması gerektiği söylentileri var olan 20 lik yaş sendromu. Tabi ki ağzınızı açamayacak hale gelirseniz çektirmek zorundasınız. ÖRN: BEN. Yaklaşık 2 ay önce kendimi kurtardım bu dertten.
yaklaşık on yıldır birlikte yaşayabilme mücadelesi verdiğim, senenin belirli zamanlarında şiddetli ağrılarla hayatı bana bezdiren, dişçi korkum yüzünden kurtulamadığım illettir.
2000 yılı ve sonrasında doğan birçok yeni nesilde çıkmayacak olan diştir. sebebi ise basit, milyonlarca belkide binlerce yıl önce kullanılan bu diş artık modernleşme ve basit yiyecek tüketmekten dolayı görev yapamamaktadır. eskiden insan çeneleri, ağız ve kafaları daha iri olduğundan ve beslenme şekilleri direk eti butu ağıza götürüp ısırarak olduğundan bu dişlere çok görev düşüyordu. vücudumuz o kadar mükemmel çalışıyor ki ihtiyaç duyulmayan organları yavaş yavaş tabi biraz fazlasıyla yavaş yapıyor bunu, çıkartmamaya başlıyor ve kendisini güncel şartlara göre düzenliyor.
fil dişlerini de buna örnek verebiliriz. o kadar çok fil dişi avlandı ki, filler hep dişleri alınıp bırakılır veya öldürülürdü. ancak daha sonradan bir şekilde filler az da olsa dişsiz doğmaya ve yaşamaya başladı. hatta işin garip tarafı dişsiz doğan filler dişli doğan fillere göre daha iyi yetişip daha sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar. git gide dişli doğan fil sayısı azalmaktadır. bu da belkide evrimin bir aşamasıdır.
bütün evrimler çevresel faktörlere ve ihtiyaçlara göre şekillenir. 20 lik dişe artık insanoğlunun ihtiyacı kalmadığından ya çekiliyor ya da bazı kişilerde artık çıkmıyor bile. bu dişi çıkaran insanların sayısı git gide azalacaktır ve tahminimce birkaç yüz yıl sonra artık bu diş çıkmamaya başlayacak tamamen. fillerde aynı şekilde.