bir haftayı zulme çeviren ardından kanal tedavisi ile dış etmenler* sayesinde çkarılan kabus diş. çene büyümesi bayanlarda 20, erkeklerde 22 yaşına kadar sürmektedir ve bu nedenle 20yaşında çıkması gereken 20likler bir türlü bu yaşı denklemeyi beceremezler.
diğer adı olgunluk dişidir.4 yıl önce film çektirdiğimde diş hekimi bi kaç seneye kalmaz çıkar demişti ama hala çıkmadı. sanırım yeterli olgunluğa hala ulaşamadım.
Hepimizin bildiği gibi ağzımızda en son süren dişler üçüncü azı dişleridir. Genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin (röntgenle tespit edilmiş) ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.
ÇÜRÜK: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.
DiŞETi HASTALIĞI (perikoronit): Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)
BASINÇ AĞRISI: Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.
ORTODONTiK SEBEPLER: Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.
PROTEZLE iLGiLi SEBEPLER: Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.
KiST OLUŞUMU: Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.(Bakınız, Diş Apsesi)
20lik dişin çekilmesini gerektiren hallerde yukarıdakilerdir.
Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmilik diş niçin çekilmelidir?
Dişin pozisyonunun bozuk olması enfeksiyon için tek başına yeterli bir sebeptir. böyle bir durumda bahsedilen problemler mutlaka yaşanacaktır. Üstelik bu tip problemler aniden ve beklenmeyen bir zamanda gelişirler.
Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılması zor alanlarda bulunurlar. Zamanla çürümeye yol açan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanır. Eğer diş çürür ve dolguyla restore edilmezse diş kısa zamanda iltihaplanır.
Bu dişleri temiz tutmak zor olduğundan biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olur.
Dişeti altında yatay (düşeyden sapmış) pozisyondaki gömük bir diş, diğer dişlerin hareketi, sıklaşması ve çarpıklaşması ile sonuçlanacak olan bir basınç oluşturur.
Gömük dişin üzerini kaplayan dişetinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.
Yara yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama gelişebilir.
ilk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapılmamalıdır.
ilk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.
Tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.
Kanama kontrol edilmeli. Eğer dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılır. Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyorsa yeni bir tane konur.
Şişkinliğin kontrolü. Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 20 dakika soğuk tampon- 20 dakika ara- tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir.
ilk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla ağzı gargara yapmak gerekir. karışım 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz koymak suretiyle hazırlanır.
mekanik sindirime hiçbir katkısı ve ne zaman, nerden çıkacağı belli olmayan, ortodontik tedavi görenlerin korkulu rüyası haline gelmiş, keşke hiç çıkmasa dedirten dişlerdir. diş etine gömülü olanlar yarım saatlik korkunç bir operasyonla alınabilir. operasyon sonrası daha korkunç ve acılıdır.
bide bu dişin şakacı olanı vardır. çıkıyormuş gibi yapar ucunu gösterir ama çıkmaz yerine geri gömülür. yeni diş çıkarn bebekler de olduğu gibi kaşıntı da yapabilir. bu gibi bi durum söz konusuysa, bebekler için olan diş kaşıyıcıları çok işe yaramaktadır.*ağrılı ise dayanılmazdır, insana çene kısmını söktürtmek ister.
çıkarken insana azap üstüne azap çektiren, çıktıktan sonrada fazla bir işe yaramayıp çürüyüp çektirilmesi gereken ve tekrardan acı çektiren 4 lü diş topluluğu.
sanılanın aksine kafaya estiği gibi çektirilmemesi gereken diştir. fonksiyona katılmadığı doğrudur ancak özellikle ortodontik tedavide önem taşır. tabi var olması da düzgün diş dizimini bozabilir. ayrıca bruxizm dediğimiz diş sıkmayla birleştiğinde çok şiddetli, geri dönüşü olmayan çene eklemi rahatsızlıklarına neden olabilir. çenede lokalize olmayan ağrılar 20 yaş dişinden kaynaklanabilir. bu dişlerin durumu 20 civarındaki yaşlarda mutlaka bir panoromik röntgen alınıp incelenmelidir.
çoook çok eskiden besinleri parçalamada çok ise yarayan ama atesin bulunması sıvı gıdalara gecisle artık bi onemi kalmayan ve mutlak ve mutlak darwin'i dogrulayarak yok olmaya mahkum olan diş..
kacarı yok evrim bir gerçek..
Nam ı diğer saatli bomba. Bir tanesi bile haddinden fazla sorun teşkil ederken dördünü de çektirmek zorunda kalan/kalacak bahtsızlara Allah yardım etsindir.