yarın sabah 09.00 sularında doktorun izahına göre ''kücük bir cerrahi operasyon'' ile alınacak olan sağ alt yirmilik dişimin muhattap olduğu hadise.
operasyona henüz 23 saat olmasına ragmen, endişenin ve stresin doruk noktasına ulastıgı vakitler.
operasyon sonrası süreci nasip olursa step step aktaracagım. şimdiden geçmiş olsun bana. *
edit: anlatmak istiyorum lakin anlatamıyorum. saat 11.00 gibi eve geldim. geldigim dakikadan itibaren yatıyorum. agzımda pis bir koku, tarifi zor bir tat.. tükürük desen jolemsi. * biraz agrı var. evet. lakin bademciklerimin yanında esamesi okunmaz! ben dişim agrıyacak diye beklerken bademciklerim şişti ve müthiş bir agrı. işlem sırasında pek bir şey hissetmiyorsunuz. velakin igneler...
sadece psikolojik olarak etkilenmeniz mümkün. işlemin başında gözlerim fena kaymış olacak saf alkolü dayadılar burnuma. -iyi misin? -daha iyisin evet! diye seslenirlerken gelmiştim evet kendime. neyse gercekten bahsettikleri gibi piskopat bir durum yok ortada.. gidiyosun, cakıyorlar iki tane igneyi, uyusuyorsun. alt dudagın kayıyor. 1 saat debeleniyorlar agzının icinde ve eve dönüyorsun.. * gecmiş olsun.
korkulacak hiçbir şey yoktur. lakin doktorun işini nasıl yaptığıyla da ilgili. bir yirmilik dişimi devlette aldırdım. tam uyuşmadan çekmeye kalktı, kırdı hiç abartmıyorum 10 dakika süresinde bilincimi yitirdim, bayıldım. sonra 3 tane özelde aldırdım ki biri ameliyatla alındı. hiçbir sıkıntı çekmedim. ne çekerken hissettim ne de sonrasında bir sıkıntı yaşadım. sadece kanama olabiliyor ki o da öldüren bir şey değil, doktorunuza gittiğinizde pansuman yapıyor ve geçiyor.
insanları dişçiden korkutanlara şaşıyorum, yok kanal öldürür, dolgu süründürür hii temizlemek mi yirmi yaş dişimi dedin eyvah gibi şeylerin hepsi yalandır. doktorunuzu tanıyın, hissedilen acı son derece az. yani kolu bir yere vurduğunda bile daha fazla acı hissediyorsun.
yaklaşık dört yil once geçirdiğim operasyon. acılı ve sureci kotu evet, ama kesinlikle 20lik disinizin çıkması kadar değil. cektirmeden once elimle silahla tum kenti yokedip sonra kafama sıkma hayalleri yasardım. çektirmek en iyisidir efendim. su siralarda usttekiler cikma eğilimi gosteriyor, daha ciddi bir atılım gostermeselerde kısa sure içinde onları cektiresim var. cekilir dert degil valla.
Çok çeşitlilik gösteren deneyimlerdir. Dişin diş eti içerisindeki konumuna göre şekillenir. Apse yapmış işe, önce antibiyotik verilmelidir. Genelde doktora apsenin yaptığı ağrıdan dolayı gidilir, kesinliklie iltihap geçmeden diş çekilmemelidir. iltihabın kana karışma riskini göze almaz hiç bir doktor ama hasta da bu bilinçle yaklaşmalıdır olaya. Eğer diş kökü çok derindeyse bir çene cerrahının operasyon yapması gerekebilir, zira durum basit bir diş çekimi değildir artık. Ancak ortalama olarak bir hafta içerisinde baya toparlayan, ilk üç gün şişlik, ağrı, yemek yeme zorluğu yaşatabilen bir operasyondur. Acı hissetmezsiniz ( operasyon sırasında ), ancak sonrasında fazla olmasa da sancılar olabilir. Onlar da iyileşecektir kısa zamanda.
nesreddin hoca; "bana hekim değil eşekten düşen birini getirin" demiş ya. herhalde torunları olarak hekim değil de diş çektirenlerin daha çok fikir sahibi olduğu bir konudur bu. ben hem hekim hem de 20 yaş dişi çektiren biri olarak yorum yapayım.
20 yaş dişleri normal azı dişlerine göre daha farklı anatomik özellikte ve lokalizasyon olarak da hem çalışılması zor hem de farklı bir çekim tekniği gerektiren çok geniş yelpazede değişiklik gösteren bir yapıdadırlar. öncelikle dişini çektirecek olanlara tavsiyem mutlaka bir panaromik röntgen(çene filmi) çektirmeleridir. 20 yaş dişleri normal bir azı gibi tam çıkmış olabilir yarım çıkmış sadece tepesi gözüküyor olabilir hiç sürmemiş ama ağrı ve enfeksiyon nedeniyle alınması gerekli olabilir bu dişler bazen kemiğe bağlı ya da çene kemiği tarafından çıkışı engelleniyor olabilir bunları bilmeden çekime başlanırsa hastayı oldukça hırpalamak kaçınılmazdır. enfeksiyon olsa da olmasa da çekim öncesi antibiyotiklerle profilaksi yapılması şerttır, iyi bir anestezi ve tecrübeli ellerde büyük sorunlar yaşamadan çekim yapılabilir ama herhalukarda çekim sonrası bir kaç gün ila bir hafta arasında değişen sürelerde şişme, ağrı ve kanama görülebilir, çekimden sonra sıkıntılar devam ederse doktorunuza mutlaka görünün, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın, yarayı temiz tutun, herkese geçmiş olsun.
Yarı gömülü olan 20lik dişim iltihaplanma ile beni süründürüyordu ta ki yeter ulan diyene kadar .Bir hafta antibiyotik sonucu bu gün çekildi ve başta oh be kurtuldum derken uyuşukluğun geçmesi ile geçen haftaki sürünme maratonu tekrar başladı.Direk ağrı kesici aldım fakat şu anlık fazla faydasını görmemiş bulunmaktayım.
Doktor dişi değil çenemi aldı resmen şu an orada nasıl bir durum var acaba hayal bile edemiyorum.Etin üstü delik ve neredeyse çene kemiği bile azcık görünüyormuş gibi hissediyorum ve dişlerimi tam kapattığımda üst dişim oradan bir parçaya temas ediyormuş gibi.
Şu anlık vücut sistemim kendi kendine yaraya müdahaleye başladı.Daha fazla kan kaybetmemek ve mikrop kapmaması için çalışmalarını son sürat devam ediyor ve bana ağrı sinyali vererek "oğlum burada ciddi problem var sakın ha buraya sert bir şey temas ettirme yada darbe alma durum vahim burada" uyarıyor.Ben ise götümü devirmiş sözlüğe yazı yazmaya çalışıyorum o yara yarın sabaha kapanmış olacak ve bir hafta sonra tamamen düzelecek ben bunun için bir şey yaptım mı ? Tabi ki hayır .Bu bile beni çok şaşırtıyor açıkçası ,sisteme bak !
iki hafta kadar önce kemikte yatay olarak duran yirmi yaş dişini operasyonla aldıran biri olarak söylemek istediğim şeyler var.
Bunun bir operasyon olduğunu ve herkesteki reaksiyonların aynı olmayacağını unutmayın.
Gömülü ve yatay duran diş en sıkıntılı olanmış sanırım. Yine de panik yapmayın. Gömülü ve yatay olan diş için tecrübelerim şunlardı:
Operasyonu yapacak cerrahı iyi araştırın. Çekim sırasında sinirler zedelendiği için çenemle alt dudağımın arasındaki ufak bir kısım hissizleşti. Kaşınıyor, hissiz olduğu için kaşımak da kâr etmiyor. Berbat bir durum. yaklaşık 3 ay hissedemeyecekmişim. B12 vitamini kullanmamı söyledi doktor.
Doktorunuz ne söylediyse eksiksiz biçimde yapın.
Ağrı kesiciyi almak için ağrımasını beklemedim. Operasyondan bir süre sonra aldım ve ağrı konusunda öyle kafamı duvarlara vuracak veya uyutmayacak kadar bir ağrı çekmedim.
Antibiyotik çok önemli aksatmayın kesinlikle.
Doktorunuz sizden tükürmemenizi isteyecektir. Kan durana kadar tükürmeyin. Vampir gibi kan yuttum durana kadar.
Sigaradan doktorunuzun söylediği süre zarfında kesinlikle uzak durun.
Buz önemli aga. Doktorun dediği gibi belirli periyotlarda saatlerce buz koyup çekmeme rağmen ağzımda erik varmışçasına şişti suratım. Koymasaydım davul gibi olacaktı sanırım.
Dikiş iplerini,çekim yerini dilinizle veya başka bir cisimle kurcalamayın. Doktorunuzun dediği tarihte de gidip dikişlerinizi aldırın.
Başta dediğim gibi. Bunlar hasta tecrübeleridir. Siz diş hekiminizin söylediklerini kesinlikle yapın eksiksiz şekilde. Yaptıracak olanlara geçmiş olsun.
Edit: Diş gömülü ve yatay olduğu için çektirmemem durumunda diğer dişlere baskı yaparak çarpıklaştırabileceği söylendi. Çürürse hepten felaket zaten. Onun bunun lafıyla sağlığınızı aksatmayın.
gömülü iki tane yirmilik diş çektirdim biri 3 sene önce, 2,5 saatte iki doktor tarafından tamamlanabildi. zaten koca kafalı bir insanken yüzümde bir kafa daha çıktı. sanırım 10 gün gibi bir sürede suratım anca toparlandı. çok sert şeyler çiğnediğim zaman hala ağrı olur.
Sıkıntılı olduğu söylenen işlemler. Bu yaşıma rağmen bir sıkıntısını görmedim ancak 20'lik dişim yamuk çıkmış galiba böyle az bir şekilde. Doktor dedi bunu ege üniversitesinde çektireceksin ameliyatla.
Benim anlamadığım dalga şu. Şimdi eski insanlar ne yapıyordu? Yani yirmilik diş eskiden de vardı herhalde? O zaman ne yapıyordu insanlar? Bu dişi çekmezsek olmaz mı?
Karşı komşum gülhan teyze 45 yaşında yirmilik diş çektirdi mesela. Çok kötü diyor. Şimdilik bir şey yok ama Biliyorum ileride mecbur ben de çektireceğim. Şimdiden psikolojim bozuldu. Zaten dentofobi var ben de.
yaklaşık 16 saat önce sol alt gömülü dişimi çektirdim.
öncelikle demek istiyorum ki, "hiç acımayacak, hiçbir şey hissetmeyeceksin" gibi şeyler söyleyen kim varsa onun ben ağzına tüküreyim.
hem ameliyat sırasında hem sonrasında hem de şimdi deli gibi canım yanıyor. çocuk gibi ağladım bugün acıdan kaç kere.
öncelikle 2-3 saat bir şey yiyip, içmeyin. doktorun verdiği gazlı bezi yaklaşık 1 saat ağzınızdan çıkarmayın, ne kadar kan olursa olsun yenisiyle değiştirmeyin.
ilk 2 saat buz desteği cok onemliymis. 8 dakika şişen yanağa buz koyup, 2 dakika dinlendirin.
ilk 2 gün sigara içmemi yasakladı, dinlemeyip içtim dikişlerim kanamaya ve daha cok sancı çekmeye başladım, siz içmeyin.
yine ilk 2-3 gün sadece çorbayla beslenin. zaten çorba içerken bile ağzınızı doğru düzgün acamayacaksiniz. yani bende öyle oluyor en azından, suyu bile pipetle icebiliyorum.
onun dışında allah düşmanıma bile vermesin diyorum.
yasayacak olanlara şimdiden geçmiş olsun.
edit: 6 ay sonra gelen şiddetli diş ağrısından sonra apar topar tekrar dişçiye gittim ve bana ''diğer 20'lik dişimin patladığını, onun da gömülü olduğunu ve çekmemiz gerektiğini'' söyledi. allahım beni neden sürekli dişimle ve özellikle gömülü 20lik dişle sınıyorsun yarabbim. ağlamak istiyorum.
benim dişler köküne çok sağlam bağlı. Küçükken sallanmaya başlasa bile köküne hala bağlı kalıyordu ve nadiren kendiliğinden çıkıyordu. Hep babaanneme giderdik, babam orada diş konusu açardı ve muhabbeti benim sallanan dişime getirirdi. Babaannem de aç bir bakayım dişine derdi, ağzımı açtığım anda dişi eliyle tutup sökerdi. Gram kanamazdı. Ancak doktor işleri hiç öyle değildi. birkaç kez sağlam dişimi söktüler, hem de dişi sökerken iki parçaya ayırmıştı yanlışlıkla. O çatur çutur sesini duyduğum anda kendimden geçerim. Sonrası bariz zaten, eve gidiyorsun sabahtan akşama kadar lavabonun önüne attığın sandalyede oturarak ağzından gerek mor, gerek koyu kırmızı, gerek de canlı kırmızı olarak akmaya devam eden kanları tükürüyorsun ve akşamına sadece çorba içiyorsun. Bu hala böyle bu arada. Diş çektirmekten nefret ederim.
Cekilmemesi halinde vücuda çok zarar verecek olan diştir. ilerleyen zamanda tüm yüzünüz bile ağrıyabilir. Oluşan iltihap beyninize bile yürüyebilir.
Gömülü diş operasyonu geçirmiş biri olarak ne yazabilirim ? Sahiden zordu. ilk gün çok zordu. Ağzınızın içini kesiyorlar çünkü dişi çıkarabilmek için. Ancak yazdığım gibi çektirmek zorundasınız. Çekimden sonra sürekli sancı tutmuştu. Anneme bağırmıştım can havliyle. Yerimde zıplamiştım acıdan. 6 yıl geçti ama unutamadım.kadına bağırmasaydım iyiydi ama normal bir acı çekmemiştim. iki normal 20'lik diş çektirdim çok basitti ancak gömülü diş operasyonu zor.
Dişim gömülü olmamasına ve dolayısıyla doktor tarafından tutulup çekilmesine rağmen çok fena durumdayım.
Dişimi 2 gün önce çektirdim. Doktor önce tornavida gibi bir aletle dişimi yerinden oynattı. Sonra çekti. ilk gün çok fazla abandığı için çenem ağrıyordu. Şu an boğazım ağrıyor ve dişimin yerinde oluşan boşluk aşırı derecede kaşınıyor. Böyle yırta yırta kaşımak istiyorum. Kim bilir ameliyat olmuş olsaydım neler hissedecektim.
Evrim sürecinin insanoğluna attığı en büyük kazıklardan biri budur.