bu başlığı duyanlar ilk olarak 'türk sanat sanat müziği şöyle böyle güzeldir' sonra 'mozart da dinlemeyelim o zaman' şeklinde saldırı ve savunmalarda bulunacağını az çok tahmin edebiliyorum.
amma ve lakin tsm ne mozart,sebastian bach müzikalitesine ne de duygusal bir tını veya insanı hayran bırakan sözlere sahip eserlerdir zaten gelişimi durmuş eski eserler yıllardır tekrar tekrar söylenegelerek illallah dedirtmiştir, artık gelişen, yenilenen çağ ile birlikte geçmişten günümüze adeta sırtımızda taşıyarak getirdiğimiz tsm yi artık yere bırakma zamanı gelmiş hatta geçmektedir. ancak türk sanat müziğini bırakıp da pop gibi fantastik müziklere olan eğilim artacaksa bir daha düşünebiliriz, ayrıca kişinin zevkidir; isteyen, kendini bu müzikte bulan dinler değil mi? de denebilir.
edit: bu kadar kötülenmesine anlam verememekteyim zira kişisel duygulardan çok bir realiteyi dile getirdim ancak subjektif yaklaşım dur durak bilmemekte.
bizi biz yapanlardan vazgeçmektir. aslında o sadece müzik olarak görülmemelidir. türk sanat müziği yada musiki bizim geçmişle bağımızı sağlayan köprüdür. dinlemek istemeyen dinlemez. ama bu şarkılara bir dadanırsanız yakanızı bırakmayacaktır.
en asil duyguların eylemidir. bu eylemi yapan ki$ilere kar$ı gereksiz bir ele$tiri ise en asil nefretleri doğurur. i$te ben bu ele$tiriye gelemem. $arkı dinlemenin yüzyılı mı olur? bi kanun taksimi dinle de öyle gel kar$ıma adamım. hala fikrin deği$mezse de, sana inat, milat öncesi ya$amı$ toplulukların yaptığı müzikleri mp3 olarak bulur dinlerim. yine de karı$amazsın bana.
(bkz: ya ben lan neyse bir $ey demiyorum)
bira içmeyi hamallık olarak gören, rakı sofrası kurup muhabbet eden kişilerin sıkça yaptığı eylemdir... ayrıca değil 21. yüzyıl, bir 21 yüzyıl daha geçse bir müzeyyen senar bir zeki müren daima dinlenecekir. rakı sofrası kurup 1001 meze hazırlayıp metallica ya da eminem ceza vs dinleyecek halimiz yok ya?
turk sanat muzigi punk dan cok daha once olmustur ama yazik garibin cenazenini bile yapan yok denilebilecek durum. ayrica tsm dinleyenlere sevgilerimi yoluyorum.
Eski bir meyhane seçilir, muhabbeti güzel üç beş arkadaş toplanır; hatta muhabbet de yeterlidir mekan önemli değildir. Meyhaneye giderseniz zaten konuşmalara müdahale etmeyecek yükseklikte çalacaktır arka fonda Türk Sanat Müziği. Zaman zaman sessizlik olur ve müziğin huzuruna bırakırsınız kendinizi. 21. yüzyılda yaşamanın getirdiği tüm sıkıntıları geçici olarak unutturur. Geçmişe duyulan özlemdir.
Evet, Türk Sanat Müziği güzeldir, saftır, masumdur, duygu ve anlam yüklüdür, eşsizdir, huzur vericidir, ve daha birçok şeydir. Geçmişe duyulan saygıdır, ustalara saygıdır Türk Sanat Müziği dinlemek.
yerel kulturleri oldurup herkesi standart bir sekle (fazla dusunmeyen, tuketen toplum) sokmak isteyenlerin tuzagina dusmus olanlarin yadirgadigi durumdur. yok neymis yeni besteler cikmiyormus da eskiler dinleniyormus. rap ve hiphopta hergun yuzlerce yeni beste cikiyor da ne oluyor. ucbes ay sonra kimse hatirlamiyor bile. o yuzden eski sarkilari yeniden derleyip, cilalayip sunuyorlar durmadan. rock veya pop muzik de cok farkli degil. uzulmeyin gencler, er ya da gec yerel kulturler, farkli muzikler, farkli mutfaklar olecek. sizin istediginiz gibi hepimiz hamburger pizza yiyip rap, country ve hiphop dinleyecegiz. tabii ki iPodlarimizdan.
özellikle orta yaşı geçkin abilerimizin ablalarımızın yaşlarının getirdiği dinginlikle yöneldikleri müzik türüdür. Evet bizim kanımız hızlı akar ve o müzik bize çok sıkıcı gelir. ama unutmayalım ki sadece bizim istedğimiz müziği dinletmek hakkımız yoktur.
zamandan bağımsız bir durumdur, nasıl ki yıllar öncesinden yazılan bir kitap okunup aynı duyguları hissettirebiliyorsa, bir film aynı şekilde* ağlatabiliyorsa, aşka dair söylenenler hala aynıysa, tsm de zamandan bağımsız olarak aynı zevki ve hatta daha fazlasını verebilir kişiye. *
'seninle tattım ben her mutluluğu
bırakıp gidersen bil ki yaşamam
ömrümden canımdan ne istersen al
gülü susuz seni aşksız bırakmam
üşüdüm diyorsan güneş olurum
yanarım sevginle ateş olurum
dolarım havaya nefes olurum
gülü susuz seni aşksız bırakmam..'
daha güzel anlatabilen varsa söyleyin bilelim.. dinlenesi..
aman adamım bülent ersoy duymasın yeniden taktırır penisi önermesi. netekim kadın/adam si bemol veya do majör için cinayet işleyebilecek kapasitede. 21. yüzyılda sanat müziği demode oldu demek; dinlerden, kanunlara, geleneklerden, tarihi olaylara kadar toplumun geçmiş yapısınında revize edilmesi mantığını doğurur. e olmalı diyenler için ;
(bkz: tutmayın küçük enişteyi)
beğenmeyen ve çekemeyen bok atmasın sonra da objektifim diye orta da gezmesin çünkü böyleleri zeki müren'in müzeyyen senar'ın farkına varamamıştır denilesi başlık.
-ne dinliyorsun hacı
-türk sanat müziği dinliyorum
-ya atomun parçalandığı bu çağda olacak iş mi? türk sanat müziği dinlenir mi? el alem uzayda koloniler kuracak siz hala...
-evet uzay çalışmalarını ilerlettiler bayaa. gördük geçen gün.
-nası yani?
-biz heybeli'de her gece mehtaba çıkıyoruz. arada sırada uzay çalışmalarını da seyrediyoruz diyorum. gördük arkadaşlarla geçen gün.
-hönk