taşlara oyulmuş türk kültürü'nün eseridir. zira çin'de bulunan en eski yin yang mö 4 binli yıllara dayanırken, aynı motifin mö 10 binli yıllarda türk kültürü'ne ait kaya resimlerinde kullanıldığı görülmektedir. yin yang'a elan daha türk kilimlerinde/halılarında rastlamak mümkündür...
Çin felsefesinde, insanların doğadaki oalyları algılayışlarında karşılaştıkları ve evrendeki her devingen nesnede bulunduğuna inanılan doğal karşıtların genel tanımlaları. edilgeni, karanlığı, dişili, olumsuzu ve tüketimi betimleyen "yin" geceye, aydınlığı, erili, olumluyu ve üretimi betimleyen "yang" ise gündüze karşılık gelir. sürekli bir mücadele içinde olan yin ve yang birlikte bütünü yaratırlar.
"erkek yang'dır,
yang'ın özelliği çabucak isteğinin kabarmasıdır. ama gene çabucak da doyuma ulaşır.
kadın yin'dir,
yin'in özelliği ise öyle çabuk çabuk isteklendirilememesidir. ama bir kez isteklendi mi kolay kolay doyurulamaz."
her kötülüğün içinde iyilik her iyiliğin içinde biraz olsun kötülük vardır diyen felsefedir. çok ta doğrudur kanımca. örneğin siz bir insana bişey öğretseniz o kişi sizin öğrettiğiniz bilgiyi hazır almış olacak ve konu üzerindeki ilgisini kaybedecektir belki de.. örnek vermek için söledim bunu ama hayatımızda yaptıklarımıza şöle bi bakacak olursak bize iyi niyetle iyilik yapmış insanların bile bize uzun vadede zarar verdiğini düşünebiliriz. aynı şekilde bize kötülük edenler de bir biçimde iyilik yapmışlardır çünkü bizi daha güçlü kılmışlardır ve daha kötülerine hazırlamışlardır.