yii

entry4 galeri0
    1.
  1. Microsoft .NET Framework, uygulamalarin ve web servislerinin insa edilebildigi(build ), yayiminin yapilabildigi(deploy ) ve çalistirilabildigi(run ) bir platformdur.
    'Build - Deploy - Run' .NET Framework platformu için üç anahtar kelimedir. Verimliligi yüksek, standartlara uygun ve çoklu dil destegi bulunan bir platformdur. Internet ölçekli uygulamalarin operasyonu ve yayimlanmasi için karsimiza çikan zorluklar .NET Framework'ün sagladigi servisler sayesinde rahatlikla asilabilmektedir. .NET Framework iki temel bölümden olusmaktadir: Common Lanuguage Runtime, Hiyerarsik düzendeki sinif kütüphanesi.

    .NET Framework:
    20 den fazla programlama diline destek vermekte
    Uygulama gelistiricilerin is mantigi(business logic ) içeren kod kismina yogunlasmalarini saglamakta
    Güvenli, saglam, yüksek performansli uygulamalarin gelistirilebilmesini saglamaktadir. Eskiye göre; gelistirme, yayimlama ve yönetimin çok daha kolay oldugu bir platformdur.
    Desteklenen Programlama Dilleri

    APL Fortran Pascal
    C++ Haskell Perl
    C# Java Language Python
    COBOL Microsoft JScript RPG
    Component Pascal Mercury Scheme
    Curriculum Mondrian SmallTalk
    Eiffel Oberon Standard ML
    Forth Oz Microsoft Visual Basic

    Common Language Runtime (CLR ) nedir?
    Common Language Runtime çalisma zamani servislerinden sorumludur. Programlama dillerinin entegrasyonu(language integration ), güvenlik(security ), bellek(memory ), süreç(process ) ve thread(is parçacigi ) yönetimi çalisma zamani servislerindendir. CLR bunun yani sira gelistirme zamaninda da bazi rollere sahiptir, örnegin tip güvenliginin saglanmasi gibi.

    Common Language Runtime, .NET Framework ile yazilmis uygulamalarin isletiminden sorumlu bir motor gibi görev yapmaktadir.

    CLR'nin sagladigi ve sorumlu oldugu bazi servisler asagida listelenmektedir:

    Kod yönetimi(Code Management ): Loading ve Execution
    Uygulama belleginin izolasyonu
    Tip güvenliginin(type safety ) dogrulanmasi
    IL(Intermediate Language ) kodunun dogal makina koduna(native code ) dönüsümünün saglanmasi
    Metadata(tipe ait detaylandirilmis bilgiler ) bilgisine erisimin saglanmasi
    Yönetilebilir nesnelerin(managed object ) bellek yönetiminin saglanmasi
    Kod erisim güvenliginin(code access security ) uygulanmasi
    Istisna yönetimi(Exception Management )
    Yönetilebilir kodlar, COM nesneleri ve hazir DLL'lerin birbirleri arasinda isletimlerinin saglanmasi
    Nesne otomasyonunun saglanmasi
    Uygulama gelistiriciler için servislerin saglanmasi(debugging vb. )

    Sinif Kütüphaneleri
    Temel siniflar; giris/çikis(input/output ), string islemleri, güvenlik yönetimi, ag iletisimi, thread yönetimi, metin isleme ve kullanici arayüz tasarimi gibi standart fonksiyonlari kapsamaktadir.

    ADO.NET siniflari; OLE DB, ODBC, Oracle ve SQL Server arayüzleri üzerinden veriye erisimi saglamaktadir. XML siniflari ise XML manipulasyonu, XML veri içerisinde arama yapabilme ve dönüsüm fonksiyonlari gibi temel fonksiyonlara sahiptir. ASP.NET siniflari web tabanli uygulamalar ve web servisleri gelistirebilmek için destek saglamaktadir. Windows Forms siniflari ise masaüstü uygulamalari gelistirebilmeyi saglamaktadir.

    Sinif kütüphaneleri, .NET Framework dilleri arasinda ortak, tutarli bir gelistirme arayüzü saglamaktadir.

    Common Type System (CTS ) nedir?

    CLR içerisine insa edilmis güçlü ve zengin bir tip sistemidir(type system ). Çogu programlama dilinde bulunan tipleri ve bu dillerin operasyonlarini desteklemektedir. Birçok programlama dilinde bulunan tiplerin Common Type System içerisinde gerçeklestirimi yapilmis durumdadir.

    Common Language Specification (CLS ) nedir?
    Common Language Specification(CLS ), bünyesinde barindirdigi birtakim yapilari ve kisitlari ile kütüphane(library ) ve derleyici(compiler ) yazabilmek için rehberlik yapmaktadir. CLS, yazilan bir kütüphanenin CLS'yi destekleyen diger programlama dilleri ile entegre sekilde çalisabilmesini ve bu diller tarafindan da kullanilabilmesini saglamaktadir. CLS, CTS'nin bir altkümesidir. CLS uygulama gelistiriciler için büyük önem arzetmektedir. Öyle ki bir uygulama gelistirici yazdigi kodun diger kod gelistiriciler tarafindan da kullanilabilir olmasini gözönünde bulundurmalidir. CLS'nin kriterleri ve kurallari gözönünde bulundurularak yazilan bir API(Application Program Interface ), diger programlama dilleri içerisinden kullanilabilmekte, Common Language Runtime tarafindan da isletilebilmektedir.

    Microsoft Intermediate Language (MSIL ) nedir?
    MSIL islemciden bagimsiz komut setinden olusmaktadir. Bu komut seti içerisinde nesnelerin yüklenmesi, depolanmasi ve initialize edilmesini saglayan komutlarin yani sira ayni zamanda nesneler üzerinde metod çagrimini saglayan komutlar da yeralmaktadir. .NET Framework ile yazilmis bir kaynak kodun derlenmesi sonucu MSIL kodu olusmaktadir. MSIL, Metadata ve CTS sayesinde .NET dilleri arasinda bir bütünlesme saglanmaktadir. MSIL kodun çalistirilmasindan önce varolan MSIL kodu dogal makina koduna(native code ) dönüstürülmektedir. Interpretation dedigimiz yorumlama islemi yapilmaz.

    Managed Code ve Managed Data nedir?
    Kodun çalistirilabilmesi için gerekli servislerin ve hizmetlerin Common Language Runtime'dan alindigi koda 'Managed Code(Yönetilebilir Kod )' denilmektedir. CLR tarafindan gerekli servis ve hizmetlerin alinabilmesi için yönetilebilir kodun bilgisinin(metadata ) bulunmasi gerekmektedir. Kodun çalistirilabilmesi için çalisma zamaninda bu bilgi CLR tarafindan kullanilacaktir. C#, Visual Basic .NET ve Jscript.Net ile yazilan kodlar yönetilebilir kodlardir. Visual Studio.NET içerisinde yazilan C++ kodu varsayilan olarak yönetilemeyendir. C++ kodunun derleme sonrasi olusan kodun yönetilebilir olmasini saglamak için derleme islemi sirasinda '/CLR' parametresinin de belirtmek gerekmektedir.

    Veri(data ) için gerekli yer tahsisinin CLR tarafindan yapildigi veriye 'Managed Data(Yönetilebilir Veri )' denilmektedir. Ayni sekilde veri için bellekte tahsis edilmis yerin tekrar geri alinmasi islemi CLR içerisinde bulunan Garbage Collector tarafindan yapilmaktadir. C#, Visual Basic .NET ve Jscript.Net verileri varsayilan olarak yönetilebilir verilerdir. C# verileri program içerisinde belirtilecek anahtar kelimelerle yönetilemeyen(unmanaged ) veri olarak belirlenebilmektedir. Visual Studio.NET C++ verisi varsayilan olarak yönetilemeyen veridir. /CLR parametresinin verildigi durumda veri yönetilebilir olmaktadir. Ancak C++'in yönetilebilir uzantilari (Managed Extension ) ile yazilan bir sinifin '_gc' anahtar kelimesi ile tanimlanmasi bu siniftan olusturulan nesnelerin yönetilebilir olmasini saglamaktadir. Anahtar kelimeden(_gc ) anlasilacagi gibi veri Garbage Collector tarafindan yönetilmektedir. C++ ile yazilan bu yönetilebilir sinif diger .NET dilleri tarafindan da kullanilabilmekte. Yönetilebilir C++ sinifi özelliklerini bir C# sinifindan kalitim(inheritance ) ile alabilmektedir. Ancak C++ yönetilebilir sinifi kalitim(inheritance ) yoluyla en fazla bir adet siniftan özelliklerini alabilmektedir. alıntı. (ukte)
    1 ...
  2. 2.
  3. güzel bir php frameworkudur kendisi. web işine merak sardıysanız ve hız performans güvenlik vs şeyleri üst seviyede istiyorsanız ve bundan dolayı phpye sararsanız bence bakmanız gereken ilk framework olacaktır.
    alternatif olarak codeigniter ve symfonyde iş görür.
    0 ...
  4. 3.
  5. açık kaynak kodlu * php framework. orta ve büyük çaplı projelerde codeigniter' a tercih edilesi, hızlı framework. mvc yapısını kullanır.
    ismi,
    Is it fast? Is it secure? Is it professional? Is it right for my next project? sorularına cevaben yes it is.
    0 ...
  6. 4.
  7. hızı ile diğer frameworklere epey fark takan framework.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük