türkçe/ edebiyat öğretmeni olarak yarınki sınavda alanımla ilgili dikkat çekmek istediğim kısımlardır.
- paragraf ağırlıklı sınav ösym' nin gözdesidir malumunuz, bu okuduğunu anlama kabiliyeti ve yorumlama gücünü ölçmeye dayalı bir sistemdir. şanslıysanız soru dağılımının konusal yığılmada en makul olduğu kitapçığa düşersiniz. diyelim ki paragraflar üst üste geldi ve siz çok bunaldınız, böylesi durumlarda algı düşer, konsantrasyon zayıflar, bekleyin paniklemeyin daha öncesinde de benzer sıkıntıları yaşadınız çünkü.
derince nefes alın ve gözlerinizi kapatıp 10- 15 saniye kendinizi bırakın.
- dilbilgisi kısmı az sayıda ve seçiçi nitelikte sorulardan oluşur. kuralları bilen yapar bilmeyen yapamaz umarım yeterince çalışmışsınızdır.( herkes, biraz, birçok, aperitif, laboratuvar, egzoz, konservatuvar, gitgide, yanı sıra, art arda, yan yana, birdenbire, gardırop yazım kılavuzundan seçmeler)
- türkçe size en çok zaman kaybettirecek kısım olmasın, dikkatli olun, sevgiliniz, anneniz- babanız, etraf ne der kaygısı, sınavdan sonraki süreç, lysde nolacak gibi düşünceler salon kapısında kalsın. dikkatiniaz bir kez dağılırsa geri dönüşü olmaz, moraliniz bozulur ve sınavdan uzaklaşırsınız.
YGS'ye girecek arkadaşlara hayat kurtaran tavsiyeler:
1) Son günün akşamı ve sınav sabahı kesinlikle kitap açıp bişeyler ezberlemeye çalışma diyenleri takma. Son dakikaya kadar kaç formül ezberlersen sana yarar.
2) Sınav sabahı hafif kahvaltı yapın derler. Bu akşam ne bulursan ye mideni karıştır yat. Sabah kalkınca sıçacaksın ve rahat bir şekilde sınava gireceksin.
3) Sınava gireceğin yere gidince üstünü arayanlara, sınav görevlilerine gülümseyerek selam ver. Bu senin her türlü işini kolaylaştırır unutma onlar da insan.
4) Kesinlikle su alma çünkü içmeyeceksin.
5) Sınavda hayal kur. Beğenmediğin sorulara küfret ve geç çünkü döndüğünde onu yapabileceksin.
6)ÖSYM sana şekerler vericek. Her testin sonunda yaklaşık 30 saniye camdan dışarı bak ve şeker at ağzına bu seni yeniler ve diğer teste hazırlar.
7) Tüm soruları yetiştirme gibi bir aptalca fikre kapılma önceliklerini belirle.
Hadi sınavın ilk yarım saati dışarı çıkılmıyor da neden son 15 dakikasında da çıkılmaya izin verilmiyor diye düşünme. Sanane amk.
9) Sınav nasıl geçerse geçsin çıkışta ailene güzel geçti de. Bu sana sonuçlar açıklanana kadar en az 3 hafta rahat yaşama olanağını tanır.
10) Unutma sınavlar aptallar içindir.
namaz kılın, namaz kılın, ateistler allaha inanın zaten başka bir alternatifiniz de yok. hemen ninelerinize gidin fatihayı öğrenin. besmele bile çekseniz kar.
lys çok daha önemli aklınızda bulunsun. ygs'de rahat ve bir o kadar hızlı olmanız tavsiye edilir. girdiğiniz denemeler gibi düşünün, aynı taktikle soruları çözün. sınav ortasında yapamıyorum diye dert ediyorsanız, o soruyu geçin ve tam gaz çözmeye devam edin. olabildiğince sınava ve sorulara odaklanın. üniversiteye en kısa zamanda bekleriz.
cümlede anlam bilgisi sınavın ağırlıklı konularındandır. bazı kavramları bilmek hayat kurtarır.
hayıflanma : kişinin kendisi ile ilgili hayalkırıklıkları ve üzüntüleridir.
ör : allah ım aynada baktığım bu çizgili yüz benim mi ?!
kanıksama : bir olayın sürekli yaşanması sonucu alışma halidir.
ör : artık yolsuzluk haberleri sıradanlaştı.
yadsıma : inkar etme durumudur.
ör : salondaki vazoyu ben mi kırmışım ? (soru işareti konmayabilir çünkü sözde soru cümlesidir)
bir de gençler anlatım bozuklukları ile cümlede anlam konusu birbirine bazı noktalarda eşdeğer özellik gösterir.
hangi cümle duruluk ilkesine aykırıdır diyorsa gereksiz sözcük kullanımını
hangi cümle tutarlılık ilkesine aykırıdır diyorsa anlamca çelişen sözlerin bir arada kullanılmasını
hangi cümle açıklık ilkesine aykırıdır diyorsa anlam belirsizliğini soruyordur.
zorunlu tanım : işe yarar tüyolardır.
evden çıkmadan bi sürü çikolata yemeyin baş dönmesi yapıyor kendimden biliyorum. ha bir de en iyi bildiğinizden başlayıp en kötüye doğru çözün soruları mesela ben tür mat fen sos olarak çözerdim. işaretleme yaparken de dikkat edin kaydırma yapmayın.
en son olarak da ygs yi siktir edin bi boka yaramıcak gene kendimden biliyorum.
evet vücut stres anında sıvı atma ıstegınde bulunur. bu da turgor basıncının artmasına sebep olur. bu yüzde lavaboya cıkma istegi dogar. cok su tüketirsenız vucut bunu algılar ve işeme hissi yaratır. bide kot pantolon giydiysenız kesinlikle bişeylere yan bastınız demektir.
yarınki yüksek öğretime geçiş sınavı'na benimde girecek olmamdan mütevellit sınava girecek arkadaşlara verebileceğim ufak tefek tavsiyelerdir...
öncelikle sınava en iyi olduğunuz alandan başlayın; mesela türkçe, matematik, sosyal ve fen bilimleri testlerinden hangisinde daha iyiyseniz ondan başlayın, bunu yaparak hem sınav başlangıcındaki gereksiz heyecanı üzerinizden atacaksınızdır hem de soruları çözdükçe özgüven kazanarak diğer testlere daha rahat bir kafayla başlayacaksınızdır...