Elinizden geldiğince çok sayıda soru tipi çözün. Bilgileri periyodik aralıkla tekrar edin. Tekrarlamazsanız unutursunuz. inancınız tam olsun. Yattığınız yerden iyi bir üniversite kazanamazsınız. Elbet hatalarınız olacak fakat mühim olan hatalardan ders çıkarabilmektir.
ygs lys konu anlatım ve soru bankası yaprak testler v.b ihtiyaçları olan yazarlarımız için ücretsiz olarak bağışlamak istediğim(ayrıca bağışlamak isteyen) dökümanlar var. aynı şekilde aracı olup çevrenizden ihtiyacı olan insanları tespit edip ulaşırsanız mutlu olurum.
ygs ve lys ye girecek arkadaşlara vereceğim tavsiyelerdir.
arkadaşlar öncelikle tavsiyeleri klişe olarak görüp kulak ardı etmeyiniz. son derece samimi biçimde üniversiteye hazırlık sürecimden edindiğim tecrübelere dayanarak bazı bilgiler vermek istiyorum.
unutmayın ki sadece birkaç anahtar cümleyi kendinize felsefe edinerek, çok rahat bir üniversite hazırlık süreci geçirebilirsiniz.
öncelikle hedef koyun
benim yaptığım en büyük hata buydu. dershane rehber öğretmenimin önerisi doğrultusunda, kafam bulanmasın diye kendime hedef koymadım. tek hedefim sınavlardan yüksek puan alıp skalamı genişletmekti.
aslında bu cümle dışarıdan her ne kadar masum görünse de doğru bir strateji olmadığını çok geç, tercih döneminde farkettim. zira hata şuydu; 1 tane ygs vardı ama 5 tane lys vardı. eğer benim gibi seçenekleri artırıp aradan seçim yapmak istiyorsanız bu 5 sınava da gireceksiniz demektir. bu da çok büyük bir zaman ve enerji kaybı, boş stres demek.
boşa gidenler
ben eşit ağırlık mezunu olmama rağmen sözelden tercih yaptım. pişman mıyım? kesinlikle hayır. ama 4 yılda dershaneye verdiğim en az 15.000 tl bomboş bir miktardı. şimdi okuluma yılda 15.000 tl vereceğim. eğer dershaneye gitmemiş olsaydım (hadi 1 yıl gideyim, sözel dersleri alayım yeterdi), ve matematiğe harcadığım enerjimi, özel derslere verdiğim paraları, girdiğim boş stresleri yaşamamış olsaydım, çok daha rahat bir dönem olacaktı. sadece sözele, yani hedefe yönelik çalışsaydım, şimdi derece yapıp hem okuduğum bölümü bedava okurdum hem de ekstra burs alırdım.
tüm bunlardan dolayı, enerjinizi ne kadar küçük bir alanda uygularsanız etkisinin o kadar büyük olacağını unutmayın. hedef belirleyin.
kendinizi küçük görmeyin
bir çoğunuz bu yıl 18 yaşına girecek. en kötü 17 yaşında girersiniz üniversiteye. ama yaş denilen şeyin sadece bir sayıdan ibaret olduğunu unutmayın. bu sözü daha çok yaşlıları şevklendirirken kullandırırlar. ama biz gençler için de ateşleyici bir cümledir.
çocuk değilsiniz
unutmayın ki artık çocuk değilsiniz. üniversite bitince değil, üniversite sırasında artık çalışan bir birey olacaksınız. bu yüzden artık öğrenci kelimesi sizde çocuk imajı yaratmasın. ama bu sizi korkutmasın da. sadece üşenmeden çalışmanız gerektiğinin farkında olun.
eser-yazar ezberlemektense,çalışmadan arta kalan zamanlarda şimdiden okumaya başlayın.hem kafanız dağılır dinlenirsiniz,hem olayın amına koyarsınız mümkün değil unutmazsınız,hem de üniversitede işinize yarar en kötü kültür kasarsınız.
ekime kadar ygs 'yi bitirin. her hafta birkaç ygs denemesi ile lys çalışmaya başlayın. ocaktan sonra lys denemelerine başlayın. marta girince ygs' yi sıkı tutun mumkunse hergün deneme çözün. sayisalcilar icin ygs1, 2 ilk 100000 değilse siktir edin seneye bırakın çekilmez kolay kolay 30 40 binlere. ama tm ciler cok kolay çekebilir sıralamaları, nedeni ise o ilk 100000 içinde sayisalcilarin sayıca üstün olmasıdır.
Edit : ygs yi ekimde bitirmis biri olarak temmuzda baslamistim.
her ne kadar dinlenecekmiş gibi yapılsa da dinlenmeyen tavsiyelerdir. bir kulağınızdan girip öbür kulağınızdan çıkacağını kendimden biliyorum, ama yine de her türlü yardımcı olunur.
türkçe paragraf soruları için kitap okuyun. kitap derken edebi değeri yüksek kitaplardan bahsediyorum, alacakaranlık serisini bitirip bana, ben kitap okuyorum ki, demeyin. belki okuma hızınız artar bu tarz kitapları okuyarak ama kitap ilkokul seviyesine hitap ediyor. okudum.
klasiklerden okumayı düşünüyorsanız kesinlikle özet okumayın arkadaşlar. lys edebiyatta işinize yarar sadece.
bi de dershaneye gidiyorsanız etüt alıp durmayın. matematik çalışıyorsunuz diyelim, hocayı bir kere dikkatli dinledikten sonrası size kalmış. anlamadıysanız konu anlatımlı bir kitaptan mantığını anlayarak çalışmaya başlayın. örnek sorular da oluyor onlarda onların mantığını çok iyi kavrayın. temel problemlerdir. soru çözümüne geçtiğinizde bunu yapamadım geç yapmayın başlarda. çözene kadar uğraşın. sözel öğrenciler için söylüyorum belki 1 testi 1 saatte bitireceksiniz ama bu süre zamanla azalacaktır. sorular üzerinde kendiniz kafa yorduğunuz için de kafanız açılacaktır.
son olarak bir konuyu bitirmeden o masadan kalkmayın. başlarda soru çözümünü fazla tutmanıza gerek yok. konuları en kısa sürede bitirin. ygs'ye 1 ay önce çalışmaya başlayıp hala türkçe'yi bitirmemiş insanlar var. en fazla bir haftanızı alır oturun bitirin türkçe'yi. sonra sadece soru çözersiniz. kafanız rahatlar. tarih, coğrafya ve felsefe için de aynı şey geçerli. birer haftada bitmeyecek dersler değiller. süründürmeyin.
hiçbir zaman netim artsın diye kitap okumadım bu arada. ama 2 sene önce hazırlandığım sırada paragraflarda hiç takılmamamı okuduğum kitaplara bağlıyorum.
ygs bir şekilde oluyor da, ah şu lys. fark atacağınız sınav lys gençler. ona asılın. lys geometride iyi yaparsanız sıralamanıza gerçekten çok yararı oluyor. bir de fizik. kahrolsun fizik gerçekten. neyse lys çalışın işte siz.