163 cm boyumla dizlerimi dik tutunca sırayı kaldırabildiğim bir ilkokulda girdiğim sınav. bir de ayaklarım üşümesin tuvaletim gelmesin diye bot giydim bacaklarımı nereye koyacağımı şaşırdım. sıraya sınavın başında nasıl eğildiysem artık iki büklüm oldum kemeri gevşettim, sınav bittiğinde doğruldum her yerim çatırdadı.
sınav sırasında kuşlar geldi bir de pencerenin dibine cikcikcik. hocalar kovdu sonra.
"bana göre" iyi geçmedi. amına kodumun sandalyesinden her hareketimde "tak" diye bir ses geliyordu, bütün sınıfı inletiyordu. yerimden kıpırdamayayım diye götümü yırttım. halimi siz anlayın artık.
yine sayısaldan 380-420 arası bekliyorum. ama 400'ü geçemezsem lys'ye ümitsiz girerim.
edit: bir de o matematikteki a,b,c x,y,z'li araba sorusu neydi öyle ya. çözen varsa 5'e bassın. 40 yıllık permutasyoncuyum böyle soru görmedim.
2 sene önceki sınavla karşılaştırırsak
türkçe soruları çok kısa ama yoğun. çeldirici zaman kaybettirici sorular fazla.
sosyale gelirsek tarihten bilgi sormuşlar lan iki sene önce böyle bir şey yoktu. coğrafya felsefe filan valla matematiği 90 dakikada çözdüğüm için onları alelacele yaptım zordu ama bilgi yoğunluktaydı, nerede eski yorum soruları.
geldik matematiğe
başlarda kolay ve hızlı ilerleyen matematik ilerde kolay ama zor ilerleyen matematiğe dönüştü.
ulan ilk yirmi soruyu hızlı hızlı çözdüm(hızlı dediğim 35 dakika filan) diyorum ki hayatında hiç bu kadar hızlı matematik çözmedin böyle giderse fene de bakarsın filan. son yirmi soruya geldik iyice süre almaya başladı sorular. 10 dakikam daha olsa hepsini yapacaktım belki matematiğin. geometriyle beraber 4 boşum kaldı.
geometri de kolay geldi, fazla zorlayıcı soru yoktu diye düşünüyorum.
fen sorularının hele de fiziğin çok zorlayıcı olduğunu düşündüğüm sınavdır. tahta- çivi sorusunu, yatağa çıkıp zıplayan veledi, yeğin atom enerjisi sorusunu ( ne olduğunu hala bilmiyorum) ata tuta çözdüm resmen. hiçbir mantık yürütemedim. hele türkçe soruları beni benden aldı. türkçe'nin yarısı hangisine kesin olarak ulaşırız sorusuyla doluydu. sanki ales'e mi giriyoruz? yarısı da zaten tanık göstermeydi. sosyali de geçen seneki gibiydi. yine sıçtım içine. matematikteki fonksiyon sorusu anamı ağlattı ama çözemedim. hayırlısı demekten başka bir şey gelmiyor elimden. umarım geçen seneden daha düşük bir puan almam.
1 saat kadar önce sona ermiş sınavdır. sınavları kötü geçenler bozmayın moralinizi ve salıvermeyin kendinizi asıl maraton şimdi başlıyo. allah yardımcınız olsun.
sınava geçen sene de girip, bir bok yapamayan beni bile hayretler içinde bırakmış sınavdır.
anlaşılan "dershaneleri kapatacağız" ayağına harcamışlar sınavı.. yoksa sınavın bu kadar kolay olmasının başka bir açıklaması yok.. ben böyle türkçe sosyal soruları görmedim, göremem de herhal bu saatten sonra.
geçen sene toyluğumdan sınav ortamını, aleti edevatı, mekanizmayı inceleme fırsatı bulamamıştım. daha doğrusu aklıma gelmemişti. ya allahaşkına koskoca türkiye cumhuriyetinin sınav kurumunun öğrencilere sunduğu kalemtıraşın üstünde "made in germany" yazıyor. silgisi de malezya'danmış.. kitapçığın üstünde de box mox yazıyordu o da kesin amerikadan'dır.. benim yanımda getirdiğim su şişesi bile yerini yadırgadı onların arasında..
hükümet yaratacağı 1.lere "evde çalıştık kazandık" mottosunu söyleterek dershanelere ihtiyaç olmadığını göstermeye çalışacak. birinci ben bile olabilirim gençler
açık konuşmak gerekirse, Türkçe'nin zor olmasını beklememe karşın genel olarak kolaydı Türkçe soruları. aynı şekilde sosyal de nitekim kolaydı. (yalnız coğrafyada sağlam bilgiye dayalı birkaç soru vardı) amma velakin, matematik adeta iflahımı kesmiştir. denemelerde hiç değilse 15-20 net yapan şahsım 40 dakika boyunca 3 matematik sorusu işaretlemiştir. şoklardayım.