öss 2003'le yerleşmiş biri olarak yorum yapayım biraz.
sınava sıfır çalışma ile girdim haliye. zira 30 yaşıma geldim, çalışmak ağır geliyordu.
matematik çözdüm her zamanki gibi, dayanamam matematiğe. 40 sorunun tamamını çözdüğümde süremin 1 saatinin gittiğini gördüm. 2003'te sınavı 2 saat 10 dakikada bitirmiştim. yani 180 soruyu 130 dakikada çözerken, şimdi 40 soruyu 60 dakikada ancak çözebildim. ha pratik eksikliği var elbette ama 60 dakika gerçekten uzun. hepsi çözülebilir sorulardı ama çözümü zaman alıyordu, zamanda öğrencinin yarıştığı bir diğer unsur olduğu için matematik zordu diyebilirim. soruların özellikle bir kaçı kafa karıştırıcı ve benim unuttuğum konulardı, hatırlamak için kafa patlattım.
fen kısmına bir göz attım. biyolojide çok fazla kek soru vardı. özellikle biyoloijden ziyade grafik yorumlama ve okuduğunu anlama dayalı sorular bile vardı. bizim sorular sanki daha zordu, gerçi çok hatırlamıyorum ama. şu yaşlı halimle biyoloji bana kolay geldi.
kimya, organik kimya, yok tepkime falan vardı. benim hiç alakam yok onlarla, bizim zamanımızda konulara dahil değildi ondan çalışmadım. fizikte de, çok zorlandığım söylenemez, öyle bizim konulara dahil olmayan ses dalgası gibi şeyleri yapmadım.
feni bitirdiğimde kalan zaman 50 dakika idi. ve yapılması gereken 40 türkçe, 40 sosyal vardı.
türkçe'de de bilgi soruları vardı. yok isim fiil, yok belirtili nesne. hep unutmuşum. benim bildiğim tek şey, yükleme nerede sorusunu sorunca dolaylı tümleci bulduğun. belki o bile yanlıştır. *
türkçe'de son 10 soru kaldığında kalan sürem 15 dakika idi. ben de birazda sosyal çözeyim dedim. gittim 5 tane din kültürü, 5,6 tane tarih, 5,6 tane coğrafya patlattım. 15 soru işaretledikten sonra kalan zamanım 5 dakika idi. onda da 4 tane türkçe sorusu çözüp sınavı sonlandırdım.
özetlemek gerekirse: bizim zamana göre sistem çok değişmiş, yorumdan ziyade bilgiyi ölçen bir sınav haline gelmiş. ama sanki böyle olması daha iyi, hep sınavın zor olmasını savunurum, çünkü kolay sınavı herkes yapıyor ama zor olunca ayrışmalar daha net ortaya çıkıyor. unutmayın, o sınava 2 milyon kişi girdi, zorsa herkese zor.
allah yardımcınız olsun, inşallah istediğiniz bölümlere girersiniz. lys imiş önemli olan, onda size çok başarılar gençler, allah gönlünüze göre versin.
gecen seneki ygs'de turkce'yi fullemis, matematigi az bucuk yapmis biri olarak "cok kolaydi" diyenlere hayretle bakmami saglayan sinavdir. Ben mi yapamadim sadece diyorum fakat birsuru ogrencinin "cok zordu" dedigi guvender sinavinda fena olmayan bir sonuc almistim ve bu sinav guvender'den cok cok daha zordu. En kotu denemem bile bu sinav kadar kotu gecmemisti. Moralim bozuk, ne yapacagimi bilmiyorum gercekten. Hic bekledigim gibi olmadi. En kotu sonucum 360 civarlarinda bir puandi, bu ondan da kotu. Gercekten rezalet durumdayim.
2. kez girdiğim sınav. türkçe geçen seneye oranla daha anlaşılır ve kolaydı. geçen sene sorularda çeldirici şıklar varken bu sene araba sorusu haricinde çeldirici bir soru görmediğim sınav. sosyalde de adeta fetoyu ters düşürecekler diye soru kalıbıyla oynamışlar. her sene soruları verirken iyiydi amk. coğrafya tarih ezber istiyordu o üzdü biraz. bir sürü eksik konum vardı. geçen sene gibi bu sene de fazla çalışmadım. 300 alsam yeter gözüyle bakıyorum.
2012'den sonra tekrar girmiş olduğum sınavdır. 2012'ye kıyasla pamuk gibi türkçe soruları vardı diyebilirim. sosyalde ise ölümüne bilgi soruları vardı ne yazık ki. matematik kolaydı diyebilirim süre sıkıntısı yaşaşamış arkadaşlar full bile yapabilirlerdi. fene çok zamanım kalmadı ancak fizik bana zor geldi nedense. ya da zamanım kalmadığı için zor gibi hissettim ama son yılların kolay sınavlarından biriydi. yine de çok parlak bir puan beklemiyorum.
din kültürü kısmındaki bakara suresi ile ilgili sorunun zamanlamasının manidar olduğu sınavdır.
insan bakaranın yanına minik bir makara yazmak istiyor..
Türkçe: Paragraf kısaltılmış anlam içinde yoğurulmuştu. Geçen sene 3 tane ales tipi soru varken bu sene 9'a çıkmıştır. Seneye girenler ales çözsünler.
Tarih: 2011 esintisi vardı. 2 soru ezberdi ve zordu. Laiklik mi halkçılık mı sorusu hâlâ tartışılmaktadır. Son kararım halkçılık.
Coğrafya: Kesinlikle ygs değildi. Öyle olsa eksen eğikliği, harita bilgisi sıcaklık basınç çıkardı. 4 soru ülkeler coğrafyasındandı ve lys sorusuydu.
Felsefe:Gayet ezber zorular vardı. Nasrettin hoca sorusu tutarlılık mı yoksa yarar mı hâlâ tartışılmaktadır.
Din:Parçadan çıkacak sorular vardı.
Matematik:zaman sıkıntısı yaşayanlar için boru gibiydi -yazar burda kendinden bahsetmiş- fakat zaman olsa yüzde 60-70'i şıkları deneyerek yapılabilirdi. Buçuklu soru vermeleri ayrı bir ibnelikti. Geçen seneden zordu. (bkz: Evlerine ateşler salsın).
Geometri: 1 kitap bitiren insan rahatlıkla yapardı.
Fizik:Tüm kavramları iyi bilen yapardı. Tabiri caizse adamlar allah'ın unuttuğu konuyu sormuşlar abv yeğin nükleer kuvvet falan. 3-4 soru geçen seneki Sınavda vardı.
Kimya:1 sorunun iptalini istiyorum genel anlamda kolaydı.(edit:Hata mata yok yanlış okumuşum)
Biyoloji:kolaydı.
Sınav zordu ve nedeni çalışıp çalışmamaktan çok pek sevgili ösym nin ygs soru tipleri formatını epey bi yanlış anlaması,lys ayarında kazıkları sınav kitapcığı arasına serpiştirmesiydi.
matematiğin amına çok afedersiniz vidanjör sokmak istediğim sınav. Ayrıca amına koyayım fizikte bir tane optik ağırlık merkezi tork falan yok ibneler. Yeğin nükleer kuvvetli soruyu bilen yeşillendirsin.
alilerin, buketlerin, canların, mervelerin kırıla gittiği sınav.
şimdi ali abi ve merve yenge, efendim siz niye hava yolundan çok bilet alıp biz öğrencilerin kafasını karıştıyorsunuz. kelle başı birer tane gidişli dönüşlü alın kapansın bu mesele. illa ben mi akıl verecem.
ayrıca can kardeşim sen niye bilyelerini merveye veriyorsun. sen onları neliklerle kazandın. yazık değil mi o bilyelere.
adını bilmediğim çocuk sen niye zamana ışınlanıp kendini yoruyorsun. rahat battımı kardeşim. gidilcek başka zaman mı bulamadın.
siz kısa öykü yazan abilerimiz niye bu zevkli işi, parmak jimnastiği olarak görüp truman capote abimizi kızdırıyorsunuz.
ayrıca fırıncı abi, o sattığın simit ve poğaçalar çok pahalıydı. ayıp ayıp. bizde öğrenciyiz sonuçta.