türkçe sorularının ortalığın amına koyduğu sınavdır. matematik ve fen soruları ise gayet yapılabilir düzeyde ve kolaydı. tarih ve coğrafya da aynı şekilde. felsefe sorularına geçen yıl olduğu gibi yine bakamadım amk.
sınava giren liselilere ve mezunlara söylenebilecek tek şey siktir edin ygs'yi tam gaz lys'ye çalışın. başka yolu yok.
kardeşimin girdiği sınav.fen lisesi öğrencisi kendisi.son denemelere 480 485i görüyordu.bu sınav netleri
türkçe:34 d 6 y
sos: 29 net
mat:31.25 net (zaman yetmemiş.)
fen: 39 d 1y (2 de olabilir diyor.)
lan bizim girdiğimiz sene 180 soru vardı.159 netle çapa tıpa girdim.artık 130 netle adam harran tıpa girer miyim diye düşünüyor.
beklediğim gibi türkçe'nin zor, matematiğin orta seviyede, sosyalin de klasik ösym mantığıyla geldiği sınavdır. türkçe'den 39 doğru bekliyorum, hadi hayırlısı...
beklediğim gibi de olmuştur. seviyorum seni türkçem. 22751. olmam da ayrı bir mutluluk.
Neredeyse hiç dil bilgisi çıkmayıp "Parçada hangisine ulaşılamaz?" sorularından 12-13 tane sorularak(hadsizce abartılarak) oluşturulmuş, şıkları çelişkili, sınava kötü başlamayı sağlayan, heyecan ve stresle matematiğe geçmeye neden olan, ortalama 50-55 dk'da çözülebilen GEREKSiZ TÜRKÇESiYLE sınava girenlerde iz bırakmıştır.
son deneme sınavında 372 yapan, asıl sınavda barajı bile geçmesi hayal olan bir liselinin 12:40 ta başlayıp ömrünün kalanında da sövmeye devam edeceği sınavdır. zaman yetmedi bir yalan değil, gerçektir. paragraflar iyi geçirmiştir. ösym iyi geçirmiştir.
edit: ygs 3 te 345 yaparak ilk 94 bin icerisinde olmaktan seref duyuyorum sozluk. darisi gelecek maclarin basina.
kendimi şanslı saymama neden olan sınavdır. itiraf etmek gerekirse bizim zamanımızda bu kadar zor değildi. mis gibi 30 ar tane soru çıkıyodu paragraflarda bu kadar uzun değildi üstüne üstlük tarihte bilgi soruları gelmiyodu. ayrıca tek bi sınavdı yani bi kere o stresi yaşıyoduk. baktımda türkçe soruları cidden içinden çıkılabilecek gibi değil.
bütün sene uğraşıp tüm ümidimi kaybettiğim sınav diyebilirim.
sınavı tam anlamıyla kontrol etmedim ama bir tm'ci olarak 130 netin altına düşmeyen ben büyük ihtimalle sonuçlar geldiğinde çuvallamış olacağım. çuvallamaktan kastım 120 net falan değil hayal görmüyorum o kadar.
hayatımın en uzun türkçesini geçirdim. 50 dakika türkçe'de kaybettikten sonra o kafayla matematik yapmaya kalktım ve şu ana kadar 3 dikkatsizlik hatası var. 1 tane de boş. ayrıca cevabına bakmadığım diğer matematik soruları.
40 dakika kala sosyale başladım. en az 5 yanlış da sosyalden bekliyorum. kalan 15 dakikada yapabildiğim kadar fen yaptım.
özetle sınavı elime yüzüme bulaştırdım.
panik stres falan iyi şey değil.
edit : sabah kontrol etmem itibariyle 115-121 net arası bekliyorum. dünkü sözlerimi geri aldım. ümitler tükenmez.
lise arkadaşımla denk geldiğimiz sınav. konuştuk mu hayır. selam bile vermedik * sınafın geneline bir baktım da ortalama 20+ şeklindeydi
allah gerçekten üniversiteye 1 yıl hazırlanmış öğrencilerin yardımcısı olsun. acaba polis mi olsam ki diye düşünüp başvurduğum hem de kendimi denemek istediğim sınav.
kpss denemelerinde 30 soruda en kötü 28 net çıkarıp, anlatım bozukluklarını gözü kapalı yapan ben, amanın o nasıl türkçe testidir sayamadım ama 30 tane paragraf vardır kesin sayfaları çevirdikçe paragrafların ardı arkası kesilmiyor. kaç dakika ayırdım bir paragrafa kaç defa döndüm hatırlamıyorum. kafam düşüncelerle dolu olmasına rağmen o kadar yoğunlaştım ki müthiş baş ağrısı yaptı.
neyse ki önce matematikten başlamış 3 4 tane yapıp * türkçeye başlamıştım. 50 dakikadan fazla harcadığıma eminim. sosyale geçtiğimde halim kalmamıştı zaten. keşke önce sosyali yapsaydım cünkü çok fazla yorum sorusu vardı. o kadar bunalmıştım ki bitse de gitsek diye düşünüyorum ama soru bitmiyor ki. korkuyorum cevapları görmeye.
acaba baraj kaç puan oluyor? sistemi bile bilmiyorum *
yabancı dil okuyanlara küfredilecek bir alternatif ülke eklenmiştir. zira yds'te sorulan sri lanka sorularından sonra bu sınavda sorulan samoa allah'ın unuttuğu bir yer olmakla beraber, ösym'nin güzel güzel, seve seve hatırlattığı yerdir.
tüm yılımı verdim. özellikle matematik alanında yardırcaktım ! ama noldu ? türkçeden kafamı kaldıramadım bir saatim gitti dile kolay bir saat. neyse ki benim sadece bir saatim gitti ve kalbim buna dayandı ailem bu yüzden sevinçli. bir de yaşıtım gibi dursaydı ?
sınava ilk kez giren biri olarak türkçe'de heyecanı üzerimden atarım ve gerisi gelir diye düşünüyordum.ama paragraflarda tutukluk yaşayınca bilgimden şüphe etmeye başladım.ve boşlar ard arda geldi.hal böyle olunca da domino taşı etkisiyle orta zorlukta olan matematik ve kolay olan sosyal'i de aklımda zorlaştırdım.
kontrol etmeye cesaretim yok açıkçası çünkü neyi nasıl yaptığımı kesinlikle bilmiyorum.ek olarak 5 ay boyunca çalıştığım kimya ve biyoloji de yetişmedi bu psikolojiyle.sınavdan emeğimin karşılığını aldığımı düşünmüyorum.ama yapacak bir şey yok.
gelmiş geçmiş en ağır türkçe bölümünü barındıran sınav olması dolayısıyla türkçe ile başlayan birçok kişi için ağır travmalara yol açmış benim ise lysden vazgeçmeme sebep olmuş sınavdır.
bir çok kişinin ''keşke matematikden başlasaydım'' diye hatırlayacağı sınav olacaktır sanırım. çevremdekilerden de söyleyebilirim ki sayısalın nispeten kolay olduğu bir sınavda bi çok kişi hayal kırıklığı yaşamıştır. büyük bir içtenlikle tüm kardeşlerime geçmiş olsun diyorum ve ne yazık ki yapacak bişey yok.
yine birbirinden ilginç haberlere vesile olan sınav. şeker hastası bir kızcağız kullandığı cihaz nedeniyle sınava alınmamış. zaten o koca makinayla soruları fotokopi çekerdi sonra dağıtırdı filan.
ama bu kızcağız sınava alınmazken diyarbakırdan bursaya uzanan bir çete de sms le soruları dağıtmış gene. tebrik ediyoruz yoğun güvenlik önlemlerini.
Ben böyle eğitim sisteminin içine tüküreyim. Okulda bize en yararlı dersleri koyarlar (bkz: müzik, beden eğitimi, resim, diksiyon) dil anlatım da kafiye redif, tarihte mısırlılar, urartular gibi en güzel konuları müfredata yapıştırırlar. Dersanelerde kendimizi paralarız bir şeyler yapmaya uğraşırız, sınavda çakarlar. Birileri stresten hayatını kaybeder, birileri yanlış kodlamadan emeklerini, birileride dersanelere verdiği tonla parayı. Sonra dersaneleri kaldirmaya kalkarlar, eğitim sisteminin daha da içine sıçarlar onu da geçtik devamsızlık hakkını bile alırlar. Sonra gerile gerile eğitim reformu diye ortalıkta dolanırlar. Işte sizin eğitim anlayışınızdır.
genel olarak dersane sınav sorularına benzer bir türkçe testiydi. sosyal de lys tarzı bir iki soru vardı. sosyal genelde iki sık arasında bıraktı. ben bir sözelci olarak zamanı yetiştiremediysem tmciler nasıl yetiştirsin. Kısaca adaletsiz bir sınav daha tabi ki.
türkçe sorularının yaklaşık 5 tanesi dil bilgisi olup 35 tane paragrafta, cümlede anlam sorusu sorup roman niteliğinde 40 soruyu 1 buçuk saatte tamamladığım sınav. üniversiteli olmanın verdiği ferahlıkla 2 saat içinde türkçe sosyal çözüp beyin jimlastiğimi yaptıktan sonra sınavdan ilk çıkandım. hayatı bu sınava bağlı olan arkadaşlara allah yardım etsin. *
(bkz: cafer.)
(bkz: sıçtı.)
(bkz: bez.)