ulan ben bu neti geçen yılın ilk dershane denemesinde yapmıştım. dedirterek çalışmalarınızın boşa gittiğini gösteren sınav.daha da kalitesiz soramazmış ösym'cim
feni çerezdi. mat'ın büyük kısmı kekti ama 3 4 güzel soru yerleştirmişlerdi ( bi de mantık sorusu tabi ). türkçe olması gereken seviyedeydi. ama o sosyal var ya o sosyal. ah diyorum ahh.
sosyal ve sürenin yetmemisinden dolayı fen sağolsun 450yi görme ihtimalimin bi hayli küçük olduğu sınavdır.
matematige 12-13, sosyale 50 dakikadan fazla ayirdigim sinavdir. bu ne lan?!
ayrica secici sorulardan kasitlarinin, bizim sallama yetenegimizle iliskili olacagini hic de caktirmamisti keratalar.
(bkz: ilahi osym)
ha ama en en en kotu 100-110 neti gecilebilecek sinavdi. hadi gecmis olsun.
Sosyal Bölümü'nü kastıkları, matematik ve fenin ise çerez olduğu sınavdır. Şahsen Türkçe'de zorlanılsa da yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak tarih sorularındaki dengesizlik yapılacak katsayı düzeltmesiyle giderilmelidir.
ne cok kolay ne cok zor olan sinavdir. bir yabanci dil ogrencisi olarak sozel sorularina agirlik verdim, sosyal bilgiler kisminda orta dereceli soru cok azdi. sorular ya cok kolay ya da cok zordu. turkcenin ne daha kolay ne de daha zor olabilecegini dusunuyorum tam kivaminda bir turkce testi cikti karsima. yarim yamalak matematik bilgilerimle cok zorlanmadan bi cok soruyu cevapladigima gore demek ki zor degilmis.** fene bakmadim, pisman degilim, yine olsam yine bakmam. ama acik konusmak gerekirse bekledigim sonuctan biraz dusuk bir sonuc aldim. haziran ayinda herkesin istedigi neticeyi almasi dilegiyle...*
mattaki yanlış soruyla 7-8 dakikamı yemiş sınavdır. eh teşekkür ediyorum aslında adamların da ölçmek istediği herhalde takıldığın soruyu geç boş bırak mantığı olmalı. e azından ösym mantığından 30 senedir çıkmayan bir konudan soru soran mantığa ne denir ki
bir de burdan sınava kolay diyen sevgili troll arkadaşlarıma selam çakarım...
sosyal bölümündeki sorular görüldüğünde hadi ordan seksi deyilip geçilen sınav. zaten işim başımdan aşkın bi' de sosyalle mi uğraşacam ulan nidaları arasında es geçilmiştir. geri kalanlar güzeldi. arada bazı sinir bozucu sorular olsa da iyi. sadece türkçede aşırı çeldirici vardı. hatta öyle ki çeldirici koymaktan doğru cevabı koymayı unutmuşlardı bazı sorularda. neyse efenim. önümüzdeki maçlara bakıcaz. daha bunun lys si var...
bir sayisalci olarak sosyal sorularini hazirlayanlari gozlerinden optugum sinav. ha bunun disinda turkce ve matematikte 30 neti donemeyenlerin aklindan suphe ederim.
sorular ösym' nin sitesinde açıklanmış. bir göz attım da oldukça kolay sorular varmış, sınavdan çıkan bir kız da: ' o kadar çalıştım, çok kolay sordular çok şaşırdımm' dedi ve onun ardından 3-4 eleman da buna yakın şeyler söyledi.
tabi fazla sevinmemek lazım, keza haziran' da çok daha zor bir mücadele öğrenci kardeşlerimizi bekliyor.
genel olarak kolay diyebileceğimiz bir sınavdı. tabii bunda sınavın, öss'nin öss1'i olması etkendi sanırım. normalde 40 türkçe sorusunu yarım saatte bitirmeme rağmen kodlamayı bitrdiğimde saat 10:45'i gösteriyordu. türkçe kolaydı ama uğraştırdı.
sosyal bölüm de zor değildi fakat 4-5 bilgi sorusuyla '' azcık kazık yapalım da göd olsun mallar sıhısıhı'' felsefesinin uygulandığı belliydi. felsefe demişken böylesine kıl felsefe sorularına daha önce hiçbi yerde rastlamadım. 1 yanlış bekliyorum ki fazla diyeni vururum çünkü felsefeden 9'da 9 yapmayana şaplak atıp kaçıyolar bizim burda. coğrafyada ise yine bikaç bilgi sorusu vardı ama o da öss1 kıvamındaydı.
ve matematik; çok fazla zeka sorusu vardı ak. azcık geri zekalı olduğumdan çoğunlukla da sözel bölümde çok takıldığımdan matematikte sigara içmek için, ateşi olan var mı millet diye sorucaktım. o derece. bu arada geometrideki üçgende kenar ve mutlak değer konularının mixi olan soru orijinaldi ama gereken cevabı verdik.
son olarak fen bölümü ise inanılmaz kolaydı. şimdi, dayak yiyebilirim sırf bu cümleden dolayı ama fenle bilimle pek bi alakası olmayan bünyeme göre soruların yarısı ilkokul fen bilgisi düzeyindeydi. sanırım bu yüzden kimyada zorlandım. * bana bile kolay geliyosa sen düşün. sen uludağ sözlük yazarısın.
sonuçta birçok ayağı olan bir sınavın ilk ayağıydı. üste çıktım diye sevinmemek, altta kaldım diye üzülmemek lazım. şimdi dağılıyorum.
matematikten toplam 5 soru yaptığım sınav. hiç çakmıyorum. fende ise sadece biyoloj sorularıyla ilgilendim.
türkçe ve sosyal den toplam 1 soru boş bıraktım ve çok kolaydı.
sınava girmedim sorular nasıldı bilmiyorum benim daha çok dikkatimi çeken husus koyunların ay pardon öğrencilerin yüzlerine yansımış ruh haliydi.
sabahın köründe kursa gitmem dolayısıyla otobüste bir sürü ygs ye girecek öğrencilerle yolculuk etmek zorunda kaldım. otobüs tıkış tıkıştı, trafik çok vardı vs. oraları geçiyorum. kulağıma gelen konuşmalar, çocukların yüzlerinin aldığı şekil, otobüsün içine sinen aşırı heyecan benim içimi acıtmaya yetti. sınava daha önce üç kez girmiş ve sonuncusunda istediğim okulu zar zor kazanabilmiş bir kronik öğrenci olarak kendi sınav günlerim aklıma geldi ve üzüldüm açıkçası. hepsinin suratlarında "lan ne olacak acaba, ya kazanamazsam" endişesi vardı. bir öğrencinin velisi olduğu anlaşılan amcanın oğluyla yaptığı gereksiz muhabbet bu sessizliği ve endişeyi bozan tek şeydi sanırım:
"-ya ben bu yaşımdayım kazandım, üniversite okuyorum. bunlar gibi senelerce denemedim bile.
+baba sen açıköğretim okuyosun ama."
amca, kendisini yere göğe sığdıramıyor her lise mezununun girebildiği açıköğretim fakültesini nasıl kazandığını ballandıra ballandıra anlatıyordu. oğlunun sınavı nasıl geçti gerçekten merak etmekteyim:
-yapamadım baba ya, fende çok zorlamışlar.
+ben bir sene de kazandım peh, şu yaşımdayım bir kerede üniversiteyi kazandım. sen hala yapamadım diyorsun salak.*
demek istediğim kimse bilinçli değil bu konuda. yani kimse anlamıyor o çocukların hallerinden. ergenliğin baskısı bir yandan bir yandan hayatta tutunabilmek için dayatılan sınavlar bir yandan gençliğini yaşayamamanın verdiği burukluk o çocukları gerçekten yoruyor. ve sınavda gerçekten kolay bir sınav değil, yani öyle "ben bilirim ben yaparım" diyen çok bilmişlerin bile sınava girip çıktıktan sonra ne hale geldiklerini gördük.
ve son bir not; etrafınızda varsa eş dost akraba bu ygs denilen sınava girmiş, onlara sorgulayıcı gözlerle bakmayın lütfen. bilin ki üstlerinde acayip bir yük var ve onun altında eziliyorlar. kolay değil hemde hiç...