Benzinli mazotlu olacaktı vaz geçtik elektrikli olacak dedik.
Sanırım güneş enerjili olacak deriz.
Daha sonra ondan da vaz geçer hidrojen olacak deriz.
Yerli ve milli araba yapacağız da daha neli olacağına karar veremedik sanırım.
en başından beri elektrikli üretileceği belirtilmişti.
aceleyle üretilecek araba dünya markalarıyla rekabet edemez. titiz ve uzun bir süreç bu. argeye yeterli yatırım yapmakla da alakalı.
elektrikli araba için geç kalmış değil ülkemiz hatta dünyada daha yolun başları diyebiliriz. karamsar olmamak lazım.
edit: dünyayla rekabet edemeyiz diyenlere iha ve sihaları örnek göstermek istiyorum. iha ve sihalarda bayraktar şirketi diğer muadilleriyle yarışacak düzeyde. dünyada zaten çin, israil,abd haricinde bu alanda iyi ürün çıkartan başka ülke yok. ülkemiz de onlardan biri. bunu da akp ye mal etmiyorum. özel sektörün başarısıdır bu.
Byd geldi, o iş de hayal oldu, yakında byd ye satarlar ucuza, bütün beyaz yaka kadrosunu da değiştirirler. Oh olsun, beleş beleş haketmedikleri halde geçtiler oraya, yaptıklarının on katı iş çıkartıp onlar kadar para alamayan nice mühendisin içi soğur.
yerli ve milliiiahahahohoğaaa aracımızahaha eheheeh...
öhm!
öhm!
pardon ya, aklıma bi'şii geldi de ondan güldüm.
ihiihiihi neyse, haa! yerli ve milli aracımız diyordunuz. konumuz buydu, pardon.
evet, otomobilde Hyundai ve ticari araç iş makinelerinde ford ve de toplu taşıma otobüslerde, üstelik elektrikli otobüslerde Temsa Skoda Sabancı Ulaşım Araçları şu an en %77 ile (2024 verisi) yerli ve milli(!) üretim yapan marka.
hyundai i20 modeliyle yerli ve milli(!) olmada (bu ne demekse) %68, ford otosan cargo kamyon çekici modeliyle %82 oranında yerli ve milli(!) oldu.
genel ortalamada kamyon çekici ağır iş makinelerinde ford otosan %75.19, hafif ticari araçta %64.65 oranında yerli ve milli(!) üretim yaparken hyundai assan otomobil üretiminde %59.46 oranıyla yerli ve milli(!) marka oldu.
kısaca yazmak gerekirse otomobil, otobüs, kamyon, iş makinesi vb motorlu araçlarda %70 - %80, traktör üretimde %90 kısmı aşan bir yerli ve milli(!) üretimimiz var.
unutmadan...
sanayi ve teknoloji bakanlığı 2023 yerli ve muhteva oranı listesinde togg yok.
baktım az önce, bakanlığın 2024 yılı motorlu taşıtlar yerli muhteva oranlarında da listesinde de togg yok.
daha önce yazmıştım.
bu togg konusuna bakınca...
hatunun canı kaymak istedi diye gidip manda satın aldım.
balkonda manda besleyip sütünü sağıp kaynatıp kaymak yapmaya kalktım.
neden?
organik ürün yiyorum hesapta...
aferim bana.
en komik olanda togg konusunda teknoloji, üretim, planlama, yatırım, finansman, satış, maliyet vb konusunda uzman ve işin içinde olan insanların değil de benim gibi cahillerin konuşması.
ne bileyim...
çıkıp parasını verenler konuşmadı. biz şu kadar finansman koyduk, şu kadar da koyacağız. bütçe sermaye finansman bu diye ekranlara çıkıp arabayı alacak insanlara piyasaya güven vermedi.
satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri stratejiler (markething) açısından sorumlular çıkıp şeffaf şekilde bir süreç insanlara sunulmadı.
insanlara togg projesi sunulduğunda 500-600 bin lira aralığında fiyat etiketi olacak olan ilk model çıktığında 900.000 lira fiyat olarak sunuldu.
1 yıl sonra en düşük maliyet 1.6 milyon "abi her şeyi olsun" diyen biri 2 milyon liraya binecek.
ikinci el kullanılmış aracı 1.5 milyon lira.
sahi ya...
bundan 9 ay önce 2023 hasadında kilosu 1 liraya alınan limon şu an marketlerde 80 olan bir ülkede, üstelik; üretimi tüketiminin %186 kısmı olan bir ortamda, üretilen limonu 1 liraya satılıp vatandaşının sofrasına 80 liraya koyan ve vatandaşı limon alamamaktan ağlayan toplumda siz togg ne oldu - olacak mı diye merak ediyorsunuz?
gerçekten derdinizi seveyim...
ne olacağını sanıyorsunuz?