yerli sanılan yabancı markalar

entry10 galeri0
    1.
  1. adından dolayı türk markası sanılan markalardır.
    örneğin, zara.
    bir de bu var:
    (bkz: yabancı sanılan türk markaları)
    0 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. (bkz: gazi) sahibi ispanyol yahudisidir.
    0 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. 6.
  8. eski tekel, şimdi ki british&american tobacco. yıl 2012, hala yerli diye maltepe ya da tekel 2000 içenler var.
    1 ...
  9. 7.
  10. 8.
  11. (bkz: banvit) 2017 yılında brezilyanın brf gmhb şirketine satıldı.

    (bkz: canbebe) 2000 yılında belçika merkezli ontex bünyesine girdi.

    (bkz: damla su) cocacola firmasına ait.

    (bkz: ipek şampuan) 2007de l'oreal'e satıldı.

    (bkz: petrol ofisi) 2017 yılında hollanda merkezli vitol grubuna satıldı.

    (bkz: hacı şakir) colgate firmasına satılmış.

    (bkz: çamlıca gazoz) 2002 yılında dydo drinco isimli japon firmasına satılmış.

    (bkz: bizim mutfak) 2016 yılında japonlara satılmış.

    (bkz: falım sakız) ingiliz cadburry firmasına satılmış.

    (bkz: yörsan) 2014 yılında abraaj group isimli bae (dubai) şirketine satılmış.

    (bkz: yemek sepeti) 2015 yılında alman delivery hero şirketine satılmış.

    (bkz: erikli su) şirketin çoğunluğu nestle'ye satılmış.

    (bkz: cola turka) japonlara satılmış.

    (bkz: içim) fransanın groupe lactalis şirketi tarafından satın alınmış.
    1 ...
  12. 9.
  13. Atasun Optik, Hollanda merkezli Grand Vision şirketine aittir. Ace, italya kökenli Fater şirketinin, P&G ve Gruppo Angelini'nin ortak girişimidir. Damlasu, Coca-Cola şirketine bağlıdır.
    Yedigun, Pepsico markası olup diğer ülkelerde Mirinda olarak bilinir. Yumoş, ingiltere merkezli Unilever PLC bünyesindedir...
    2 ...
  14. 10.
  15. Türkiye'de, yerli olarak algılanan fakat aslında yabancı sermayeye ait olan birçok marka bulunmaktadır. Bu durum, genellikle markaların Türk kültürüne veya günlük yaşantıya adapte olmaları ve uzun süreli yerel varlıklarından kaynaklanır. Aşağıda yerli sanılan fakat aslında yabancı olan bazı ünlü markalar bulunmaktadır:

    1. Colins
    Menşei: Colins, Türk markası olarak bilinse de, aslında bir Ukrayna kökenli şirkettir. Markanın kuruluş yeri ve ilk olarak Ukrayna pazarında büyümesi, Colins'in Türk pazarıyla olan uzun süren ilişkisi nedeniyle bu şekilde algılanmasına yol açmıştır.
    2. Papia, Familia, Teno (Hayat Kimya)
    Menşei: Bu temizlik kağıtları markaları, genellikle yerli sanılmasına rağmen, Hayat Kimya'nın büyük bir kısmı yabancı sermayeye sahiptir. Yabancı yatırımcılarla birlikte büyümüş ve küresel pazarda etkinlik kazanmıştır.
    3. Derimod
    Menşei: Türkiye'de deri ürünleriyle tanınan Derimod, yerli bir marka olarak algılansa da, sermayesinde yabancı ortaklıklar bulunmaktadır. Yabancı yatırımcıların katılımı ile büyüyen markalardan biridir.
    4. Banvit
    Menşei: Türkiye'nin önde gelen beyaz et üreticilerinden biri olan Banvit, Brezilyalı BRF ve Katar Yatırım Otoritesi tarafından 2017'de satın alındı. Banvit’in ürünleri yaygın olarak Türkiye’de bulunmasına rağmen, artık yabancı kontrol altında bir marka.
    5. Piyale
    Menşei: Makarna ve diğer unlu mamulleriyle bilinen Piyale markası, Türkler tarafından oldukça sevilen bir markadır, ancak daha sonra yabancı bir şirket olan Barilla tarafından satın alınmıştır. Barilla, dünya çapında bir makarna üreticisi olarak Piyale'yi bünyesine katmıştır.
    6. Raks
    Menşei: Türkiye'de elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya konusunda bilinen Raks, bir dönem yerli olarak algılanmış olsa da, daha sonra Güney Koreli Samsung ile birleşme ve satın alma süreçlerinden geçerek yabancı sermayeye dahil olmuştur.
    7. Beymen
    Menşei: Beymen, Türkiye’de lüks giyim markası olarak bilinir ve yerli bir marka olarak algılanır, ancak sermayesi içinde yabancı ortaklıklar yer almakta ve bu ortaklıklar, markanın uluslararası piyasaya entegrasyonunu sağlamaktadır.
    8. Hacı Şakir
    Menşei: Türk halkının en çok bildiği sabun markalarından biri olan Hacı Şakir, aslında bir Amerikan şirketi olan Colgate-Palmolive tarafından satın alınmıştır. Hacı Şakir, Türkiye’nin en eski ve köklü markalarından biri olmasına rağmen, artık yabancı sermaye kontrolünde bir markadır.
    9. Marmara Birlik
    Menşei: Marmara Birlik, zeytin ve zeytinyağı üreticisi olarak bilinir. Ancak bu kooperatif, zaman içerisinde çeşitli yabancı yatırımcılarla ortaklıklara gitmiş ve sermaye yapısını değiştirmiştir.
    10. DYO
    Menşei: Yaşar Holding tarafından üretilen DYO boyaları, Türk markası olarak bilinir. Ancak marka, uluslararası ortaklıklarla büyümüş ve bu süreçte yabancı sermayenin etkisi altına girmiştir.
    Bu markaların çoğu, Türk kültürüne ve yaşam tarzına uyum sağlamış ve halk arasında “yerli” olarak kabul görmüştür. Ancak sermaye yapıları incelendiğinde, büyük oranda yabancı şirketlere bağlı oldukları anlaşılmaktadır. Bu tür satın almalar ve ortaklıklar, markaların küresel pazarda daha fazla büyümelerine olanak tanımakta ve Türkiye ekonomisine farklı bir boyut kazandırmaktadır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük