Çok şaşırtıcı ya. Mesajları ibretle okuyorum. Baya karşı bir kesim var bu işe. Adamlar baya baya istemiyor ya yerli otomobil olayını. Bahaneleri bol. Ama sebep temelde belli. "Yerli otomobil yapılsın ama akp yapmasın" kafasında adamlar. istedikleri kadar inkar etsinler. Tek sebep bu.
Şuan dünyada 6 çeşit motor var. Onca marka araba da bu motorlardan birini kullanıyor. Yani motor kıymetli. Önemli olan şuan arabayı çıkartmak. Zamanla motor da üretilir. Ar-ge ye yeterince destek olunmadığı doğrudur. Bu da aşılacak mutlaka. Ayrıca bizim ülke olarak elektrikli araç üzerine çalışmalarımızın olduğu duyumları geliyor. Fakat yine de hidrojen yani suyla çalışan motor üretimine yönelmemiz ara dönemi geçerken bize çok fayda sağlar.
mesele turkiye motor uretebilir mi uretemez mi meselesi degil. bizim bunu bugun yapacak donanimimiz olmayabilir ( yoktur demiyorum) ancak ustune dusulurse yapilabilir.
mesele bunu yapacak vizyonun olmayisi. en basitinden saab firmasini alan cinli firmayi batmaktan kurtaran kirk milyon avro parayi universite sistemine harcamis olsaydik bugunku durumdan daha iyi durumda olurduk.
emek vermeden copy paste ile odev hazirlayan universite ogrencisi gibi disarida urettirip isim hakkini alinca adina ahmet deyince yerli ve milli arac olacak saniyoruz . aslinda sanmiyoruz da bunu ic politikada satmak cok daha kolay. oysa 15 yilda bu proje hayata gecebilirdi ama biz ne yaptik beton kuleler diktik hem de birinci derece deprem bolgesi bir ulkede ve Istanbul da. cunku para kazandiriyor.
hadi motoru yaptın diyelim öyle ya da böyle. yol bilgisayari, göstergeler, navigasyon, yazılım falan nabacan? daha hesap makinesi bile üretemiyoruz, yazılım falan hak getire. anadol tarzı bir araç mı düşünülüyor acep?
gerçi üreticilerden biri vestel, alışık o dışarıdan getirip montaj yaptığı aleti, yerli ve milli diye kaktırmaya.
bu arada, yerli otomobil fikri ateşlenmişken, elon musk reyizin türkiye'ye gelecek olması da bana tesadufi gelmedi.
devrim marka otomobilimizin üretilme amacı fabrika sahasında kullanılmasıydı.o günden bu güne sadece bu amaç için bırakın benzinliyi elektrikli araç bile üretilemedi.bu başarısızlıkta resmi izinlerin alınamamasının da rolü olduğunu düşünüyorum.
Teknolojik ilerleme vizyon meselesi. bizim ülke olarak öyle bir Vizyonumuz yok.
Bu ülkeyi yönetenler bu ülkenin vatandaşları düşünsün istemiyor. Temel sorun bu. düşünen bireyler yoksa eğitim sistemi çöpse teknoloji olmaz motor da olmaz.
madem ki elektrikli olarak tasarlanacak yerli otomobil. N11'de 400-500 tl gibi rakamlara satılan şu araçlar alınıp ardından motorları sökülmek sureti ile motor ihtiyacı karşılanabilir. nihayetinde en az 50 bin tl'ye satılacak bir otomobil için 500 tl motor maliyeti çok bir rakam değil.
motor yapmak o kadar basit bir şey değil. iş motoru yapmak değil motoru yaparken, büyük şirketler tarafından alınan patentleri ve lisansları ihlal etmeden yapmak. boş beleş konuşmakla, motoru ben de yaparım demekle olmuyor o işler. Adamlar 100 seneden fazladır bu işlerle uğraşıyor, buldukları her şeyin patentini alıyorlar, bunları ihlal etmeden yapmak kolay iş değil.
büyük firmaların hepsi kendi motorunu üretiyor. başka markalar altında olsa da onlar kendi markaları. toyota, mercedes, bmw, renault vs.vs..
otomobil dediğinin %40'ı motor zaten. bi araca "yerli" diyeceksen motorunu sen yapacaksın. mercedes a serisinde renault motoru muhabbeti çıktığında ortalık karıştı. neden?
onun dışında, örneğin pagani gibi unique araçlar zaten ortak üretiliyor, motorunu amg veriyor tasarımı italyanlar üstleniyor falan filan.. onun bile halâ tartışması var bu araba şimdi italyan mı alman mı diye...
yalnızca türkiye'de parçalarının birleştirilip adının türkçe (muamma) olması dışında herhangi bir yerliliği olmayacağı için çokta sikimde olmayan durumdur.
bu ülkedeki insanların yarısı renault'u bile yerli zannediyor zaten.