rizeli bir abimiz, kendi üretimini trafiğe çıkartmış bile. atmaca 53 vatana millete hayırlı olsun. küçümsenmemesi gereken girşimci ruhlu bu abimize destek verilmesi gereklidir kanımca.
sözlükteki irlandalılar hemen başlamışlar istemezük demeye, olum size rağmen birşeyler olacak bu ülkede ya, torunlarınıza "biz yaptık" diyeceksiniz, görebiliyorum.
fiyatı 25 bin lira olacak arabadır. vergilerle falan bu rakam 40 bin liraya çıkacakmış. evet yerli otomobili kim 40 bine alır merak konusu. ulan 100 yıllık markalar cillop gibi arabaları o fiyata satıyor. senin neyine 40 bin fiyat biçmek. ha orasına burasına vites topuzuna elmastan işlemeler falan yaptıysan orası ayrı.
üretim maliyetinin 20-25 bin olacağı söyleniyor*. bu rakama aracı işletme kârı tabi fabrika kârı ne kadar olur bilinmez, sponsor reklam vs. sırasında yapılan giderler, ötv, kdv eklendiği durumunda ford focus'tan iyi bir araba çıkamaz ise üretilen malın fiyat performans oranı baya düşecektir. bu oranın düşmesi de bilinçli tüketiciyi kaçırır. çıplak fiyatı 35 bin olan 1.6 motor aracın ötv ve kdv'si 20 bin tl yi bulur ise fabrika maliyeti 25 binlik aracın ötv, kdv'si kaçı bulur? aslında asıl mesele sadece fiyatı değil verilen o kadar paranın karşılığını verip veremeyeceği sorunudur. eğer bu soru işaretini giderecekse neden yerli haftasında arabamızı süslemeyelim?
türk mühendisler yapacaksa mutlaka iyisini yapacaktır. yok eğer işin içine koç grubu girerse yine tenekeden birşeyler çıkar ortaya. malzemeden çalmadan rahat edemiyor hergeleler.
devrim arabalarının yaptılar ve çok daha iyisinide yaparlar. burda önemli olan türklerin araba yapamayacağı imajı oluşturmaktır.
uçak, tank, helikopter ve gemi üretme aşamasında olan ülkem için çokta zor değildir.
fosil yakıtla çalışan yerli otomobil geliştirmek boşuna bir yatırım olur. çok değil beş yıl sonra her taraf elektrikli otomobil dolacağından yatırımın tamamen bu alana kayması gerekir. elektrikli otomobil konusunda zaten bireysel türk girişimciler mevcut olup bu konuda kısa sürede büyük aşama kaydedilebilir. yerli otomobil üretmesi istenilen şimdiki ağababalar salak mı ki lisnsla ürettiği yabancı otomobile rakip yerli otomobil üretsin ve kendi bindiği dalı kessin. böyle bişey talep edilecekse mevcut otomobil üreticilerinden değil sektöre yeni girecek birinden böyle bir yatırım beklenmesi daha doğru olur.
onur gökşen'in isteğiyle kornası "allah" diye çalacak olan otomobil.
böylece medya "allah"ı domateste,biber'de aramaktan kurtulur diye ufak bir serzenişte de bulunmuştur.
günümüz otomobil sektöründeki değişimi göz önünde tutartsak direkt elektrikli araba projesiyle başlaması gereken atılımdır. Önümüzdeki 5 yıllık bir proje olduğuna göre benzinden elektriğe geçiş yaklaşık 10-15 yıllık bir süreç olacak o zaman bir ilkle dünya piyasalarına girilebilir buda yeni ve ilklerle olacaktır.
Her şeyi hazır tüketmiye alışmışken, üretimin içine edilmişken yapılmasının zor olacağı bir şey. Yani olay yapıp yapamamakla alakalı değil, yapma gereksinimi olmamasından kaynaklı.
su ile çalışırsa devlet yerra yer. halihazırda akaryakıttan %65 civarında bir vergi alınıyor buna rağmen cari açık almış başını gitmiş. su ile çalışan otomobil demek bu verginin sıfırlanması demek. bu da devlet için intihardır. başka bir ekonomik modele (örneğin, faizsiz bir ekonomik model) geçilmediği sürece su ile çalışan yerli otomobil hayal olarak kalacaktır. ha ama şarjlı elektrikli araçlar geliyor bak o olur. sonuçta elektrikten de vergisini alıyor devlet.
ilk üretilen otomobilleri kimlerin alacağını çok merak ediyorum. ya alanın elinde patlarsa? kesin devlet teşvik için kredi falan dağıtır da milletin ayağı alışır.