ülkemizde ithalat ve ihracat arasındaki cari açığı kapatmak adına acilen yerli mallarını kullanmaya yönelmemiz gerekmektedir. şahsi fikrim, ilaç gibi zaruri ürünler dışındaki ülkemizde ikame edilebilen tüm ithal ürünlere ciddi kotalar konulmalı, hatta avrupa dan gelecek tepkiler göze alınarak keyfi birçok ithal ürünün ülkemize girişi yasaklanmalıdır.
bir zamanlar yerli malları haftası kutlanırdı ülkemizde, hatırlarmısınız?
doğrudur ama yerli malı olarak sadece yeriz arkadaşlar. eğer diğer ürünlerde de yerli malı ararsak kaliteden taviz vermemiz gerekecek malesef. doğruya doğru.
Mümkün olmayan bir sistemdir. Yerli mal üretimi artırılmaya ya da dışarıdan ithal edilecek büyük çaplı ve değerli araba, makine vb. ürünlerin ülkemizde üretilmesi ile pazarlanma şartı getirilebilir. Şu andaki hükümetin el atmaya çalıştığı noktalardan biri de bu zaten. Fakat kimse hele bu zamandan sonra durduk yere yerli mala yönelmez; yıllardır yerli malı yurdum malı diyerek halkımızı kazıklayan şirketler utansın. (bkz: Tofaş)
yerli otomobil ürettiler de almadık mı? sorusunu akla getirir.
yerli malı diye adlandırılan metalar bugün ihtiyacı karşılamıyorsa, mecburen yabancı üreticilere yönelmek zorunda kalırsın. önce yeterince ve kaliteli üretim yapalım ondan soran ithalatı azaltalım ondan sonra yerli malı tüketiriz.
yerli mallarındaki yetersizlikler yüzünden zorunluluk olmayan bir seçenektir. yerli malları kendi ürünlerini piyasaya çıkarmak yerine sürekli taklit eğiliminde bulunduğu sürece alıcılar haklı olarak asli olanı tercih edeceklerdir. ülkeler arasında ekonominin önemini anlamamış kişilerin zayıf boykot çağırısıdır.
yerli malı haftası dışında gerçekleşmesi imkansız olay. bu kadar yabancı ürünlere bağımlı olan bir ülkede yerli malı kullanma zorunluluğu kaosa yol açar.