senaristler tarafından dizi karakterlerine ilginç isim verme durumudur. nedense alışık olduğumuz samimi, güvenilir ali, ahmet, hasan, ayşe, pınar, zeynep gibi isimler gitmiş bunların yerine özellikle varlıklı aileler söz konusu olduğunda aibidik gubidik, yanar döner, güven vermeyen isimler tercih edilir olmuştur. seymen, tercan, barkın, havin vb. acaip isimleri dizilerde işitir olduk. karakterler daha isimden kaybediyor. barkın ne olm! bu isimde birine hayatta güvenilmez... neyse en son geçen hafta kuzenimin izlediği nefes adlı dizideki çayır, çimen, mehveş, nefes, göksenin, ateş gibi isimleri duyunca senaristleri ayakta alkışladım. neden zengin bir hasan yok. herhangi bir holding patronunun adı mahmut olamıyor? tam bu şekilde tek kişilik beyin fırtınası yapıyordum ki validem mutfaktan seslendi: ortans yavrum hadi iki ekmek alda gel, yemek hazır.
(bkz: nar)beyaz gelincik
(bkz: esmer)kış masalı
(bkz: peyker)aşk-ı mamnu
(bkz: abdülhey)kurtlar vadisi
hepsini anlarım da, bunu nasıl unuttunuz lan! Allahın kulu manasına gelen 99 esma'ül hüsna'nın başına konan abdül'lü isimlerin içinde en garibi be. "hayy" değil yani "hey"...
***muro çeto maho bilo vırto zırto gibi uydurulmuş isimleri ismiden saymadığım için zikre değer bulmadım.
edit; mehveş anne, göksenin bey, ateş bey, nefes hanım sair sair sair... *
evet var bi zorlama ya dur bakalım dedirten olaydır.
(bkz: göksenin)
(bkz: gülümsun)
bundan sonraki bir asrın bu isimlerden oluşacak olması da bu zorunluluğun ne yazık ki getirisidir.
isimlerin markalaşıp duyulduğu an akla o diziyi getirmesi için uygulanan bir yöntem. Tabi buraya behlül ya da bihter bakınızı veren yazarın katli vaciptir.