türk dizilerinde konu hiç değişmez.hep aşktır.o onu sever ama o onu sevmez.o onla yatar sonra o onla kaçar.yabancı dizilerde ise konu değişik olduğundan yabancı diziler bu kıyaslamada öndedir.
doktorlar > greys anatomy
kavak yelleri > dawson's creek
umutsuz ev kadınları > desperate housewives
küçük sırlar > gossip girl
muhteşem yüzyıl > the tudors
kanıt > csi miami ve dexter karışımı **
göründüğü üzere taklit üzerinden yol alan bir dizi sektörümüz var. dizi yapımcılarından arka sokaklar gibi elit diziler bekliyoruz. *
yerli dizi 2 saat boyunca adamı kanser eder, zaman öldürür. yabancı dizi 40-45 dk. da anlatacağını anlatır. yerli dizi kalitesiz sahnelerle dizide anca bu kadar olur dedirtir. yabancı dizi her bölümüyle adamlar film gibi dizi çekiyor dedirtir. yerli dizi bi sezonda 40 bölüm yayınlar. yabancı dizi bir sezonda max. 24 bölüm yayınlar.
ayrıca son zamanlarda direk kopyalanıp yapıştırılan yabancı diziler türk dizisi olarak karşımıza çıkmaya başladı. gossip girl - küçük sırlar desperate housewifes - umutsuz ev kadınları glee - muck
yabanci dizi klasmanina girebilecek tek yerli dizi behzat c dir fakat behzat c bir baska ulkede yayinlansa onlara ayni tadi veremez cunku ankaralinin hareketleri ve turk dogalligini onlar bizim kadar anlayamaz. ilk sezon ki performans kadar olmasada behzat c'nin bu sezonuda guzeldir ve daha da gelistirilmelidir. bence bir turk dizisi olarak bir cok yabanci diziden daha guzel veya es deger bir dizidir.
yabancı dizi tarafında lost olduğundan yerli dizilerin hiç şansı olmadığı gerçeğine üzüldüğüm karşılaşma. lan ne zaman adam gibi bir yerli dizi çıkacak merak ediyorum.
yabancı dizi dinamiktir. ele avuca sığmaz. 10 dakikasını kaçırdın mı at onu çöpe. öyle çay demleyeyim, mısır patlatayım falan olayına gelmez. bir bardak daha çay alayım derken bir bakmışsın hikaye kaçmış. yerli dizide ise temel amaç izleyiciyi en az 2 saat boyunca sere serpe ekran başına kitlemektir. öyle çok bir akışkanlığı yoktur. dizi arasında gayette günün değerlendirmesi yapılabilir. çekici bir konu varsa dedikoduya girilebilir yüzeysel olmak kaydıyla. keki, böreği dizi başlangıç saatine yetiştirmek gerekmez. dizinin ortalarına doğru fırına sürülseler, finalinden önce servise hazır hale getirilip, dizi bitmeden yenilebilirler.
çok farklı iki türün kıyaslaması olmuş ama ikisinin de kendi çapında bir misyonu var insan hayatında.
Haftada 90 dk çekilen yerli dizilerden kimse kalite beklemesin. Bugün dünyanın en çok izlenen dizilerine bakıyoruz en fazlası 40 dk, bizim yapım şirketlerinden, kanal yönetimlerinden, casting den tutun da bütün sistemimiz yanlış.
eğer söz konusu diziler (bkz: leyla ile mecnun) ve (bkz: işler güçler) ise her daim önde tutarım. ancak genele vurduğumuzda harcanan paraları düşündüğümüzde elbette amerikan ve ingiliz yapımları oldukça önde.