kısaca özetlersek;ilk basamakta yerinden yönetim, yalnızca yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamına gelmektedir. Yerinden yönetimin ikinci basamağı bölgeselleştirme ve bölgecilik, üçüncü basamağı federalizm ve dördüncü basamağı da ayrılıkçılıktır.
Bunu en çok hdp dile getirmekte.gelinen son noktada batıda bulunan bir grubun kendi sınırlarına gitmesini düşünmekteyim.istanbul'dan alınan vergiyle doğu ve güneydoğuya yatırım yapılacak,askerin güvenliğini sağlayacak sonra sen onlara kurşun sıkıp yerinden yönetim isteyeceksin.ortadoğunun gelmiş olduğu son noktada bu yerinden yönetimler varlıklarını koruyabilecekler miydi?kobani olaylarından sonra yerinden yönetim isteyenler bile tsk'yı göreve çağırdı.bu ihanetin bedelini nasıl ödeyecekler merak ediyorum.kendi güvenliklerini sağlayanlar arkalarından,uykularında ve ailelerinin yanında şehit edilmekte.bu insanların ah'ları sizi hem bu dünyada hem öteki dünyada rahat bırakmayacak.
Avrupa ülkelerinde olduğu söylenen yönetim şekli. 90 lar turkiyesi gibi degil de sakince konusulmasi gereken teoridir. En azından mülahaza, munazara, ve mutaalaya ve munakasasina izin verilmelidir.