Türk rock müziğinin miladı erkin koray ın arayış ve deneysellik çizgisinde, müziğinden yaşam felsefesine kadar tarihe damgasını vurmuş rock grubu.. kadrosunda aydın şencan, sedat avcı, ataman hakman ın yanısıra ahmet güvenç, cahit kukul gibi isimleride barındırır..
erkin koray'ın hardal elemanlarıyla (ki o zaman hardal yok)al gülüm ver gülüm tadında takıldığı ve türkiye'deki rock müziği biçimlendirdiği 70'lerin gruplarından.
zaten 5-10 yıl içinde hardal kurulacak, türkiye görmüş olduğu en iyi rock grubuna sahip olacaktır. tabii işin bir de bundan öncesi var. onun için önce şu gruba göz atmak lazım;
(bkz: siyah gölgeler)
70'li yılların başında, Erkin Koray, uzun süreden beri saçına makas vurdurmadığı için ve Türkiye'ye göre marjinal görünen davranışlarından ötürü oldukça tepki alır. Bu dönemde, çok daha ciddi anlamda rock ve' Underground ' olarak adlandırılan bir müzik yaptıkları Yeraltı Dörtlüsü'nü kurar. Aslında Erkin Koray'ın bu grupla beraber çaldığı şarkıların arajmanları ve deneyselliği ön plana çıkar.
Erkin Koray dönemin türkü, türk sanat müziği gibi eserlerini Underground tarzda yorumluyordur. Bunu yaparken grubuyla kiraladığı komün evlerinde batı rock müziği ve doğu müziği hakkında ciddi araştırmalar yaparlar ve ortaya çıkan sonuç iki kültürün müziğini sentezler.
Aynı evde yaşayan müzisyenler, müziklerindeki deneyselliğin haricinde, fikri ve felsefi yolculuklarında da derin arayışlar içerisindedir. Yeraltı Dörtlüsü'nün beraber yaşadığı ev, bir felsefe ve müzik üssü halini alır.
Nihansın Dideden, istemem, Kendim Ettim Kendim Buldum, Köprüden Geçti Gelin gibi aranjmanların yanısıra, grubun tamamen kendilerine ait olan ve batının psychedelic rock grupları ile yarışacak nitelikte olan 'Meçhul', 'Gel Bak Ne Söyliycem', 'Gün Doğmuyor', 'ilahi Morluk' gibi çalışmaları da özel ve farklıdır. Bu dönem Erkin Koray için parlak bir dönemdir. Yapmacıksız , kendi yorumuna yeni motifler katarak yapar müziğini. Yaşam tarzına hippy felsefesini uygular. Kısa fakat verimli bir dönemin ardından, grup üyeleri varoluşa dair soruların, bireysel olarak cevaplandırılması amacıyla ayrılırlar. Ancak, grup üyeleri zaman zaman bir araya gelerek, müzik çalışma ve arayışlarına devam ederler.
Erkin Koray, yurt dışı gezileri ve felsefe yolculuğuna çıkar, müzik yaşamını farklı deneyler ve ilklerle sürdürür; Aydın Buyar Şencan, Hardal grubundan sonra Kanada'ya yerleşir; Ataman Hakman,Tehlikeli Madde grubundan sonra Adapazarı ilinde Diş Hekimi olarak yaşamını sürdürür, Sedat Avcı Hardal ve bazı pop orkestraları ile çalışmalarından sonra, 2000 yılında tekrar Erkin Koray ile çalışır, 2001 yılında ise hayatını kaybeder; Ahmet Güvenç, Yeraltı Dörtlüsünden sonra Kurtalan Ekspres ile yoluna devam eder, halen Erkin Koray ve Kurtalan Ekspres ile çalışmakta; Cahit Kukul ise Hardal ve Meteor gruplarında sonra zaman zaman Erkin Koray ile müzik çalışmalarına iştirak eder.