şimdi bir okyanusu düşünün orada suyun kaldırma kuvvetini vektörel olarak yukarı çekelim ve yer çekimi kuvvetinide vektörel olarak yukarı çekelim, bu iki kuvvet zıt yönlü değil mi? bu iki kuvveti vektörel olarak toplarsak kuvvetler sıfırlanır. yani okyanus üstünde yer çekimi diye bir şeyin olmaması lazım.
suyun kaldırma kuvvetinin etkisi sadece cisim suda ise ortaya çıkar. Zaten cismin taşırdığı suyun ağırlığı kendi ağırlığından fazla ise cisim batmayacaktır. taşırdığı suyun ağırlığı cismin ağırlığına eşit ise cisim orta suda askıda kalacaktır. Dolayısıyla yerçekimi olmayacak.
özet geç, kafa karıştırma derseniz, suyun kaldırma kuvvetinin yerçekimini yenmesi için iki şart vardır :
1. cismin su içinde olması
2. cismin özağırlığının suyunkinden az ya da eşit olması.
işi gücü olmayıp kendini düşünen insan modeline sokmaya çaışan yazar söylemi.
edit: şimdi burada size her şeyi açıklarım ikna ederim, sonra utancınızdan başlığı silersiniz entrym silinir yazık uğraşmayayım.
edit: kendime fazla güvendiğim için mi eksilendi anlamadım doğrusu.
Zaten kaldırma kuvveti yerçekimine karşı yapılan iştir. ancak formülde eşitliğin her iki tarafında da yer çekimi ivmesi olduğu içün yer çekimi önemsizdir. mühim olan özkütledir. arşimed amcamız böyle demiştir.
Hatasız kul olmaz sözü bu hataya uymaz. Yıllardır öğretilen fizik saçmalığını(tabi ki her şey saçma değil) bir kenara koyalım da arkadaşım fiziğin hatasız olduğunu endeksle öğrencilere sonra böyle bişi çıksın.