özellikle kırsal yerlerde rastlanan, yere kurulu bir sistemdir. döşek de denebilir yerine göre..
beli agrımayanlar için uykuların en keyiflisini yaşatabilir, böceklerle deniz seviyesinden aynı yükseklikte olma hissi her ne kadar hoş görünmese de tavsiye edilir..
saatlerce çalışılarak yapılan projenin ardından sabaha karşı herkes yataklara çekilir ancak ankara eksi bilmem derecededir ve kimse soğuktan uyuyamaz. Akabinde salonun orta yerinde bir yer yatağı serilir, yanyana, başlı kıçlı gibi bilimum şekiller denenerek maximum sıcaklığa ulaşmak için uğraşılır ve ısınmak için yapılan dedikodunun en can alıcı yerince uyuyakalınır..
malumunuz efendim artık çek-yat diye birşey üretildi ve bu meretler, yer yatağının pabucunu dama attı. kötü mü oldu? pek sayılmaz. ne kadar konforlu olursa olsun. yer yatağı, malesef ki sabah bir bel ağrısı ile uyanmanıza neden olur. ama o yer yatağı maceralarını da çek-yat size sunamaz.
mesela; çek-yatın bir istilaip haddi ( yani alabileceği kişi kapasitesi ) vardır. iki kişi, en fazla üç. ama yer yatağı öyle mi? yanına yöresine yorganla ilave yapınca alın size 5 kişilik yatak. hem ergonomiktir efendim bunlar. mesela küçükler, yatağa boyuna değil enine yatırılır ki daha çok çocuk uyuyabilsin. uzun lafın kısası, özlenendir.
Özellikle kırsal bölgelerde ve bunun nezdinde çoğunlukla her öğrenci evinde de olduğu gibi yere sıfır olarak serilen ve üstünde yattığında bütün yorgunluğunu diğer yatakların veremeyeceği rahatlığı veren yataktır.
Birazdan yatacağım yataktır. Genelde misafir geldiğinde ortaya çıkarlar. Ve genelde sünger olur. Ama köylerde yündende yapıldığı görülmüştür. Gayette rahattır.
sürekli şehir dışında yaşamamdan dolayı evime hasret duymama neden olan yatak. ister fakirlik olarak görülsün ister geri kalmışlık, yer yatağı veya yer sofrası kültürümüzün vazgeçilmez unsuru bizde.
Köyün degisilmez yatagıdır. Taş gibi bir yastık birde tonlarca ağırlıktaymış gibi insan vucudunda his birakan yorgan olurdu, o uykuyu en kral yatakta uyuyamaz inaan.