eskiden kemerburgaz fakir insanların olduğu, müstakil evlerde yaşanılan bir yermiş. insanlar bahçelerine bostanlar yapıp tavuk, ördek, kaz beslerlermiş. o zamanki kazlar biraz yabaniymiş. geleni geçeni kovalayıp ısırırlarmış. onları yatıştırmak için kemerle vururlarmış kaza. yoldan geçenler ev sahibine bağırırmış ' kemer vur kaza, kemer vur kaza' diye.
kemer vur kaza kemer vur kaza derken derken ' kemerburgaz' olmuş oranın adı.
okurken veya dinlerken insanlarda "nerenden uydurdun lan" tipi oluşturan hikayelerdir. mesela bursa ismi nasıl oluşmuş? bursa zamanında çok karmaşık bir yermiş. ondan sonra buraya bir gün bir grup turist gelmiş. bakmışlar haritaya çok karmaşık. yoldan geçen herkese" bu ne ya , bu ne ya" diye sormaya başlamışlar. sonra zamanla soru " bura ne ya bura ne ya" ya dönmüş. ondan sonra da "buranın ta anasını , buranın ta anasına" dönmüş. ondan sonra işte bursa olarak kalmış.
bunun örneğini çok güzel hareketler bunlar isimli programda görmüştür bu bünye. gerçekten harika bir skeçti. kastamonu isminin nerden geldiğini anlatan birkaç hikaye vardı.
daha ismi yokken maltepede zengin mi zengin bir adam yaşarmış.adam okadar zenginmişki istanbul ve civar şehirlerdeki insanların hepsi tanırmış adamı. zenginliği kadar gönlüde genişmiş. gel zaman git zaman her gelen para isterken isterken adam kafayı bozmuş. malı sağa sola dağıtmaya başlamış. beş parasız kalmış, berduşt... dilenciliğe kadar düşmüş. onu tanımayanlar 'kim bu ? ' diye sorarlarmış. ' mal tepen' takma adını koymuşlar adamcağıza.
mal tepen, mal tepen, olmuş 'maltepe' .