(bkz: Trakyacam) ın organize sanayi bölgesinde * 430 milyon dolarlık büyük bir yatırımının bulunduğu küçük bursa ilçesi. sanırım 2008 itibari ile üretime geçilmiş olur.
hayatımın iki senesini benden çalan zevksiz ve sıkıcı ilçe. evet kızları güzeldir hatta bi tanesine deli gibi aşık olmuştum ama sırf güzel hatunlar barındırıyo diye kıyak geçmek yanlış olur kanımca *
söz konusu kızı bir sene aradan sonra dün tekrar görünce elimin ayağımın boşalması ilk aşkların asla unutulmayacağına işaret sanki.
Doğup büyüdüğüm; şimdi ise ekmeğimi kazandığım bursa ilçesi. Son yıllarda çok göç almıştır. Şişecam ile beraber ilçe çok canlanmıştır. 3 fırından sonra şişecam 1 fırın daha açacaktır. takriben 300 kişi için daha ekmek kapısı olacaktır.
Yolu düşenlere, düşeceklere dükkanımız,kapımız her zaman açıktır, her zaman çayımız-sigaramız vardır. Gelmeden evvel bir özel mesaj atmanız yeter de artar bile.
ben bir şehre ait olamadım hiç...
hepsinde benden izler vardı..
belki de bu izler sadece anılarımdandı...
en çok o küçük şehri sevdim,
o da beni hiç beklemediğim kadar kanattı...
ben bir erkeğe bağlanıp, sığınamadım hiç...
hepsinde beni korkutan bir taraf vardı...
belki de aralıksız kaçışlarım, korkulu aşklarımdandı...
en çok o küçük şehirdeki adamı sevdim,
o da benim susmaya alışkın gözlerimi ağlattı...
yağmur kokuyordu o küçük şehir...
ara sıra gülümseyen güneşi vardı...
sinesinde rüzgar kokan aşklar barındırırdı...
küçücük bir şehrin beni tutsak etmesi,
belki de sonbaharında esen rüzgarındandı...
(bu da yenişehire yazılmış bir şiir.. işte öyle...)
kırıkkale'nin yeni kurulmuş semtlerinden birisidir. nüfusunun önemli kısmını kırıkkale üniversitesi'nin öğrencileri oluşturur. bursalı yazarların daha iyi anlaması için kırıkkale'nin görükle'si diyebiliriz.
yanıbaşında bulunan 250 bin nüfuslu inegöl'ün yanında kasaba gibi kalan bursa ilçesi. saat kulesi ve cumhuriyet meydanı epey meşhurdur. yenişehir myo iznik yolundadır. yinede havaalanını ve hızlı treni inegölün elinden kaptıya ben daha başka birşey demiyorum.
Karadeniz'in kuzey şeridinde kurulacak yeni istanbul'a dünyanın en büyük havalimanı inşa edilecek.
2020 Olimpiyat Köyü'nü de barındıracak bölgenin adı Yenişehir olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2011 seçimlerinde en önemli projelerden biri olarak açıkladığı yeni istanbul'un planı ortaya çıktı.
Sabah'ın haberine göre, çalışmalar kapsamında dünyaca ünlü ABD'li planlama uzmanı Mimar-Urban Green Global Yöneticisi Sidney Rasekh çağrıldı.2011 Temmuz ayından itibaren istanbul Metropolitan Planlama Merkezi bünyesinde oluşturulan Rasekh başkanlığındaki ekibin 5 ay süren çalışmalar sonucunda, Karadeniz'in kuzey şeridinde kurulacak yeni şehrin plan ve proje çalışmaları tamamlandı.
NÜFUSU 1 MiLYON OLACAK
40 bin hektar büyüklüğündeki arazi üzerinde inşa edilecek yeni şehrin konsepti ekolojik çevre dostu olarak belirlendi. Ekolojik Yeni istanbul adıyla hazırlanan projeyle, Karadeniz kıyısındaki eski maden ve taş ocağı alanlarını geri kazanarak 1 milyon kişinin barınacağı sürdürülebilir ve ekolojik bir kent oluşturmak amaçlanıyor. Sarıyer, Çatalca ve Eyüp ilçelerine bağlı 10 köyü kapsayan yeni şehirde, 400 bin kişilik istihdam oluşturulması hedefleniyor. istanbul'un Pekin, Londra'ya ve Moskova'dan Kahire'ye doğru oluşmuş bir eksen merkezinde bulunduğu göz önüne alınarak tasarlanan şehir sayesinde, bu ekonomik fırsattan faydalanarak uluslararası iş alanları ve ticaretin yer alabildiği bir odak noktası haline getirilmesi amaçlanıyor.
2020 OLiMPiYAT KÖYÜ
2020 Olimpiyatları'nda adaylık başvurusu yapan istanbul'un olimpiyat köyü de yeni şehre inşa edilecek. 700 hektarlık alanda yapılacak olimpiyat köyünde oyunların yapılacağı sportif merkezler, konaklama alanları ve medya yerleşkesi de yer alacak. Olimpiyatlar sonrasında ise bu alanlar üniversite ve kentsel hizmet alanlarına dönüştürülecek. 25 bin kapasiteli konaklama alanı ve sosyal kullanım alanlarının yer alacağı yapılar üniversite ve spor merkezi olarak da kullanılabilecek.
TEKNOLOJi ÜSSÜ
Havalimanıyla bağlantılı olarak yeni ileri teknoloji üssünün inşa edileceği şehirde iki büyük üniversite ve araştırma hastanesi yapılacak. ileri teknoloji parkıyla entegre olacak üniversitelerden biri 25 bin diğeriyse 15 bin öğrenci kapasiteli olacak. Üçüncü köprü ve otoyol geçişiyle doğrudan bağlanacak şehir hızlı tren taşımacılığından da faydalanacak. Taksim ve Suriçi gibi merkezi noktalara çabuk erişimin sağlanabilmesi için metro sistemleri yeni şehre uzatılacak. Ayrıca Kruvaziyer Limanı inşa edilecek. Yeni liman sayesinde 9.5 milyon olan yıllık turist sayısı 22 milyona çıkarılacak. istanbul'un ekolojik dokusunu korumaya katkı sağlamak amacıyla tarım alanları oluşturularak kentin tarım ihtiyacının yüzde 20'sinin karşılanması sağlanacak.
EN BÜYÜK HAVAALANI
Yenişehir projesinin en önemli parçalarından birini teknolojik havaalanı oluşturuyor. Atatürk Havalimanı uçuş trafiğini azaltarak yeni uçuş merkezi olarak planlanan havalimanı 3 bin 500 hektarlık alanı kapsıyor. Altı pistten oluşan yeni havalimanı yıllık 100 milyon yolcu kapasitesiyle dünyadaki en büyük havalimanı olacak. Avrupa, Asya ve Ortadoğu finans ve turizm merkezi olması düşünülen şehrin yeni havaalanı sayesinde, istanbul'un uluslararası havacılık piyasasındaki rolünü ileriye taşımak ve Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika için bölgesel merkez haline getirilmesi planlanıyor.