yeniçeri ocağı

    21.
  1. -Yeniçeriler bir nevi köle olduğu için müslüman kimseler ocağa alınmazdı ama bunun bir istisnası vardır müslüman olanlardan sadece boşnaklar alınırdı

    -birbirine 40 haneden yakın yerlerden çocuk alınmazdı bazen Hıristiyan aileler çocuklarını gönüllü olarak verirlerdi bunun sebebi de yeniçeriler aileleri ile bağlantısını koparmayarak onlara iyi bir gelecek sağlamalarıydı

    -ocağa gürcüler, yahudiler, ruslar ve çingeneler alınmazdı

    -evlenmeleri yasaktı.
    2 ...
  2. 15.
  3. osmanlı'nın vurucu gücü ve savaş makineleri olarak bilinirler, ancak gerçekte o kadar etkili olmamışlardır. güçlerini hissettirdikleri yer payitaht olmuştur, çünkü onların temel görevi kapıkulluğu yani padişahın ve istanbul'un kulluğudur. osmanlı'nın batı yönündeki gelişmesinde asıl rol oynayanlar anadolu ve rumeli'de yetiştirilen türk soylu tımarlı sipahiler ve özellikle tuna boylarında yerleşmiş olan türk akıncı aileleridir.
    2 ...
  4. 16.
  5. osmanlı imparatorluğunun duraklama ve gerileme devirlerinde; kafalarına göre isyan düzenleyen dilediklerini tahta çıkartıp; dilediklerini tahtan indirip boğdurtan;
    (bkz: genç osman).günümüzün mit'i gibi bir askeri sınıf. çok değişik savaş takkitleri vardır. direk düşmana zarar vermek yerine ; onların araç ve gereçlerine( at top mancınık vs) zarar vererek düşmanın kolunu kanadını kırmalarıdır. 2. mahmut döneminde kaldırılmış olması lazım fikrimce.
    1 ...
  6. 17.
  7. 1600 lerde bünyesinde, çoğu mağrip ve iskenderiyeliler olmak üzere 300 kadar dalgıç barındırmış olan teşkilat. bu personelin çoğu, halkının büyük bir bölümü süngercilik ile uğraşan sömbeki adası ndan gelmekteydi.

    http://www.dunyabulteni.n...aber&ArticleID=141313
    1 ...
  8. 20.
  9. Turnacıbaşılar, "insan sarrafı" tabir edilen cinsten memurlardı. Bunlar insanların el ve ayaklarına ve gözlerinin içine bakarak karakter tespiti yaparlar, potansiyel gördükleri gençleri ocağa alırlardı.
    Çok uzun boylu olanlar aptal olabileceği için, çok kısa olanlar da fitneci bir yapıya sahip olabilecekleri için alınmazlardı. Başlarına börk denilen beyaz keçeden bir şapka takarlardı. Bunun arkasında ise yatırma denilen ve omza kadar inen bir parça yer alırdı. Bu kısım enseyi soğuktan koruduğu gibi, arkadan gelebilecek düşman hamlelerine karşı da bir tedbir niteliğindeydi.Yeniçeriler savaşta ordunun merkezinde, birinci yeniçeri sayılan padişahın önünde yer alırlardı. Yeniçerilerin katıldığı ilk büyük savaş Birinci Kosova Savaşı'dır. Seferde öncelikli görevleri sultanı korumaktır. Padişaha yaklaşan birlikler olursa hilal gibi açılır, düşman içeri girince çember gibi kapanarak düşmanı imha ederlerdi.
    1 ...
  10. 27.
  11. 6.
  12. ocağın kaldırılmasını savunan genç osman'ı boğarak öldürmüşlerdir. düşünceleriyle ve yapacaklarıyla tarihe adını altın harflerle yazdırmaya aday olan padişah bu ocak yüzünden genç yaşta hayatını kaybetmiştir.
    1 ...
  13. 5.
  14. bizim ev. ananı avradını bi tane kız yok.
    4 ...
  15. 4.
  16. Yeniçeri, Osmanlı Devleti'nde askeri bir sınıftır. Yeniçeriler, Padişah'a bağlı Kapıkulu Ocakları'nın piyade kısmıdır. Yeniçeriler, Osmanlı Devleti'nin sınırlarında yaşayan yunan, sırp, arnavut gibi hristiyan topluluklarından toplanan yetim çocuklardan oluşmuştur. Padişahın çevresinde bulunan yaya askerlerdir. Üç ayda bir ülufe adı verilen bir maaş alırlar savaşa gittiklerindeyse sefer bahşişi alırlardı. II.Mehmetten itibaren Cülus Bahşişi Almak Gelenek olmuştu. Devletin ilk yüzyıllarında yararlı olan bu sistem, daha sonra bozulması ile değişik sorunları birlikte getirdi. Yeniçeri ocağı II. Mahmud tarafından 1826 yılında kaldırılmıştır.
    1 ...
  17. 22.
  18. hammer'in osmanlı imparatorluğu tarihi kitabına göre imparatorlukta toplam 500.000 civarı yeniçeri devşirilip orduya katılmıştır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük