yeniçeri başlıkları

entry13 galeri1
    13.
  1. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1187294/+

    BÖRK Türklerde erkek başlığı. Eskiden hayvan postu ve işlenmiş deriden, sonraları ise, keçe ve çuhadan yapılmıştr. Börk, iran ve Anadolu'da yaşayan Türkmen boylarında, Selçuklu ve Osmanlı ordularında kullanılmıştır. Osman Beyin kırmızı çuhadan bir börk giydiği kaynaklarda yazılıdır.


    Türkçe
    BÖRK (türkçe) anlamı

    genellikle hayvan postundan yapılan başlık.
    BÖRK (türkçe) anlamı

    1. Genellikle hayvan postundan yapılan başlık:
    2. Alnına bir şaplak atıp börkünü geri itmişti.- M. N. Sepetçioğlu.
    Börk hakkında bilgiler


    Börk Türklerde erkek başlığı. Eskiden hayvan postu ve işlenmiş deriden, sonraları ise, keçe ve çuhadan yapılmıştr. Börk, iran ve Anadolu'da yaşayan Türkmen boylarında, Selçuklu ve Osmanlı ordularında kullanılmıştır. Osman Beyin kırmızı çuhadan bir börk giydiği kaynaklarda yazılıdır. Yıldırım Bayezid devrinde ise ilk defa olmak üzere ordu mensuplarına da giydirilmiş ve bu tarihten sonra yeniçeri ocağının resmi başlığı olmuştur.

    Börk, aslında ahi birliğine mensub olanların başlığıydı. Beyaz keçeden imal edilirdi. Yeniçerilerin börkü 45 cm boyunda, ucundan arkaya devrilen tiftikten, uzun ve omuza kadar gelen bir yatırtma bulunurdu. Yatırtma kısmı enseyi örter, yağmur, kar ve soğuktan muhafazaya yarardı. Börkün ön tarafında da gümüş veya başka bir madenden yapılmış, yünlük (tüylük) denilen kaşıklık bulunurdu ki, Yeniçeri zabitleri ve kumandanları rütbelerine göre buraya bellerine doğru inen sorguç takarlardı. Börklerin bir kısmı yünlüksüz olup, ocakta bulunan bir kısım yeniçeriler giyerdi. Dört çeşit börk vardı: Yünlüklü, yünlüksüz, üsküf ve kuka.
    2 ...
  2. 12.
  3. 11.
  4. 10.
  5. 9.
  6. 8.
  7. 7.
  8. 6.
  9. 5.
  10. 4.
  11. 3.
  12. 2.
  13. 1.
  14. hepiniz yeniçeri başlıklarını bilirsiniz başlıkların arkasında bele kadar inen bir parça vardır. işte bu başlıkların hikayesi:
    yeniçeriler hacı bektaşi veli ocağına bağlıydı o yüzden ocaklarına ocak ı bektaş i yan denirdi. hacı bektaşi veli hayatta iken ilk kez yeniçeri olacaklar önce hacı bektaşi veli'ye gider helallik alırlardı. hünkar bektaş bir elini yeniçerinin başına koyar dua verirdi. dua okurken hacı bektaşi velinin giysisinin kolu (yen'i) yeniçerinin başının arkasından sarkardı. bu sebeple yeniçerilerin başlıkları, her zaman hünkar bektaş'ın eli duası başımızın üstünde anlamında hünkarın kolu ve yeni şeklinde yapıldı. bu başlıkların şapka kısmına "börk" bele kadar inen yen kısmınada "yatırtma" denirdi.
    kaynak: bizzat ben.
    buda en yakışılı yeniçeri: http://galeri.uludagsozlu...li-fotograf%C4%B1-194895/
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük