evet diyen arkadaşlar bir eski türkiye tutturmuşlar gidiyor. güzel. de bundan 10 sene öncesi de eski türkiye. akp vardı.mevcut sistemle neyi yapamamakta ki; sistemin değişmesi gerekiyor? bu bir.
ikincisi; milli irade kavramının içi fazlasıyla boşaltıldı gördüğüm kadarıyla.
çünkü evetçi arkadaşlara göre; bir insan suç işlediğinde, sandıktan başkan olarak çıkarsa aklanmış olmakta. çünkü milli iradeye saygı bunu gerektirir diye düşünmekte. kusura bakmayın ama onun adı milli irade olmaz. demokrasi olmaz. uzun zamandır dilinizde olan "hukukun üstünlüğü" olmaz.
öncelikle belirtmek istiyorum ki hayır vereceğim. herkes önce ne olduğunu bir öğrensin. bu yasa değişikliği içerisinde sadece 1 madde var ki sadece o değiştirilecek olsa %90 evet olma ihtimali %99.
bu madde de yargının bağımsızlığı ile ilgili olan madde yani tamı tamına şudur ki;
yargı organları bağımsız ve tamamen tarafsız olacak.
eskiden sadece bağımsızdır. şeklinde idi bu. tabi teknik detaylarını kafam almadığı için atlıyorum. özü bu şekilde idi.
bunun dışında kabul edilmesi mümkün olmayan maddeler bulunmakta. sadece belirttiğim madde kayda değer bir şeyler var.
he şunu da diyebilirsiniz. bu sence böyle mi olacak yani yargı tamamen bağımsız ve tarafsız mı olacak? hayır arkadaşım yargı bağımsız ve tarafsız olmayacak. sadece ismi o şekilde olacak. yine ve yeniden yönetenlerin çıkarlarına hizmet edecek.
asıl problem ilk entrylerde söylendiği gibi. hiç bir şekilde maddeler üzerine bir düşünce yok. referandum sonucu ne olursa olsun. şu anda evet kanadını yönetenler dahi görünürde seçimin sonrasına dair bir çalışma ortaya koyamadılar sağlıklı bir şekilde. keza muhalif tarafta sadece referandum sonucuna endekslemiş durumda kendilerini. tabi bu bahsettiklerim tamamen görünen. belki görmediğimiz farklı şeyler cereyan ediyordur. bunlar hakkında bir şey söylemek doğru değil.
birde melih gökçek beyefendinin gevelediği silahlanma meselesi var ki. muhtemelen benimde gördüğümü bu beyefendi de gördü. yada zaten amaçları bu yönde. zaten meydana gelen 2 zıt kutup içerisindeki potansiyeli kinetiğe dökmeye de çalışıyor olabilirler.
derdime gelecek olursak. bunu isteyenlerde, bunun karşısında olanlarda referandum sonrası için gözle görünür bir yol haritası çizmeliler. sadece evet veya sadece hayır üzerine yoğunlaşarak bir bok başarılamaz. insanları sadece tedirgin edersiniz.
edit: eklemek isterim ki hiç bir boka yaramayan 550 milletvekili sayısına hiç bir boka yaramayacak 50 milletvekili eklemenin sevgili vatandaşımıza sokulacak +50 milletvekili maaşı bu anayasa değişikliği paketi içindeki en lüzumsuz mevzudur. bunu belirtmeden edemeyeceğim.
Malazgirt40 kodadlı arkadaşım yukarıda çift başlılık ortadan kalkacak demiş, yani Başbakan diye birşey olmayacağı için haklısın. Peki bizi bu mu kurtaracak, bu maddeler sence bundan mı bahsediyor, başka şeyler de yok mu?
yahu adamlar açık açık, bangır bangır cumhuriyet istemiyoruz, hilafet-şeriat-saltanat karışımı bir din devleti istiyoruz diye kıçlarını yırtıyor, siz de çıkıp hukukun üstünlüğünü falan tartışalım diyorsunuz.
tamam, iyi niyete her zaman saygı duyarım. lakin fazlası da biraz absurd kaçıyor.
seçmenin diğer bir kısmı ise tayyibe iman etmiş fanlar. bu kesimle de hiçbir şey tartışamazsınız.
anketlere aldırmayın, taraflar konsolide olmuş durumda.
kararsızım diyenlerin çoğu farklı nedenlerden öyle konuşuyor.
ezik bir karakter olduğun için memleketine, "aha bunlar da benim gibi" diye ezikler veya ezik ayağına yatanlar tarafından yönetilmeyi reva görmeye utanmıyor musun a soysuz?
madem evet diyenleri maddeleri bilmediklerinden şundan bundan dem vurarak kötülüyorsunuz da buna hayır diyen cehape genel müdürü daha başbakanlığın kalkacağından haberi yok ona ne diyorsunuz?
siz sorgulayan düşünen bireylersizniz ya bana 18 madde içinde anayasanın ilk 4 maddesi içinde yer alan rejim şeklinin değişimine dair bir yapılmış yasa gösterin. (sürekli rejim değişecek iddianıza binaen soruyorum.)
öte taraftan bazı saflar diyor ki hangi madde terörü bitirecek, hangi madde ekonomiyi düzeltecek? be hey saf mevcut sistem içinde değişecek maddelerin hangisinde terörle mücadeleye atıf var, hangi maddeler ekonomik düzenlemeler yapıyor?
bakın aklınız almıyor değilde sırf muhalefet için hayır dediğiniz o kadar ortada ki bu kör kütüklüğü nasıl adlandıracağımı şaşırdım.
1982 anayasası değişecek dendiğinde umudum vardı, 60 küsür maddede 4 parti uzlaşınca yine umut vardı, gel gelelim olay önce bu maddeleri çöpe atıp sonra başkanlık sistemine dönüştü, en sonra da yine cumhurbaşkanlığı sistemi olarak 82 anayasına bir kaç madde ile eklenmeye kalktı (maddelerin içeriği ayrı bir tartışma ve uzmanlık alanı)
Şimdi ben, 2017 anayasasına umutlanıp sonra neden 82 anayasının 18 maddesini değiştirmeye oy vereyim ki?
Tayyip düşmanlığı bazı gözleri kör, bazı kulakları sağır etmiş. Beyin ise ağır hasarlı.
Mevcut Anayasada Cumhurbaşkanı sınırsız yetkilere sahiptir, adam öldürse yargılanamıyor. Yeni anayasaya göre ise Cumhurbaşkanı her türlü suçtan yargılanabilecek.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak da zor iş.
Anayasa değişmesin diyen yok, sorun değiştirilen maddelerin milletin faydasına değil, tam aksine köleleşmesine ön ayak olan maddeler, aksini ispatlayacak olanı saygıyla dinlerim ama bana maddelerle örnek versin, söylemlerle değil.