eskilerden bir sanatçının söylediği şarkıyı, yenilerden kıytırık bir şarkıcı söyleyince her ayak bastığınız yerde ve radyoyu her açtığınızda çalmasıdır. sosyal paylaşım sitelerinde arkadaşlarınızın durmadan tekrar tekrar paylaşması, youtube de dinlenme rekoru kırmasıdır.
daha kimin nesi olduğu belli olmayan tarihe imza atmış sanatçıların fotoğralarını facebookta paylaşmaktır. ''bu kim, neyin nesi?'' diye sorulduğunda, ''bilmiyorum ama herkes koymuş bu adamın fotoğrafını..'' demesidir. bre, madem bilmezsin o adamın kim olduğunu, ne yaptığını, niye koyarsın fotoğrafını? niye popüler kültüre destek çıkarsın?
birde popüler olan kıytırık filmler var tabii. twitterdan ''ayy geçende recep ivediği izledim, gül gül öldüm.''* diye twit atmaktır. artık popüler kültür o kadar fena bir durum oldu ki, mizah anlayışımız bile değişti. recep ivedik bu, kim güler buna yahu? benim 10 yaşındaki kuzenim bile bu ne abla diyor. vay ak, ne durumlardayız.
gelelim şu moda ikoncanlara. fatmagülün dizide giydiği elbiseler normalde kimse giymeyecekken, üzerinde görüldükten sonra moda oldu, birçok dükkanda yer edindi.*birçok gerçek malın korsanı çıktı; gözlüklerin, çantaların, kıyafetlerin. bunların tek nedeni popüler kültür tabii ki. fakirin giydiğini kimse giymeyecekken, fakirin giydiğini zengin giyince adına ''bu yılın popüler modası.'' denildi.
işin kötü tarafı ne biliyor musunuz? henüz ergenliğe yeni girmiş kızlar popüler filmler, popüler kitaplar, popüler kıyafetler, kim olduğunu bilmediği kıytırık popüler insanlar arasında büyüyor, geleceğin kezban sıfatının temellerini atıyor. bu kız henüz 13 yaşında moda diye topuklu ayakabı giyip, yüzünde bir kilo makyaj ile karşıyaka çarşıda dolanıyor. bu kızın en çok sevdiği film recep ivedik, bu kızın en çok sevdiği sanatçı(!) demet akalın, bu kızın en sevdiği yazar canan tan.
belkide yıl 2020 olduğunda bu nesiller popüler kültürün ne anlama geldiğini dahi bilmeyecekler. belki de her şey popüler kültürden ibaret olacak. belki de sırf popüler diye bir dona 500 tl bayılacaklar. evet, 13 yaşındaki bir kızı karşıyaka çarşıda kıvırta kıvırta yürürken değil, mahalle arasında bisiklete binerken görmek daha harikulade olurdu.