bilgisizlerin yapacağı iştir. bilgisayardan anlayan herkes özellikle laptopların sogutucu fanlarının alt kısımda olduğunu bilir. çıkartılmadığı durumda anakart ve cpu da fazla ısınma yüzünden kısa devrelere sebebiyet verilebilir.*
eğer dikkatsiz ve kımıl kımıl bir bünyeye sahipseniz, oldukça işe yarar bir durumdur.Ve tabi evde bulunan aile fertlerinin laptopa masa muamelesi yaparak, üzerine çeşitli objeleri masa edasıyla bırakmaları/atmalarına * cinnetten koruyucu bant vazifesi yapar
bunun bir de yeni alınan telefonun koruyucu jelatinini çıkarmayan, üstelik çıkarma girişiminde bulunduğunuzda onca yıllık dostuluğu bir yana bırakıp size küfürler yağdıran versiyonları vardır. asla çıkarmanıza izin vermezler. ölene dek jelatini sakladıkları da görülmüştür.
bunu yapan insanlar genelde;
yeni cep telefonu aldığında ekrandaki koruyucu naylonu çıkarmadan aylarca kullanabildikleri gibi, sıfır araba aldıklarında koltuk üzerindeki naylonu çıkarma zahmetinde bulunmadan her götünü koltuğa koyuşta haşur huşur sesler duymalarına rağmen aylarca kullanabilirler.
eger odevlerinizde alci, amalgam gibi igrenc maddeler kullaniyorsaniz laptopi en az hasarla kurtarmak adina yapilan eylemdir. zamanla zaten bant kendiliginden cikiyor mecbur kaliyorsunuz. **
toplumumuzda benzerleri sıklıkla görülen davranıştır. mesela; cep telefonu alınır; camdaki jelatin çıkarılmaz. yeni televizyonun kumandası saydam folyo ile sarılır. alınan elektronik eşyanın marka logosunun üzerindeki koruyucu çıkarılmaz vs vs.
ben pek önermem şahsen. malı aldıysan tadını çıkararak, doya doya kullanacaksın... korka korka değil.
efendim öncelikle benim gibi yeni teknolojik cihazlara karşı ayrı bir sakarlıgı bulunan birisi iseniz laptopun camındaki jelatini çıkarmamanız çok dogaldır. zira yeni bir teknolojik cihaza sahip olduğumda çok sakarlaşıyorum elim ayağım tutmaz oluyor o yüzden her jelatini çıkarmayana bilgisiz vs benzetmelerde bulunmak dogru olmaz.
kaldı ki eğitimimi bilgisayar üzerine yaptığımdan birçok arkadasıma bilgisayardan birşey gösterirken şakk diye o koca parmaklarını benim bir tarafımdan terler akarak parlatmaya çalıştığım lcd cama yapiştırırlar. bende yeni aldığım laptopun jelatınini başta çıkarmam ve millete "gelin istediğiniz kadar elleyin camı daha sonra yiyosa elleyin!" derim. sonra bir ömür boyu mutlu mesut yaşarım.
bunun bilgisizlikle değil tamamen malına değer vermekle alakası var. kapağın sağa sola vurup boyasının çıkmasını engellemek için yapılan bir eylemdir gayette mantık işidir. hayır bilgisizlik ne alaka görgüsüzlük desen gene bi derece... ama görgüsüzlük te değil.
efenim bu insanoglu yeni aldigi bir seye zarar gelmesin diye her seyi yapar, televizyon kumandasini strech filmle sarar, arabasnin koltuk naylonlarini aylarca cikarmaz, mobil cihazinin naylon ekran koruyucusunu sokup atmaz, yeni aldigi bilgisayarin kasasinin garantisi dolmadan vidasina bile dokunmaz, hatta karisi eskimesin diye gelinligini bile cikarmaz ustunden.
yeri gelir bu eylemi gereceklestiren insan, ebeveyn oldugunda yeni dogan bebeginin gobek kordonunu bile kestirmez.
telefonlar ve laptoplar için baktığımızda yarardan çok zararı olan şeydir. ayrıca aynı insanların televizyonlarının uzaktan kumandalarını jelatinledikleri de görülmüştür.
Laptop'u zorluklarla alan insanların 'aman birşey olmasın ' mantığıyla yaptıkları faliyettir. Bu arkadaşlarımızı cahil diye nitelendirmek yerine önce 'nasıl,ne kadar ya da hangi şartlarda' aldıklarını sorarsanız belki dinleyeceğiniz hikayeden sonra 'kalsın aman çıkarma ' diyecek olursunuz.Büyük konuşmamak lazım derim hep.
sinir bozucu bir eylem, bir de çıkarmaya çalıştığınızda kosla kadıncıkları gibi "yapma!" diye çemkirirler. neymiş? çiziliyormuş, iz oluyormuş... "e bu jelatinli iğrenç hali daha mı iyi çizik halinden?" diye sorduğunuzda ise pek bir şey diyemezler...
yapanların görülmesi sinir bozucu bir durumdur. koruyucu bantla beraber (bkz: adriana lima)yı bulanık görüp; "abi bu karı bozulmuş artık yaa" denmesiyle düşülecek durumla eşdeğer karşıladığım durum da budur ayrıca.