iliklerinize kadar işleyen soğuk bir kış gününde, kendinizi kocaman bir alışveriş merkezinin sıcacık kollarına attığınızı düşünelim. Alışveriş merkezinde bir o yana, bir bu yana yürürken, pusuda bekleyen onlarca giyim mağazasından birinin vitrininde gördüğünüz harika bir kıyafet, dikkatinizi çekmiş olsun.
Bundan sonra yapacağınız ilk şey ne olur?
Muhtemelen mağazadan içeriye girmek ve vitrindeki o kıyafete baktıktan sonra, içeriyi şööyle bir dolanmak değil mi? Beğendiğiniz gömleklere, ceketlere, bluzlara vs. bakacak, onlara dokunacak ve hatta belki de onları giyeceksiniz değil mi?
Peki temasa geçtiğiniz bu kıyafetleri, daha önce pek çok kişinin “test sürüşüne” çıkardığının, onların sizden önce de onlarca kişinin vücüduna temas ettiğinin farkında mısınız?
Denediğiniz ve beğenmeyip bıraktığınız, belki soyunma kabininde yere attığınız o kıyafetlerin, katlanıp tekrar yerine konulduğunu, böylece sonraki müşterilere kendinizden “hatıralar” bıraktığınızı hiç düşündünüz mü?
Muhtemelen düşünmediniz. Her denediğiniz kıyafetin yeni olduğuna, geride bıraktığınız kıyafetlerin de gizemli yöntemlerle “yenilenip” yerlerine yerleştirildiklerine inandınız belki de.
Hatta belki bu söylediklerimizi de biraz abartılı ve pipirikli buluyorsunuz.
Aslında gerçek hiç de böyle değil. ABC News’in meşhur programı Good Morning America, giyim mağazalarında satılan kıyafetlerin ne kadar temiz olduklarını araştırmış.
Sonuçlar pek de iç açıcı değil.
Good Morning America ekibi, doğru sonuçlara ulaşabilmek için, ABD’nin 3 tanınmış giyim mağazası zincirini ziyaret ederek, değişik kıyafetler satın almışlar. Bu kıyafetlerden alınan örneklerde, New York Üniversitesi Mikrobiyoloji ve immünoloji bölümü tarafından 14 çeşit bakteri taranmış.
Sonuç olarak kıyafetlerin çoğunda, tuvaletle bulaşabilecek mikroplar, deri floramızda yer alan bakterielr ve hava yolu salgıları tespit edilmiş.
NYU’dan Dr. Philip Tierno, bazı kıyafetlerde, diğerlerinden çok daha yoğun miktarda mikroba rastlandığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu şu anlama geliyor: Bu kıyafetleri ya daha fazla kişi denemiş, yahut vücut yüzeyinde daha çok bakteri bulunan birisi denemiş.”
… ve bir benzetmeden yararlanıyor:
“Birisinin koltuk altıyla veya yarasıyla temas ettiğinizi düşünün. Kıyafet denemek ile bunun arasında ciddi bir benzerlik var.”
Ne dersiniz? Bu örnekten sonra, siz de kıyafet denerken seçici olmamız ve satın aldığımız kıyafetleri giymeden önce yıkamamız gerektiğini düşünmüyor musunuz?