yeni gelen sözlük yazarlarına, ayar vermek yerine hoş görü göstermek, onların sözlük formatını öğrenme, sözlüğü kavrama ve çözme aşamalarına yardımcı olmak böylece hem iyi yazarlar kazanmak hem de dostluğu kardeşliği ön plâna çıkarmak amaçlı başlatmaya çalıştığım kampanya.
şimdi arkadaş görüyoruz ki biz ne kadar hay huy etsek de moderasyon herkesi yazar yapıyor. ee biz de sadece eleştirmeyi seven insanlar, birazcık yapıcı olmaya çalışmalıyız. belki her önüne geleni yazar yapmak moderasyonun hatası ama sözlük hepimizin sözlüğü değil mi ?
o yüzden yeni gelen yazarlara biraz daha hoşgörülü olalım. kimse anasının karnından format bilerek doğmadı değil mi ?
gelen yazarları* kaçırmamaya çalışalım ki ne olursa olsun, görüşlerimiz farklı olsa da her daim övünebildiğimiz; uludağ sözlüğün her kesimden yazar barındırması zenginliği biraz daha ön plana çıksın.
ne yaparsak yapalım hepimiz burda yazarız. birbirini seven var sevmeyen var. kemalist-dinci kavga eder birbirini yer ama 15 dakika sonra başka bir komik başlıkta birbirlerinin esprilerine gülerler. bu böyledir ve olması gereken de budur. neyse çok uzattım sanırım.
bence 6.nesli artık saldırarak kaçırmak yerine, benimsemeliyiz ve her yeni gelen yazarı iyi yazar yapma konusunda elele çalışmalıyız. unutmayalım bu hepimizin sözlüğü.
ayrıca bu entryi eksileyenleri de hoş görmek lâzım.
hoşgörünün iki taraflı olduğunda başarıya ulaşacağını düşündüğüm kampanyadır.
sevgili über moderasyonumuz neredeyse sokaktan adam toplayıp yazar yapmaktadır. bu yazarlar da kendilerine uyarı yapan yazarların sözlerini biraz dikkate alarak, terslemeyerek, "ben yaptım oldu"cu tavırlar sergilemeden güzelce yazarlarsa hiçbir sorun kalmayacaktır.
her yerde geçerli bir durumdur. bir ortama yeni gelen bir insan o ortamla bir bağı olmadığı için doğal olarak çekinir. bazı şeyleri bilmez. bu insana yakınlaşmak içten davranmak yaptığı yanlışlara kırdığı potlara hoşgörü göstermek hem o insanı rahatlatır. hem de o insanı daha çabuk kazanmanıza neden olur.
bence yeni nesiller, sözlüklerin taze bir kanla sürekli olarak yenilenmelerini sağlamaları açısından çok önemlidirler. bu durum, tıpkı toplumsal yaşama katılan genç nesillerin o topluma sağladığı katkıya benzer. onlar sayesinde; sözlüklerin, muhafazakar bir yapıda kemikleşmelerinin önüne geçilmiş ve daima esnek, kıkırdak bir yapıda kalmaları sağlanmış olur. bunun sıkıntısını, örneğin ekşi'ciler çok derin yaşamış ve çözümü; bir çok nitelikli yazarı kaybetme pahasına, kan değişiminde bulmuşlardır*.
onların gelişleri ile birlikte, birtakım düzensizliklerin yaşanması, kurulan dengelerin ve düzeyli ortamın kısmen bozulması söz konusu olsa bile; kurulu sistemin olmazsa olmazlarına ayak uydurmamakta direnenler, sözlükte devrim gerçekleştirme hevesinde olanlar, terörist eylemlere girişip kaos yaratmaya çalışanlar, kısa bir süre içerisinde elimine olmakta yepyeni ve güçlü dengeler sağlanabilmektedir.
yalnız uludağ sözlük için değil tüm sözlükler için geçerli olan bu geçiş dönemi sancılarını, her iki tarafın da karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile atlatması çok daha kolay olacaktır, inancındayım.