Insanlar bencillikten vazgeçemediği sürece hiçbir model tutmayacaktir. Adil bir düzen kurmaya kalkışan kişiyi de alaşağı edeceklerdir. Sorun sistemlerde değil insanların kendilerindedir.
zengin fakir ayrımının minimize edip insanları orta kesimde toplayarak açılan bu mesafeyi kapatmalıyız. amacımız bu olmalı.
bunun içinde ülkece seferber olup üretmemiz gerek. halk üretmediği için koçların, sabancıların eline bakıyor, onların ürettiklerini alıp üzerin para verdikçe ve gelirleri aynı kaldığı sürece yerimizde sayarız.
koç ve sabancı yine hızla daha da büyüyecek ama halk, köylü yerinde kalacak. fark yine kapanmayacak..
Zaten iktisat fakülteleri, ekonomi üzerine bilimsel araştırmalar yapan akademisyenler araştırmacılar kurumlar ekonomistler falan boşuna yıllarını harcıyorlar ekonomi üzerine.
Bu haliyle kahvede ülkeyi kurtaran amcalardan farkı olmayan öneriler bütünü olacaktır. Ekonomi modellemek öyle 10-15 paragrafta olacak şey değildir. Olsaydı das kapital gibi 3 ciltlik kitap olmazdı.
Ülke olarak bilgiye kolay yoldan ulaşmaya çalışma alışkanlığımızı kırmamız gerekiyor. Ekonomik modeller merak ediliyorsa zaten bu konuda binlerce kitap var uzmanlar tarafından yazılmış. Okumak şart.
şöyle bi inkilaplara gidelim önce sonra köy enstütilerini ve toprak reformunu bi araştıralım, olurlarını olmazlarını, nedenlerini niçinlerini bi ortaya dökelim ondan sonra yeni bir ekonomi modeline ihtiyacımız olup olmadığını anlarız.
bölümüm olmamasına karşın iktisatçı yüksek lisans arkadaşın tezini yazan biri olarak söylüyorum lütfen biraz araştırın yeni bir modele değil uygulamaya ve çalışmaya ihtiyacımız var.