yeni doğan bebeklerde görülen kandali bilirubin miktarının yükselmesiyle meydana gelen bir tür sarılıktır. hastalığın görülme olanı yüzde 60 olarak belirlenmiştir.
Ben dahil insanların yarısından çoğunda görülen durum, kimi bebeklerde deride sarılaşma hafifken kimisinde daha yoğundur.
Birkaç hafta içerisinde düzelmezse doktora götürülmeli.
Bebeklerin ilk doğduğunda hemoglobin miktarı normale göre çok yüksektir, 16-17 civarı. Vücut doğumdan sonra bu hemoglobinleri hızla yıkar. Hemoglobin yıkımı sonucu oluşan bilirubinler karaciğerde suda çözünebilecek hale getirilmeye çalışılır, bu sayede idrarla atılabilecektir. Fakat yeni doğanda karaciğer de mature olmadığı için yetersiz kalır ve atılamayan bilirubinler kana karışır. Vücuda dağılır ve sarılığa sebep olur. Bu kadarı fizyolojiktir yani aslında bir problem değildir ve neredeyse her bebekte görülür. Fakat Eğer bu sarılık uzun süre veya yüksek bilirubin seviyeleriyle seyrederse sorunlara yol açabilir. Çünkü bilirubin beyine geçerse kernikterusa sebep olabilir. kernikterus zeka geriliği, motor fonksiyon bozuklukları gibi belirtilerle seyreden kalıcı bir hastalıktır.