yeni başlayanlar için gitar

entry46 galeri0
    26.
  1. eğer gitara yeni başlıyorsanız. sakın unutmayın; siz bir salaksınız ve çalma özürlüsünüz, hiç bir zaman birine karşı götünüz kalkmasın. her gün en az 2 saat doğru çalışma yapmadan hiç bir yere varamazsınız ve salaklığınızdan ödün vermezsiniz. en az 2 saat metronom ile çalışın.

    bu çok önemli salaklar
    (bkz: metronom)

    şimdi parmak egzersizi yapın ve asla görmemiş bir çingene gibi solo çalışmayın. ritm çalışın her daim.
    2 ...
  2. 27.
  3. 6 ay içerisinde %80 oranla gitarın, ne kadar ödenirse ödensin duvara asılma ihtimalin ilk aşamasıdır.
    0 ...
  4. 28.
  5. iki akor bastıktan sonra nothing else matters çalmaya çalışmayın hemen, döverim.
    5 ...
  6. 29.
  7. ilk önce babaları dinlemekle başlanması gereken olaydır.black sabbath,rainbow,ac/dc,judas priest,queen,deep purple,led zeppelin,rush say say bitmez..iyi gitar çalmanın yüzde 90'ı iyi bir dinleyici olmaktır.geriye kalan teknikleri geliştirmek,parmakları hızlandırmak serileştirmek vs vs..size tavsiyem türkçe müzik dinlemeyin müziğe hakarettir bunlar.çünkü emek yoksa müzikte yoktur.türk rock adıyla geçen rockla ilgisi olmayan piyasa müzikleri dinlemeye gerek yok.neymiş dumanmış,mangaymış,hayko cepkinmiş müziğe katkısı olmayan isimler.tabii ki türkiye'de başarılı birçok grup var ama türk rock dinleyicisi olarak adlandırılanlar yüzünden tabiri caizse müziğin içine sıçan grupların gölgesinde kalmışlardır.herneyse devam edelim.bu işi ciddi yapacak,müziği müzik için yapacak kişilere önerilerim şunlar,

    1)Eğer ciddi bir iş yapmak istiyorsanız ve gerçekten müzik yapmak istiyorsanız başlangıç gitarı olarak adlandırılan gitarları değil orta seviye bir gitar almanız gerekiyor.
    2)Zamanınız yoksa başlamayın,gitar işi gelip kafa dağatayım işi değildir.zaten gitarı bu yönde kullananlar ya kız tavlamaya çalışır yada süs olarak duvara asar.Günde en az 1-2 saatinizi ayırmanız gereken bir olaydır.
    3)Gitara çalışırken ve aynı zamanda müzik dinlerken teoriye ve armoniye fazlasıyla önem vermeniz gerekmektedir.aksi halde ilerleyemezsiniz.
    4)Parmaklarınızı biraz geliştirdikten sonra araştırıp iyi bir elektro gitar hocası bulmanız gerekmektedir.piyasada sürüyle gitaristim diye geçinen tipler var.hem klasik hem elektro gitar dersi vermektedir, bu tiplerden hemen uzaklaşmak gerekir.elektro gitar ve klasik gitar arasında dağlar kadar fark vardır.klasik gitar çalan adam sana gelipte legato, tapping öğretemez.elektro gitar hocasının öğrettiği şeyler bir yerde yetmeyebilir bunuda internetten çeşitli derslerle destekleyebilirsiniz.ayrıca yukarıda bahsettiğim gitar çal(amayan)an adam tipini şöyle anlayabilirsiniz:

    -merhaba ben elektro gitar dersi almak istiyordum.
    +gel gel onuda veririz önemli değil.tek olarak mı ders alacaksın yoksa grupla mı alacaksın?
    -iyi günler size.

    ayrıca gitar dersi hiçbir zaman grupla alınmaz.

    5)Sabırlı olmalısınız.ilk 4-5 ay sürekli parmak antremanı yapmanız gerek,şarkı çalayım gibi işlere girerseniz gitardan soğuyabilirsiniz.her zaman gitar elinizde olsun sözlükteyken,televizyon izlerken vs..
    6)hiç bir zaman tek taraflı dinleyici olmayın, jazz,country,metal,rock gibi türlerin her türlüsünü dinleyin.size her türlü katkı sağlar.kulağınızı geliştirir.
    7)gitar işi yetenek işi değildir.düzenli çalışma,iyi bir dinleyici olma ve sabır işidir.steve vai,joe satriani,paul gilbert hiç biri sizden yetenekli değildir.zamanında düzenli çalışma ve sabır sonucudur.jimi hendrix için birşey söyleyemiyorum.
    8)hiçbir ortamda ben gitar çalıyorum falan demeyin gerek yok.bu tipleri hiç sevmem o yüzden yazdım bunu..
    9)kumsal gitaristlerine özenmeyin.
    10)başlangıçta orta seviye bir gitar ve amfi işinizi görür.ekipman çok önemli değildir.haluk levent'e satriani'nin setupını versende adam yine birşey çalamaz.
    11)clean modda veya amfisiz olarak çalışın.hatalarınızı ancak o zaman farkedebilirsiniz.
    12)ayakta çalmaya alışın,bileğinizin açılması açısından da önemlidir.sonradan alışırken zorlanabilirsiniz.

    ve son olarak sen bu işi yapamazsın bunu çalamazsın gibi dolduruşlara gelmeyin.
    4 ...
  8. 30.
  9. eğer özendiyseniz ve bir gitar almak için can atıyorsanız lütfen paranızı yüksek fiyatlı kaliteli gitarlara harcamayın. 90tl lik sanchez klasik gitarlar işinizi görecektir.çünkü ne o ses tınısındaki farkı algılayacak düzeydesiniz ne de 2 hafta sonra gitardan sıkılıp bi köşeye atamayacağınızın garantisini verebilirsiniz.
    2 ...
  10. 31.
  11. her zaman gitar çalan bir arkadaş edinin kendinize ve onlar sohbet edin. mesela benimle iletişime geçin.
    1 ...
  12. 32.
  13. çoğu insan gitarı sever,gitarı seven insanlar klasik ve elektrik gitar dinleyicisi olarak 2'ye ayrılır.bas gitar ilk başta her gitariste boş gelecektir (genel olarak) . eger klasik çalmak isteniyorsa pena unutulmalı, elektro gitar çalmak isteniyorsa parmak la çalmak unutulmalıdır (tercihen). elektro gitarla başlayanlar genelde gitarı bırakmazlar fakat klasik gitar bu saygıyı görmez ve oda süsü olma ihtimali daha yüksektir. metronom herhangi bir enstruman çalma konusunda cok önemlidir, tercihen metronomla çalışınız. elektro gitar çalacaksanız klavye eliniz daha seri olmalıdır (istisnaları gözüme sokmayın). klasik gitar çalmayı gerçekten isteyen bi insan bu işe yaklaşık 3-4 sene vermeden hiç bi yerde gitar çalıyorum dememeli. elektro gitar klasik gitara göre daha kısa zamanda öğrenilebilir fakat elektrik gitarda temiz çalma işide yine 3-4 sene alır. sonra tercihe göre yön verilmelidir. eğer sahil gitaristi olunmak isteniyorsa ben en yakın çatıda sizin için dragunov'umu kurmuş bekliyor olacağım. parmak egzersizleri önemlidir, arpej bilgisi önemlidir, solo atmak veya akdeniz akşamları,ankara türevi şarkıları çalmak önemsizdir. ayrıca çok iyi bi dinleyici olunması en büyük husustur ve bazı arkadaşların dediği gibi akord aleti edinmemek gibi bir hata yapmayın. en azından 2 sene kadar tuner kullanın nitekim bi müzik kulagı oluşumu kişiden kişiye değişsede ortalama 2 senenizi alacaktır. akordunu kendiniz yapmayı deneyin fakat tel gerilimine bakın eğer cok gerilim oluşursa orda durun artık. akordunuzu yapmayı denedikten sonra tuner ile düzeltin. bu şekilde akord etmeyede alışacaksınızdır. nacizhane tavsiyem (elektrik gitar için) floydrose olmayan bi gitarla başlayın,markaya para vermeyin,bilen birine danışın yada çeşitli forum sitelerini gezinerek bu tarz şeylerde bilgi edinin.nacizhane tavsiyem (klasik gitar için) cok para vermeyin netekim klasik gitara başlayanların %50-60 gibi bi oranı gitarı bırakır veya sadece gitara bakmak için alır. ne istediğinizi bilin ve bu yönde ezbere deil daha cok mantıkla hareket edin ve şunu unutmayın. enstruman çalmak küçümsenmez. büyük virtüözler bile günde hala 7-8 saat gitar çalarlar.

    (bkz: pena) (bkz: metronom) (bkz: arpej) (bkz: tuner) (bkz: floydrose) (bkz: dragunov)
    0 ...
  14. 33.
  15. parmak, pena, vuruş, metronom vs. çalışmaları için; ''-siktir et hacı ya! ben şarkı çalmayı deneyerek öğrenicem, daha iyi hem, hemen çalmaya başlarım.'' diyecekseniz paraya kıyıp bir adet jose ramirez alın. sonra da sapını götünüze sokun, daha iyi hem.
    2 ...
  16. 34.
  17. bi kere önce klasik gitarla başlamalısın diyenleri hiç dinlemeyin çünkü yok öyle birşey kardeşim. sabah akşam rock dinleyen bi adamı klasik gitara zorlarsan müziğe küstürürsün hatta nefret ettirirsin. ben mesela önce klasikle başlanmalı lafına kanıp bi klasik gitar aldım. hayrını gördüm mü derseniz gördüm hiç yoktan iyidir tabiki de. bi kere klasik gitar diğer gitar türlerine göre daha ucuz. 100-150 liraya sizi idare edebilecek klasik gitarlar var. kolayca alabilirsiniz. ama vakit kaybıdır. ekonomik olarakta imkanınız çok iyi değilse ve rock müzik dinleyip yapmak istiyorsanız başlangıç seviyesi olarak 400-500 lira civarlarında gitarlar var. ha bende para çok gibi diyorsanız dinlediğiniz ve yapmak istediğiniz müzik türüne göre bi gibson bi fender bi epiphone alabilirsiniz. ve en önemlisi gitar alırken deneyin. sonuçta manavdan domates almıyorsunuz. internetten videolara bakıp fikir sahibi tabiki olunabilir ama denemekte her zaman fayda var. son bişey daha, ister 500 liralık isterseniz 10000 dolarlık bir gitar alın, köprü ve sap ayarlarını yapmazsanız o gitarı tam performanslı bi şekilde kullanamazsınız. ulan o kadar para verdik bu muydu? durumlarına düşmeyin yani. yaşadığınız yerde bu işlerle ilgilenen insanları bulmanız gerekir.
    1 ...
  18. 35.
  19. akdeniz akşamları, un amooooor, nothing else matters, knockin' on heavens door ve romance parçalarından lütfen uzak durun. şarkı mı kalmadı müzik literatüründe.
    3 ...
  20. 36.
  21. Kulak yeteneğiniz yoksa soğursunuz.

    Edit: aman iyi. Başla da gör.
    2 ...
  22. 37.
  23. 38.
  24. 39.
  25. Gitarın bir kaç ayda öğrenilmeyeceğini bilin. Eğer yetenekliysen bir ayda basit şarkılar çalabilirsiniz. Ama çok fazla çalışmanız gerektiğini de unutmayın.
    0 ...
  26. 40.
  27. sol elin parmak uçlarındaki su toplamış kabarcıklardır.*
    2 ...
  28. 41.
  29. parmak açmak için yapılan egzersizlerdir.
    serçe parmağı kullanmasak olmaz mı diye sormaktır.
    0 ...
  30. 42.
  31. bol bol haluk levent çalacaksınız.
    1 ...
  32. 43.
  33. gitar hocanıza "hocam ben bu nothing else matters" ı kaç ayda çalarım yaa gibi gevşek gevşek sorularla gitmeyin. bana da böyle gelmeyin kırarım o ucuz beginner gitarınızı ve kalbinizi.
    1 ...
  34. 44.
  35. eğer elektro gitar, bass gitar çalmak istiyorsanız direk onlardan başlayın. ilk klasikten başlanır zamanla elektro/bass'a geçilir yalanlarına kanmayın. elektro çalıyorsanız pena, bass/klasik çalıyorsanız parmak alıştırmaları yapın. Yaklaşık 1 senedir elektro çalıyorum o yüzden elektro ile ilgili öneriler vericem:
    1. Bend egzersizlerine çok önem verin. Bend bir gitaristin herşeyidir, ne kadar hızlı çalarsan çal bend'in kötüyse dinlenmezsin.
    2. Hammer-on, pull-off ses değişiminde önemli hareketlerdir bunları kullanmazsanız çaldığınız şarkının anlamı kalmaz ve zorlanırsınız.
    3. Hep egzersiz hep egzersiz olmaz. Yeni şarkılar öğrenin ve çalmayı deneyin.
    4. Kısa sürede bir grup kurmaya çalışın. Tek başınıza iyi çalsanız bile önemli olan; grup uyumudur.
    5. illa türkçe çalıcam diyorsanız pentagram, demir demirkan, duman deneyin.
    6. Yabancı çalmak istiyorsanız çok fazla seçeneğiniz var, yazmakla bitmez tabi ama zor şarkılardan başlamayın. ilk basitleri oturtun zamanla zorlara geçeceksiniz.
    7. Soloları çalamıyorum diye moralinizi bozmayın. Ben 1 senedir çalıyorum ve tam olarak bildiğim 2 solo var.
    8. Ev için 10 watt'lık amfi iş görür. Gitar olarakta Ibanez grg170dx'i öneriyorum. Sizi 2-3 sene idare edicek güzel bi gitar. Fiyatı da kalitesine göre uygun.
    1 ...
  36. 45.
  37. elektrogitarla ilgili 3 ay sonunda edindiğim naçizane deneyimlerimi paylaşacağım.

    - öncelikle çok paranız yoksa ve gitarla amfiye ucu ucuna yetiyorsa başlangıç için amfiye vereceğiniz parayı gitara verin ve daha iyi bir gitar alın derim. çünkü ilk başlar sadece gürültü yapacaksınız. (daha önce elinize gitar almadığınızı farzediyorum)

    -benim gibi 7 aylık ve sabırsızsanız, gitarla amfiyi bir arada aldığınızı kabul ediyorum. o zaman o amfinin distortion tonuna geçme, rica ediyorum. ya da geç ve komşularının gazabına uğra.

    - zengin biriyseniz en baba gitar ve amfiyi aldığınızı varsayıyorum. takın prize. noldu, çalınmıyor değil mi? zenginlerle eşit olduğumuz nadir noktalardan biri: o aleti çalmak istiyorsan eşek gibi çalışacaksınız. başlangıç için ekipman çok da önemli değil yani.

    - yukarıda belirttiğim üzere, kilit nokta çalışmak. o gitarı her gün elinize alın, rastgele de olsa perdelere basın. klavyeye alışsın eliniz. bir gün 3 saat çalıp, ertesi gün hiç almayacaksanız elinize, o gitara yazık edersiniz.

    - eğer kursa gitme imkanınız varsa gidin. yok benim gibi fakirseniz, sizin en büyük destekçiniz yine kendiniz olacaksınız. bunun içinde karakterinizin biraz inatçı, hırslı olması ve azıcık merak duygunuzun olması işimizi kolaylaştıracaktır. youtubede selim ışık gitar videoları ve enstrüman öğren diye bir kanal var. bir nevi ders gibi. unutmayın yine sizde bitiyor, çalışmazsanız en kral hoca da en kral ekipman da bir halta yaramaz.

    - egzersizleri tekrar tekrar yapın. birden hızlı çalmak için kasmayın. sistemli bir şekilde çalışın. bir konuyu kavramadan diğerine geçmeyin. metronom kullanın. (ben hiçbirini zamanında yapmadım ve o yüzden gereksiz vakit kaybettim.)

    - eğer metal müzikle ilgiliyseniz benim gibi, hammer on, pull of, mude, palm mude, slide, vibrato gibi tekniklere yoğunlaşın. beşli akorlara ağırlık verin (vakti gelince). beşli akorlar rock ve metal müziğim temelidir zira.

    - her gün çalıyorsanız o gitarın telleri çabuk aşınacaktır. iki ayı geçirmeden değiştirmenizi tavsiye ederim. benim üç ay oldu ve hala değiştirmedim gerçi. teller çok aşındı ama para yok. en yakın zamanda değişireceğim. hatta bu vesileyle 0.10 kalınlığında tel taktırsam nasıl olur, bilen yazar arkadaşlardan destek bekliyorum.

    - kolay olmayacak başlangıç seviyesinde. elleriniz acıyacak, bilekleriniz ağrıyacak, parmaklarızın ucunun derisi kalkacak vs. ve buna sadece seviyorsanız katlanacaksınız ve çok azınız çalmaya devam edecek. unutmayın kilit nokta çalışmak ve bu işi sevmek.

    - son olarak, "lan dengesiz, 3 aydır çalıyorsun ne böyle artist artist poz kesiyorsun?" diyebilirsiniz. haşa, böyle bir şey benim haddime değil. zaten bu aleti keşfetmeye bir ömür bile yetmeyecektir kanımca. zira o kadar çeşit teknik, tarz var ki. belki kendi tekniğizi oluşturmanız bile mümkündür ha, kim bilir?

    - ulan entryi bitiremedim iyi mi? neyse çalışmaya devam edin ve daima kendinizi gazlayın. zamanla olacaktır.
    3 ...
  38. 46.
  39. elektro gitarla geçirdiğim 7 yıl... tavsiye tipindeki gözlemlerime gelirsek;

    - eğer bırakmayacaksanız başlayın.

    - her gün en az 1 saat ayıracaksanız başlayın. 2 olursa iyi, 4 olursa süper olur.

    - iyi çaldığınızda size vereceği huzuru yeni başlarken fark edemiyorsunuz, emek verin. emeğinizin karşılığını aldığınızda o gitarı öpersiniz. gitarımı çokça öptüm.

    - ilerde bas, akustik, elektro çalmak istiyorsanız klasik ile başlamayın. teknikler deli farklı.

    - dinlediğiniz, icra etmek istediğiniz müzik türüne göre seçin gitarı.
    mesela gibson hard rock ya da heavy e, ibanez metale, fender blues'a gider.
    yaşasın fender!

    - başaramıyorum diye diye bırakmayın, pes etmeyin.

    - parmaklarınız gerekirse kanayana, morarana kadar çalın.

    son ve en önemli tavsiyeme gelirsek...

    - zamanınız olduğu bir dönem çok sıkı çalışın gitara. ve bir yarışmaya katılın. plaket, hediye rererö alsanız süper olur; alamazsanız da anılar kalır. müzikle ilgili anılar zaten kalsın...
    yarışma mümkün değilse de bir mekanda çalın.
    aynı yere çıkıyor.

    müzik var olan en değerli şey. keza gitar da öyle. başımızdan eksik olmasınlar.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük