-adres sormaktan cekinmeyin zira izmirliler yardımsever insanlardır yolları sizin gideceginiz tarafsa gideceginiz yere kadar gotururler,
-biletiniz veya kentkartınız yoksa otoobuse binmeye cekinmeyin size bilet verecek veya yerinize kentkartını basacak biri cıkacaktır mutlaka par teklif etmeyin kufur etkisi yaratır,
-izmirin kızları guzel olurlar kendilerine guvenli olurlar, "izmirin kızları mı tey teyy hepsi mal" seklinde bir dusunceyle yaklasmanın yerine kuzeniniz, yegeniniz veya arkadasınız oldugunu dusunurek yaklasırsanız her yerde selamınızı alırlar,
-bostanlı da alsancak da cimlerde uyuyup kalıp gunesin dogusuyla uyandıysanız sabah yuruyusune cıkan teyzelerden amcalardan "gunaydın cocugum" seklinde bir cumle duyunca afallamayın ya da evinde bunalıp colugunu cocugunu toplayan boyoz ve cayla kahvaltı yapan bir ailenin yanından gecerken "afiyet olsun" dediginiz de "gel genc birlikte olsun" deyip kolunuzdan tutup sofralarına oturtmalarına uzaylı gibi bakmayın,
-insanların sırıtarak yurumesine ve surekli yuzunuze gulumsemelerine alısın "ulan neyime guluyorlar fermuarım mı acık yuzumde gozumde bir gariplik mi var" diye paranoya yapmayın,
-karsiyaka kadın kokar, deniz kokar yasemin kokar gavurdur biraz, alsancak, guzelyalı mısır kokar, cim kokar, bira kokar biraz degil olabildigine gavurdur hic bir seye hic bir yere benzemez doya doya yasayın,
-gunese alısın zira hava sogukta olsa sıcakta olsa yılın 320 gunu gunese uyanırsınız
-izmir de yasamaya basladıysanız sonra ayrılmayı dusunmeyin uzulursunuz pisman olursunuz lakin izmir hic istemeden veren hayatı bahara ceviren asktır.
-varyanttan inerken izmiri ve size sundugu guzellikleri icinize cekin ve tesekkur edin izmire ve izmirin hakkını vererek yasayın.
eğer uzun süre izmir'de yaşamayacaksanız. izmir'e aşık olmamaya çalışın. aklınızı çelebilecek bir sürü güzelliğiyle sizi kandırmaya çalışacaktır.
hayatınıza izmir'de devam etmeye karar verdiğinizde, geceleri boyoz yumurta yemeyi, kordon'da gün batımında bira içmeyi, sırf huzur ve dinginlik versin diye geceleri vapura binmeyi, özdilek'in orada ki restoranlarda deniz dibinde rakı balık yapmayı, en azından ayda bir teleferikte mangal yakmayı, kız/erkek arkadaşınızle ilk önemli akşam yemeğini asansör'de yemeyi, bornova'da çeşitli barlarda canlı müzik dinlemeyi, bostanlı sahilinde çiğdem çitlemeyi, bostanlı'nın güzel kafelerinde dinlenip muhabbet etmeyi vb şeyleri kendinize görev edinin. tadını aldıktan sonra bırakamayacaksınız zaten.
bir sevgili olarak izmir, yaşanacak ve yaşatacak en güzel şehir.
karaburun u sakın es geçmeyin. biraz uzak olsa da hem konaklama hem yeme içme açısında daha ucuz, temiz ve güzel bir yer bulmanız neredeyse olanaksızdır. üstelik insanları felaket cana yakın, karaburun festivali ise ayrı bir güzellik. yerim.
kahvaltı için gaziemir incir resotant kesinlikle tavsiyemdir, öğlen sıcağında alsancak çekilmez bu yüzden bornova küçük park çok uygun, akşam üzeri günbatımını izlemek için kordonda turlanabilir, akşam ise karşıyaka yada alsancak'ı önerebilirim.
hafta sonunda ise urla veya çeşme, daha ucuza deniz sefası yaşamak istersenizde gümüldüre gidilebilir.
girdiğiniz bütün ortamlara başınız eğik gibirini dikkati çok çekiyorsunuz. Birde masanızda absolut olursa inanın en az 3 izmir li hanımla tanışıyorsunuz hayır orada para mı yok anlamıyorum...
körfezin hiç bir yerinde denize girilmez. zaten bayraklıdan akan nehirleri görünce anlarsınız. en iyisi karşıyaka tarafındaysanız foçaya, konak tarafındaysanız urla civarının da ilerisine gidilmesi şiddetli tavsiye olunur.
"şöyle güzel bir türk kahvesi içeyim" diyorsanız Kızlarağası Hanı'na, "güzel bir kokoreç yiyeyim" diyorsanız da kızlarağası hanı civarına gitmeniz önerilir. *
öncelikle alsancak cami durağının yanında bulunan börekçi safinaz'da güzel bir sabah kahvaltısı edilir. ardından kıbrıs şehitleri ve kordon'da bir yürüyüş yapılır. konak pier'den birkaç parça birşeyler alındıktan sonra öğlen yemeği için bornova küçükpark'ta ki antepli ramazan ustanın eşsiz kebaplarından yenilir ve burdan çıkılarak özkanlar'da bulunan kadayıfçı celal usta'nın yolu tutulur. celal usta'nın fıstıklı burma kadayıfından yenililerek inciraltına geçilir, deniz kenarında güzel bir kahve höpürdetilir. buradan tekrar alsancak istikametine geze geze gidilir. kordonda balık pişiricisi veli usta'da yenen lezzetli akşam yemeğinden sonra, asansör'e gidilerek izmir silüetine karşı birşeyler içilir. gece gezmesi için turan mevkiinde bulunan rain isimli gece klübüne gidilir. burada çılgınlar gibi eğlendikten sonra, hilton'un körfez manzarası gören odalarından birinde uykuya dalınır.
kemeraltına tek başınıza girmeyin. ola ki girdiniz, yan yollara sapmayın. ola ki saptınız, geldiğiniz yere geri dönmeyi aklınızdan çıkarın. ve kaybolursanız sakın panik yapmayın, içgüdülerinize güvenin; o yol sizi bir yerlere çıkarır.
izmir' de yeniyseniz bornova sokağı'nu muhakkak ziyaret etmeniz gerekir. entersan bir sokaktır bornova sokağı. sokaktan geçerken yoldaki travestiler tarafından taciz edilebilir, akşam saatledinde köşelerde pusmuş tinerciler tarafından gasp edilebilir, karşı koymaya çalışırsanız da balkondan atılıp kafanıza isabet eden ağır bir cisimle karşılaşabilirsiniz.
izmir'e eğer ankara taraflarından geliyorsanız gelmeden pamucak dolaylarında arabadan inilir ve güzel bir kuzu çevirme yenir.
karın doyurulduktan sonra yola koyulunur. yalnız, izmir'i kiminle turlayacağınız çok önemli.
eğer grup halindeyseniz kız erkek karışık, alsancak ömer ağa'ya gidebilirsiniz. güzel bir nargile, okey yada tavla turundan sonra yine acıkmış olacağınızdan bir kumru yenir. en iyi yapanı yine alsancak'ta kelepir'in yan tarafındaki çeşme kumrucusu 'dur.
akşamları yapacak şey çoktur.
kıbrıs şehitleri caddesindeki tüm mekanlar yada alsancak'taki tüm eğlence yerleri sizleri beklemektedir.
seçin birini gitsin.
konaklama önemli.
paranız bol ise izmir princess termal otel 'de kalmadan olmaz. sıcak şifalı suyunu ve muhteşem yemeklerini mutlaka görmeli tatmalısınız. yanaklarınız kızarıp bunalana kadar termal suyun tadını çıkarın gitsin.
ertesi gün şirince'yi görmelisiniz. selçuk taraflarında şaraplarıyla ünlü süper bir köy.
doya doya şarap içmek serbest. ayrıca kolleksiyona şarap mukakkak alınmalı.
oradan selçuk'a geçilebilir. selçuk müzesi 'ni sıkıcı bir ziyaret de olsa görmeden gitmek hata olur.
yine karşıyaka bostanlıvakit kalır da köyden ayrılabilirseniz ziyaret edilebilinir. çörçil diye bir mekan vardır bostanlı'da. * nefis bir yerdir. oradan kokoreç yemeden tavla oynanmadan ayrılınmaz. bir ara pelikanlar istila etmişlerdi, o zamanlara denk gelseydiniz nefis olurdu. şu anda muhtemelen gitmişlerdir.
eh daha ne olsun artık. güzel bir izmir turu sizleri bekliyor.
(bkz: sözlüğün tur rehberine dönmesi)
ben yürüyüşü severim hele bir de deniz varsa kaymaklı olur diyorsanız konak tan alsancak a doğru kordon da mutlaka yürüyün. hatta arada pasaport ta denize sıfır bi çay için ve bunu güneşin batmasına denk getirin derim ben.
mümkünse izmirlilerden dinlenmemesi gereken bir şehirdir izmir. evet, belki türkiye'nin en muhteşem şehri olabilir, hatta öyle, ama bırakın da buna kendimiz karar verelim.
üniversitelilerin yoğun olduğu bir ortamda kendinizi rahat hissedecekseniz bornova küçük parka hadii! yanlız cumartesi akşamıysa o ortamı bırakıp dönemezsiniz eğlenceniz sabaha kadar sürebilir hazırlıklı olun derim.
eğer kız arkadaşınız/erkek arkadaşınız varsa konak'ta sahildeki banklara oturursanız, 3 saniye içinde falcı, ayakkabı boyacısı, çekirdek satıcısı vs başınıza üşüşür. istemiyorum kardeşim onların evreninde tanımlı bir kelime grubu değildir. "noluyo" demeden ayakkabınıza boyayı atar, iste.. demeden fal bakmaya başlar, bu aktivitelerin sonunda da para isterler.
büyük bir alışveriş merkezine gitmek isterseniz mavişehirdeki migros, ege park ve carrefour 3'lüsü tercih edilebilir. konaktan 121 nolu otobüsle mavişehir'e gidebilirsiniz. çiğli'de de bir kipa olduğu efsanesi yaygındır. lakin çiğli epey uzaktır.
istanbul'dan gelmiyorsanız vapur olayına girebilirsiniz, özellikle yaz akşamlarında harika izmir manzarası ve serin bi rüzgar, izmir'den aldığınız hazzı k ile çarpabilir. (k E R+)