zaten eğitim öğretim başladıktan sonra atanan ve uyum anlamında ciddi problemler yaşayabilecek öğretmen arkadaşlara bulunulacak tavsiyelerdir.
eğer büyük ve kalabalık bir okula atandıysanız ilk bir kaç ay gözlemci pozisyonda kalın. gözlemci pozisyonda kalmak demek okula sadece gidip gelmek öğretmen odasında susup oturmak falan değil elbette. tanışmanız gereken herkesle hızla tanışın. zümrenizle, idareyle, diğer öğretmenlerle ve okul görevlileriyle. içinden çıkamayacağınız bir problem olduğunda ya da yerini bilmediğiniz bir yere gideceğinizde kime sormanız gerektiğini bilin. bu tanışmaları yaparken diğer öğretmenlerin neler yaptığını gözlemleyin. bir çok şey tecrübeyle kazanılıyor bu meslekte ve tecrübeye her şeyden çok değer verin.
idealistlik bir öğretmende muhakkak olmalıdır ama daha öğretmenliğin ilk haftasında eğitim sisteminin daha iyi olması için formüller sunmayın. inandırıcı olmuyor. doğruysa bile takmıyorlar haberiniz olsun.
derslerde birden farklı yol izleyin. kendinizi deneyin. tarzınızı arayın. benim öğretmenlik stilim bu. ben sertim, ben arkadaş tipinde öğretmenim, yapılandırmacıyım, cartım curtum demeyin. farklı sınıflarda farklı şeyler deneyin ve sonuçlarını gözlemleyin. yıllar geçince bazı şeyler oturuyor. tecrübe ve zaman bir öğretmenin en iyi arkadaşı.
veliler gelip size bir şeyler sorduğunda bilmediğiniz işler hakkında konuşmayın ama çok bilmeyen ve acemi gibi de davranmayın. bu nasıl olacak yav" dersen. o da senin pratikliğine ve zekana kalmış. aslında olay veliyi bilen birine yönlendirmektir elbette. bu da işte okulu ve idareceleri iyi ve hızla tanımaktan geçiyor.
hayatın her alanında olduğu gibi burada da gerektiğinde susup gerektiğinde konuşan insanlar daha çabuk kabul görür. çok pasif ya da çok fazla anasının gözü performanslara gerek yok. bir kaç yıl geçtikten sonra her şey yoluna girecek.
acımayın liseli piçlere kimsenin gözünün yaşına bakmayın amk.
sonra iyi niyeti suistimalin amına koyup insanın tepesine çıkar bu dalyaraklar.
(bkz: kendimden biliyorum)
Öğretmenler ortamını iyi gözlemleyin. Hemen herkesle arkadaş olacağım, iyi geçineceğim moduna girmeyin. Yönetmelikleri iyi bilin, haklarınız neler, sorumluluklarınız neler, kaç gün mazeret izniniz var, bu nasıl alınır, kaç gün rapor alınır gibi önemli şeyleri izin yönetmeliğinden detaylı olarak öğrenin ki idareciler sizi ezmesin. idarecilerin her dediğini yapmayın, sorumluluğunuzda olmayan işleri yapmayın, iyi niyetiniz bir süre sonra sömürülecektir.
Öğrenci konusunda ise sınıfa girdiğinizde kendinizden emin olun. Öyle hepinizle arkadaş olacağız, şöyle güzel olacak böyle güzel olacak gibi konuşmalar yapmayın. ilk derste kesinlikle gülüp eğlenip şakalar yapmayın. Aksi halde o öğrenciler mezun oluncaya kadar sizi yıpratır. Kendinizi tanıtın, kurallarınızı belirttin, onlardan ne istediğinizi söyleyin. Öğrencilerin kendilerini tanıtmalarına izin verin. ilk bir iki hafta çok samimi davranmayın, sonra davransanız da sorun olmaz. ilerde istediğiniz gibi davranırsınız ama ilk intiba için kesinlikle ciddiyet ve kurallar önemli.
nöbet hassas bir konu. Dikkat edin. zamanında gidin. uyanık olun, başınıza iş açılabilir. Sınıf defterine konu yazmayın, yıllık plandaki kazanımları yazın. şimdilik bu kadar. Soru sormak isteyen arkadaşlar mesaj atabilir. Şimdiden atananlara hayırlı olsun.