yalan yere edildiginde kisinin serefini 5 paralik , ufkunu karanlik kilan eylem. eger bir yerde yemin varsa isin icinde mutlaka bir dumbukluk vardir , yalan da kol geziyordur.
türk milletinin genelinin- genelleme geliyor dikkat- karakteristik özelliğidir. vallaha yeminlen diyorum allah kuran nimet çarpsın ki diye de devam edebilir eğer maksat sağlam bir etki bırakmaksa.
ama yaş ilerledikçe, insan o kadar arsız görür ki, yemin eden ama yemininde durmayan. işte o zaman jeton düşer: yemine inanılmamalı.
bir bankaya gidin. deyin ki yemin ederim size paranızı getireceğim bana 3000 ytl kredi verin.
vereceklerdir. *
içeriği yüzde yüz doğru ve yüzde yüz yalan olan ifadelerin inandırıcılığını pekiştirmek maksadı ile kişinin kendisini yine kendi eliyle peşin peşin Allah'a havale etme biçimi.
"Yemin ediyorum" demek ile yemin etmiş olmadığımız anlamına gelir. Müslümanların yemini; Vallahi, Billahi ya da Tallahi kelimelerini cümlenin başına getirilerek olur. Bunun dışındaki yeminler dinimizce kabul olunmaz ama önemli olan niyettir, buradan sonrası din felsefesine kaçar.
Not: Ülkemizce yemin etme eylemi sıkça ve gereksizce her defasinda ortaya sergilendiği için birçok kişinin algısında anlamının yitirilmesine sebep olmuştur.
bir çok türü vardır.
1. si valla dır inandırıcılık katmak için yanına billa eklenir eğer karşıdaki hala inanmıyorsa tilla da 3. tamlama olarak eklenebilir.
bir şeyin üzerinede yemin edilebilir genellikle olmayan şeyler üzerine yemin edilir, babaannin prostatı gibi.
orta parmağın işaret parmağını kavraması yani parmak kıvırma oluyor,onu saklayarak yapanlar yeminin işlemediğine inanıyorlardır. hatta ayak parmaklarını kıvırmıyon demi diyip ayağınıza basan arkadaşınız illa olmuştur.