diğer adıyla çeşme mezarlığı. osmanlı döneminde çeşme ilçesinin gençleri askerliklerini yemen'de yapıyorlardı. 1908 çeşme'de 20-30 yaşları arasında bir tek türk erkeği kalmıştı. o da cüceydi. bu yüzden çeşmeliler haklı olarak, Yemen'e çeşme mezarlığı adını takmışlardı.
2009 dan beri aralıksız süren amerikan insansız hava araçlarının saldırıları sonucunda, 2009 dan bu yana el kaide ye üye olan militanların sayısının 3 kat arttığı ülkedir.
pek bilinmese de bünyesinde ciddi bir türk nüfusu barındıran ülkedir. osmanlı'nın oraya atadığı askerlerin torunlarıdır kendileri.
devlet yapısına ve yaşananlara rağmen, gerçekten çok sıcak kanlı insanlardır yemenliler. orada türk olanlar kendilerini yabancı hissetmezler, çünkü yemenli araplar hissettirmezler. ayrıca cembiyeleriyle meşhur olan ülkedir. cembiyede de şöyle bir kural vardır, herhangi bir tehlike anında cembiyeyi yerinden çıkarıyorsan mutlak surette kanlı biçimde kınına girmek zorundadır, göstermelik ya da korkutma amaçlı çekip sonunu getirmeyenler ise kınanmakta ve bu utanç vesilesi olarak görülmektedir.tabi bizlere ilginç gelse de bu oranın algısıdır. bir diğer durum ise el kaide'nin kalelerinden biridir denebilir, halk genel olarak el kaide sempatizanıdır.
tüm olan bitene rağmen kısacası güzel ülkedir; hatta ikinci ülkemdir.
1517'de osmanlı yönetimine girmiş, daha sonra 1918'de imam yahyanın yönetimine girmiş ve son olarak 1962de cumhuriyeti ilan etmiş ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan arap ülkesi.
yemen sanaa'da el medina denilen eski şehir'deki dükkanlarda osmanlıdan kalan madeni paralar ve osmanlı askerlerinden kalan silah, kama gibi şeyleri alabilirsiniz. bir osmanlı tüfeği alıp getirmek çok istedim. satıcı "kadim" diyerek gerçekten eski olduğuna israr etti ama beraber gittiğim arkadaşım eskitilmiş olabilir diyerek beni şüphelendirdi. ayrıca havaalanında çıkışta ve girişte dert olur diye korktum. sanaa'daki türk konsolosluğunu arayıp tüfeği götürürsem havaalanında sorun olur mu diye sordum, karşıma çıkan adam fatura al bir şey olmaz dedi. ama yine güvenemedim. ben de bol bol osmanlı madeni parası almıştım.
''abd ve iran'ın desteklediği şii husilerin yemen'in başkenti sana'yı ele geçirmesi üzerine yemen'de çoğunluğu oluşturan sünni halk el kaide'yi yardıma çağırıyor.''
Yemende 6 ay kaldım. Halk fakir, memurun maaşı 80 Usd. Fakat bu ülkede Türkiyede görmediğim lüks araçları da gördüm. Bunlar genelde devlette çalışan kişiler.
Devlet başkanı halkı uyutmak için kocaman bir camii inşa ediyordu. Kendisinin bir sarayı var, 1 kmden fazla mermer duvarları var. Tabi içini göremedim.
Yani bizim ülkeden fazla değişik bir ülke değil.
Halkı sıcakkanlı, ve ingilizce bilen kişi sayısı türkiyeden daha çok. ingilizce çok rahat heryerde anlaştım.
Fakat yine de kaçırılmamak için sanaa ve aden şehir merkezine çıkmadım.