yedek subay

    16.
  1. doğum günümde * kışladan içeri gireceğim sınıf.umarım parti hazırlamışlardır.
    8 ...
  2. 12.
  3. 4 yıllık fakülte mezunlarından bir kısmının askerliğini icra ettiği rütbedir. diğer adı ile asteğmen.

    asteğmenlik rütbesinin "yedek" subay olarak anılması ve abidik gubidik insanlar tarafından espri konusu edilmesi saçmalıktan başka bir şey değildir. şöyle ki:

    tsk bünyesinde istihdam edilen teğmen ve asteğmenler; takım komutanı, tim komutanı, kol komutanı olarak görevlendirilmektedir. istisnai olarak bölük komutanı da olabilmektedirler.

    tsk nın asteğmen istihdamındaki asıl amaç harbiye çıkışlı teğmenlerin zayiatının önüne geçerek üst rütbelere yükselmeleri sırasında sorunla karşılaşma ihtimalini azaltmaktır.

    bilindiği üzere 4 yıllık fakülte bitirenler için yılda 3 celp dönemi olmaktadır. bu da demek oluyorki tsk, aynı askeri sınıf için yılda 3 defa asteğmen istihdam ediyor, ancak aynı askeri sınıflar için ilgili harp okullarından yılda sadece 1 dönemde teğmen istihdam ediliyor.

    yapılan yerleştirmelerdeki asteğmen sayısı bariz şekilde teğmen sayısından daha fazladır. yani terörle mücadelenin yoğun olduğu doğu illerine 1 yılda atanan asteğmen sayısı teğmen sayısından daha fazladır. bu sebeple asteğmenlik rütbesinden "yedek" subay olarak bahsetmek ve bunu espri konusu yapmak cahilliktir.

    """""""""""""""""""

    asteğmenlerle ilgili bir başka mevzu ise verilen eğitimin kalitesi ve süresi. şahsi deneyimlerimden gördüğüm kadarıyla sınıf okullarında asteğmen adayı öğrencilerle kursiyer teğmenlere verilen eğitim imkanları arasında pek bir fark yok. tsk, teğmenlere hangi imkanları sunuyorsa, asteğmenlere de aynı imkanı sunuyor. elbette teğmenlerin askeri lise ve harp okullarında aldıkları eğitimin kalitesi ve süresitoplam 8 yıl yadsınamaz. harp okullarında mezun olan teğmenlerin sınıf okullarında aldıkları eğitim süresi yaklaşık 10 ay iken asteğmen adayı öğrencilerin aldıklar eğitim süresi yaklaşık 3 hafta-3 ay arasında değişmektedir.

    peki asteğmenlere verilen yaklaşık 3 hafta-3 ay uzunluğundaki eğitim, onların her koşulda ve bölgede görev yapmalarına yeterli mi? asteğmenlere, terörle mücadele için verilen eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun yeterli değildir. tecrübe ve tatbikat şarttır.
    4 ...
  4. 23.
  5. 19.
  6. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1083323/+
    Henüz subayın biri sakatlanmasa da, vatani görevimi hem bahriyeli hemde sağlık sınıfında yapmanın gururunu yaşıyorum.
    3 ...
  7. 10.
  8. ne subaydır ne de astsubay. ikisinin arasında arafta kalmıştır. bazen bir er kadar geride bazense bir subay kadar önde. angarya işlerin komutanıdır o. tsk ne onunla ne de onsuz olamaz derler. o bir nöbet ağacıdır. nöbet tutmak onun uzmanlık alanıdır. tek tesellisi vardır vatani görev macerasında o da aldığı maaştır. ( 1600 tl )

    ya olduğun gibi görün , ya göründüğün gibi ol asteğmen !!!
    2 ...
  9. 24.
  10. Askerler arasında "astek" olaraktan bilinirler

    Şu sınav minav olayıda hikayedir
    Eğer okuduğunuz bölüm askeriyenin işine yarayan bölümse
    *Psikoloji
    *Makina mühendisliği
    *Tıp fkl.

    Ve vücut yapısı olarak
    Atletik
    Uzun boylu ,
    Spor yaparken zorlanmayacak (barfiks, şınav,mekik, 5 km ,10 km koşu vs yi iyi yapacak) biriyseniz işiniz oldu hayırlı olsun...
    2 ...
  11. 5.
  12. bu nasıl olsa astteğmen deyip sallamamazlık yapmayın, kafadan arıza ya da torpilli biri denk gelirse,sürekli abuk subuk emirler vererek sizi süründürebilir.subayın tüm yetkilerine sahiptir.tutanak tutma yetkisini kullanarak da sizi üst makamlara bildirip başınızı belaya sokabilir.
    2 ...
  13. 11.
  14. yedek de olsa her halukarda subaydır ve astsubayı katlayıp cebine koyma yetkisine sahiptir...
    3 ...
  15. 15.
  16. dağa çıkıp çıkmadıkları merak edilen subaylardır. yoksa erler mi gidiyor hala?
    1 ...
  17. 14.
  18. Bakanlar Kurulu kararına göre, Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşüyle yedek subay yetiştirme süresi 3 aydan 2.5 aya indirilmiştir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük