yedek subay sinavina girecek adaylara oneriler

entry16 galeri0
    16.
  1. 1.73 boy ve 60 kiloyla beni asteğmen yaparlarsa allaha emanet yaşayacaksınız bi 12 ay sevgili türk milleti..
    3 ...
  2. 15.
  3. 14.
  4. matematik ve türkçe sorularını ciddi ciddi ve güzel bir şekilde çözüp de babayı alan biri olarak sınavı çok kafaya takmayın. Ve bu sınavı hayatınızda girdiğiniz ve girebileceğiniz en formalite ve önemsiz sınavlardan biri olarak düşünün.
    0 ...
  5. 13.
  6. gereksiz bir sınav işte. yarın sabah gidip bakacağım nasıl bir sınavmış. ama ne bileyim asker olacak adama matematik, türkçe niye sorarsın ki? he illa bir şey sorman gerekiyorsa güncel sorular sor bari de bu adamın dünyadan haberi var mı yok mu onu kontrol et.
    1 ...
  7. 12.
  8. yapılan hiçbir işte mantık aramayın. zira dağılmak için bile sıraya sokuyorlar, yorgunluktan öldüğünüzü bilseler bile fark etmiyor. dünya üzerinde hiçbir mekanda zaman bu kadar kolay israf edilmez.
    0 ...
  9. 11.
  10. bugün 329. dönemlerin katıldığı sınavdır. ne anlamı var bilmiyorum 329 un. fakat bende bu sayının içindeki gruptanım. sıcağı sıcağına öneriler vermek gerekirse;

    sınav iki bölüm bilindiği üzere, sözel ve sayısal olmak üzere. tabi yersen... sözel olarak lanse edilen bölümün tek amacı okuduğunu kavrayabilme yeteneğini ölçmek sanırım. mantık sorusuyla ilgisi alakası olmayan, sadece algı kapasitesini ölçen, kafa karıştıran, zaten erken kalkacam diye az uyumul bünyeyi çok fazla yoran sorulardı. aşşağıdakilerden hangisi imkansızdır? şato biryen kelimesi aşşağıdakilerden hangi şifreye denk gelir? şaban hayriyle kardeşse, rızanın amca oğlu kimdir? gibi hangi amaçla sorulduğu belli olmayan sorular barındıran bir bölümdür...

    sayısal bölüme gelince, son 10 soru hariç sayısal sorularda gördüğünüzü ne derece algılıyorsunuz bunu ölçmek üzere kurgulanmış. soruların çoğu şekilli, grafikli ilginç sorular. oran orantı sorularında bile grafikle anlatım seçilmiş. sayısal soruları sözelden daha kolay olan tek sınavdır sanırım...

    bu arada kapıda liste yazılmaya en geç gece 2-3 civarı başlanıyor. yani o saatlerde adınızı yazdırıp daha sonra evinize yatağınıza dönüp sabah 6 gibi tekrar kışlaya gelmek mantıklıca gözüküyor. ancak kapıdaki asker, liste yok, yasak filan derse yemeyin, mutlaka liste erken saatten yazılmaya başlanacak, liste oluşturuluna kadar orada kalın...

    kenan evren kışlasında, kapıda 50şerlik grupluyorlar ancak içerde sınava 200er kişi alıyorlar. bu nedenle işinizin öğleden önce bitmesini istiyorsanız kapıdaki listede ilk 200 sıranın içinde olmanız avantaj sağlayacaktır. sınav 50 sorudan ibaret zamanı ise 60 dakika, soruların kaç puan olduğu ise bilinmiyor. kalem silgi eksiğiniz varsa, kışladan karşılanıyor. yedek subay veya er olarak yapmak istemeniz sonucu etkilemeyecektir, bunu unutmayınız...
    1 ...
  11. 10.
  12. karşılaşacağınız tuhaf olaylar bütünü arasında belki de en basit ve önemsiz olan iş, sınavın bizzat kendisi olacağından diğer kırtasiye işlemlerine yoğunlaşmakta, mahşeri bir kalabalığın içinde saatlerce kuyrukta beklemeye psikolojik olarak hazırlanmakta fayda vardır.

    tuhaf ama gerçek; işin en basit kısmı sınavın kendisi...
    1 ...
  13. 9.
  14. siz bir şey yapmayın nasıl olsa onlar hep kendi bildiklerini yapıyorlar. (bkz: formalite)
    1 ...
  15. 8.
  16. hiç kasmayın, uzun ya da kısa çıkması bu sınava bağlı değil.
    zevk almaya bakın. *
    0 ...
  17. 7.
  18. - sabırlı olun.
    - kişilik koymaya çalışmayın.
    - ne deniyorsa onu yapın.
    - saatlerce ayakta durmaya hazır olun.
    - verilen karavanayı tamamıyla yiyip bitirin ki gücünüz tükenmesin.
    - ve tekrar sabırlı olun.
    0 ...
  19. 6.
  20. sınava ilk gün girenlerin istekleri doğrultusunda çıktığı, uzun dönem isteyenlerin yedek subay çıkma ihtimali yüksek olduğu bilinen biir gerçektir.
    0 ...
  21. 5.
  22. gün itibariyle narlidere istihkam okulunda sınava girmiş biri olarak daha mülakata girmemiş olanlara nasıl bir gün geçireceklerini biraz anlatalım.

    sabah erken gitmenizde yarar var, 5.30-6.00 civarı orada olup nöbetçi askerlerden sıra numarası alırsanız muhtelemen en erken işlemlerini bitirecek olan grupta yer alırsınız(ben sabah 7 gibi oradaydım ve 662 numarayı aldım, her grup elli kişiden oluştuğu için 14. gruptaydım). arabası ile gitme imkanı olanlar, arabaları ile daha erken orada olma avantajına sahip olurlar. araba park etmek için oldukça geniş bir otopark var, park sorunu olmaz. ilk 3 grup saat 7.30 gibi nizamiyeden içeri alınıp tepedeki binalara doğru yol aldılar. memurların işbaşı yapması ile işlemlerini hemen bitirip 1 saatlik sürecek sınavlarına başladılar. daha sonra da kalan yarım saat içinde izin belgelerini doldurup işlemlerini bitirmişlerdir. yani işlemler ve sınav, hepsi en fazla 2-2.5 saat sürüyor aslında.

    peki ilk 3 gruba sıra numarası alamayanlara ne oluyor?
    hah, işte onlar saatlerce boşu boşuna bekleyen; grup numarası büyüdükçe bekleme süresi artan talihsiz vatan evlatları...

    14. grupta olduğum için saat 9.30 gibi nizamiye kapısından içeri girdik. cep telefonları ve elektronik cihazlar kapıda emanete alındı ve üstümüz arandıktan sonra tekrar kaldırımda beşerli sıraya girdik. ilk önce beklememiz için bizi misafir kantinine yönlendirdiler. burada yaklaşık 40 dakika ihtiyac molası verdikten sonra, grup tekrar toplanıp beşerli sıra halinde ortada toplandık. ne yapılması gerektiğini pek bilmeyen bir onbaşıyı başımıza verdiler ve işlemlerimizin yapılacağı tepedeki spor salonuna dogru yol aldık. spor salonunun önünde 1 saatten fazla bekledikten sonra bizi içeri aldılar. önümüzdeki grupların işlerinin bitmesini beklerken saat 12.30 oldu ve öğle arası verildi. öğle arası bittiğinde saat 13.30'du ve daha hiçbir işlem yapmadık, dosyalarımızı bile açmadık... öğle arasında beklerken paralı olmak üzere tost, meyve suyu, çay gibi gıdaların yanında ücretsiz olarak da kumanya veriliyor.

    saat 14.00 gibi ilk işlemlerimiz yapıldı ve bir sonraki işlemlerde sık kullanacağımız aday numaralarımızı aldık(nereye düştüğünü bu aday numarası sayesinde öğreniyorsun, ezberlemek iyidir). daha sonra aynı onbaşı eşliğinde sınav salonlarına yerleştirildik. sınav 50 soru ve 1 saat, matematik ve türkçe'den oluşuyor fakat sorular karışık olduğu için kaç matematik, kaç türkçe sorusu vardı saymadım. sınav bittikten sonra son işlemler yapılmak üzere farklı bir salona götürüldük. burada izin kağıtlarımızı falan doldurduktan sonra evraklarımızı ağzı kapalı yeni bir zarfın içine koyup bize geri verdiler(zarf gidiceğiniz birliğe verilecek). bu işlemlerden sonra tekrar nizamiye kapısına indik ve emanetlerimizi alıp işimizi bitirdik(saat 16.45).

    son olarak;

    - erken gitmekte fayda var, oraya varır varmaz hemen sıra numarası alın.

    - sabırlı olun.

    - yanınızda mutlaka nüfüs cüzdanı, siyah pilot/tükenmez kalem, kurşun kalem ve silgi bulunsun. her olasılığa karşılık kraker, bisküvi ve su götürün. (askerlik şubesinden verilen dosyayı sakın unutmayın bir yerde)

    - işlemlerinizi dikkatli fakat seri bir şekilde yapmaya çalışın, beceremeyenlere yardımcı olun. bir kişinin bile gecikmesi diğer 49 kişinin de fazladan beklemesi demek.

    - grubunuzdan haber vermeden bir yere ayrılmayın, ayrılanları uyarın. hem fazladan beklersiniz hem de sizden yaşça küçük askerlerin üstlerinden fırça yemesine sebep olursunuz.

    - bir şey sormak isterseniz yetkili subay ya da astsubaylara sorun, çekinmeyin, zaten genelde iyi davranıyorlar.

    - çıkarken aldığınız zarfı, izin belgesini falan iyi saklayın, gittiğiniz birliğe teslim edeceksiniz.

    kolay gelsin, şimdiden herkese hayırlı teskereler...
    3 ...
  23. 4.
  24. 3.
  25. eğer aralık döneminde gidiyorsanız kesinlikle kalın giyinin ve birgün öncesinden yeterince dinlenmiş olun, çünkü sadece ayakta dikilerek bacaklarınız kopacak.. misal ben dün sabah 8:30da gittim 15:30 çıktım. 8:30-11:30 arasında, buz gibi soğukta, askeriyenin bahçesinde sıraya girmiş şekilde ayakta bekledik. ondan sonra evrak kontrolu vs için de içerde sıra bekledik. mülakattı vs derken 13:30'da anca sınava girebildik. bunları gözönüne alarak kendinizi ayarlayın yani.
    2 ...
  26. 2.
  27. mümkünse yakın bir arkadaşınızla gidin, gerçekten zaman geçirmek için iyi oluyor. hani orda da bir ton insanla tanışıyorsunuz ama, yeni tanıştığınız insanlarla olan muhabbetiniz ile eskiden tanıdığınız arkadaşınızla olan muhabbetiniz farklı olur. kalem için de o kadar kasmanıza gerek yok, orada satan birini mutlaka bulursunuz.
    0 ...
  28. 1.
  29. - engeç sabah saat 6' nizamiye kapisinda olun.
    - mümkünse ikinci gün girin.
    - eğer nüfus cüzdanınız yanınızda değilse geri dönün.
    - etrafta mutlaka sınava gireceklerin adını yazdığı bir kağıt vardır. gördüğünüz her listeye adınızı yazın.
    - yanınızda su bulundurun.
    - siyah kurşun kalem, siyah pilot kalem mutlaka yanınızda bulunsun.
    - sınav için başka bir ilden geliyorsaniz, gece 12,1,2 otobüslerini tercih edin.
    şeklindeki önerilerdir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük