yanlış doğruyu götürmeyen kaç tane doğru yaparsan onu alırsın sınavlarından biri, kpds ve üds nin birleştirilmesi ile geldi ama bence saçma oldu, üds de bilimlere ayrılıyordu bunda sadece kpds gibi sabit. bu sınavlarda yanlışın doğruyu götürmemesi iyi belki ama net ve standart sapma yok sınavda yani istelerse dünyanın en zor sınavını yaparlar 80 soruda 60 doğru yapabilen kişi 1. olsa bile 100 alamaz 75 alabilir. yani kolay bir yds den 70 alırken, zorundan 55 alırsınız ama bağıl olarak başarınız aynıdır, ama bu değerlendirilmeye alınmaz.
üds sınavlarına göre evet daha zor bir sınavdı, ancak ben bile bu yok dediğim ingilizcemle 70 üzeri alabiliyorken sınava girenlerin dörtte üçünün barajı bile geçememiş olması canım ülkemde verilen eğitimin kalitesini gösteriyor.
tüm ümitleri yerle bir eden sınav. 37 almışım! keşke okunmasaydı optiğim. mevcut puanın üstüne çıkmak yerine onlarca puan gerilemek nasıl bir şeydir?? osym, en yakın zamanda yok olmanı diliyorum.
Açıklandı ama neye yarar . 6 ay önce yapılan üds'ye girmemekmiş bizim suçumuz. Yahut da şans o zaman girenlerden yanaymış. Hayır madem sınavlar bir araya toplandı neden soruların değerlendirmesi bir tutuluyor ? Neden herkese aynı baraj uygulanıyor ?
sözlükler dahil neredeyse tüm sosyal medya mecraların da okuduğum kadarıyla sadece benim değil herkesin küfrettiği ve kınadığı sınav olmuştur efendim. mesele zor olması değil yeğen, mesele; saçma sapan abuk subuk ve mantıksız bir sınav olması. paragraflar anlaşılmaz değildi lakin şıklar anlamsız ve sanki birden fazla doğrusu vardı. bu kadar saçma diyaloglar da cabası. ayrıca ''you say'' bölümünü de kaldırıp beni hüsrana uğratmıştır. Soruları kim hazırladı ve hazırlarken ne içtiler çok merak ediyorum. Kısacası ösym den ne beklenir? hükümet ne ki yönettiği organları o olsun. bir de lanet olsun..
Son olarak; O gerizekalı Figen neye bu kadar gülüyordu o abuk diyolog da hala anlayamadım. Yok arkadaşının ayakkabıcı dükkanına gelenler ayakkabı denediğinde daha küçük denediklerinden ayaklarını sıkıyormuş da falan fişman, bu dangoz da gülmekten kendini alamıyormuş. Espri anlayışına edeyim.
giremediğim sınav. kimlik yerine ehliyet gösterdim almadılar resmen. ulan 1150 lira kursa para verdim, kaç hafta yırttım kendimi düğün arefesinde olmama rağmen.
neymiş kesin talimat varmış. pasaportu yetiştireyim diye eve koştum ara sokakta 120'yle -abartı var haliyle-. eve vardım ki ne göreyim, geçerlilik süresi dolalı 1 ay olmuş pasaportun.
tüm kariyerler için bu sınav kullanılacak belli ki ve zor da bir sınav anlatılanlara göre. lakin şunu da es geçmeyelim puan sistemi de ona göre olur elbet. atıyorum memur alımlarında önceden kpds veya üds'den 70 isteniyorsa bundan 50 istenir. daha zorlu branşlar için yüksek puan istenir. o yüzden tahminim aynı hesaba gelecektir. yani umarım öyle olur.
giremediğim sınav. unuttum lan bildiğin unuttum. Allah benim belamı versin. nolacak o kadar dert tasa varken sınav mı gelir insanın aklına. Allah ım sen benim aklıma mukayeeet ol.
tamam sınavı zor yapmalarının sebebini sorsanız sevgili soruları hazırlayanlara, akademik olarak yükselmek isteyenler veya uzman olmak isteyen doktorlar veya dil tazminatı almak isteyen memurlar bellibir seviyenin üzerinde ingilizce bilmek zorundalar, tamam.
uzman doktorlukta ve dil tazminatı konularında haklılar,
memlekette doktor sayısı yeterli sayıda, özellikle de son zamanlarda sağlık bakanlığının girişimleri ve özel hastanelerin çoğalmasıyla, skiye oranla doktor sayısında sıkıntı yok, o yüzden yeni aday doktorlar için ii bir eleme gerekiyor tamam o böyle sınavlarla yapılsın,
dil tazminatı olayında ise, tabi ki "what is your name", "my name is bıdı bıdı" seiyesindeki memurla, çok iyi ingilizcesi olan memur arasında bir fark olacak, o da tamam.
ancak akademik kariyere gelince, şimdi baba son 10 yılda bir ton üniversite açıldı memlekete, eeh tabi öğretim üyesi ihtiyacı da var, üniversite sayısı bu kadar artmasaydı, tamam dı, ama şimdi her ilde üniversite var ve bu üniversitelerin kadrolu öğretim üyesine ihtiyacı var, ülkemizde verilen yabancı dil eğitiminin hali ortada, şu anda üniversitelerdeki araştırma görevlilerinin ve öğretim görevlilerinin çoğunun temel ingilizcesi yok denecek kadar zayıf, bu kadar zor sorarak üniversiteleri zor durumda bırakıyorlar bu biirr, ikincisi bu sınav keşke ingilizce bilgisini ölçse amenna, ama ben bu sınavdan en az 70 aldığı halde ingilizcenin i sini bilmeyen, bir çeviri yapamayan akademisyenler biliyorum, asıl ingilizceyi sular seller gibi konuşan ama sınavın mantığını çözemediğinden iyi not alamayan ve bu yüzden de kadro bekleyen insanlar var,öbür yanda sırf bir iki soru taktiği ve şansının yardımıyla yüksek puan almış ve kadroyu da ele geçirmiş insanlar var bu eğitim kalitesini de düşürüyor bu da iikiii...
ya bu kadar üniversite açılmayacaktı yada artık açıldı madem ösym bu işi bırakacak, ösym yine sınavını yapsın ama doktorlar ve memurlar için, akademisyenler için sınavı her üniversite kendi yapmalı, odtü'nün sınavı ona göre olmalı, hakkari üniversitesi nin sınavı ona göre, böyle böyle yetişir akademik kadro, merkezi yapı ile zor.
zorluk derecesi son derece uygun olan sınav. önceki sınavlara girmedim bilmiyorum ama 10-15 hadi senin hatırın kalmasın bilemedin 20 sorusu zordu. bu sınavdaki 60 soruyu yapamamak demek ingilizce bilmemekle eşdeğer.
eğer ki sen akademik kariyer yapacaksan, tıpta veya diş hekimliğinde uzmanlık yapacaksan yabancı bir makaleyi okumakta, anlamakta zorluk çekmeyeceksin arkadaş. bazı sorular hakikaten zordu, ince kelime oyunları da içeriyordu hatta bir ikisi de iptal edilebilir ancak soruların büyük geneli ingilizceye hakim olmak ile alakalıydı ve bariz okuduğunu anlamaya yönelik sorulardı.
bu sınavda sorun yaşayan arkadaşların sorgulaması gereken sınavın zorluk derecesi değil almış olduğu eğitimdir. odtüden mezun herhangi kimse bu sınavı havada karada verir, ancak üniversiteye kadar yarım yamalak dil eğitimi almış, üniversitede de dil eğitimi gene yarım yamalak devam etmiş ise olmaz, yapamaz bu sınavda.
gerek bitirme tezi veren lisans-yüksek lisans öğrencileri olsun gerekse doktora yapan olsun, işimize gelince bizim üzerimizdeki hocalara ne de güzel sallıyoruz, kendisi çeviri yapmasını bilmiyor hepsini bana iteliyor diye. e neden öyle, çünkü bizden öncekiler formalite icabı yapılan, i can you can what can you do formatında sınavlarla uzman oldular, kariyer yaptılar.
ağlamamak lazım, ya seni iyi yetiştirmediler, yada sen geri kaldın. epi topu ingilizce lan bu, roket mühendisliği yada beyin cerrahisi değil. liseyi kolejde veya üniversiteyi odtü'de, boğaziçinde bitiren birisi çoook rahatlıkla en kötü hali ile, geceden kalma hali ile bile 80 üzerinden 60'ı gözü kapalı buluyorken buralarda yetişmemiş olanların bunun nedenlerini sorgulaması lazım.
güya ingilizce bir bölüm bitirdim*. sınavdan sonra dönem arkadaşımı gördüm, yazık yarısını ya yaptım yada yapamadım diye üzülüyordu. üniversitede benim yabancı dilim her geçen gün gerilemişken bu adamın suçu ne. haftaya uzmanlık sınavı var, bu adam girse benden her halükarda benden yüksek alır ama dili veremedi işte. sorsan ingilizce eğitim gördü üniversitede.
sözcük veya anlam bilgisi kasmanız pek işe yaramıyor. zira sorunun birinde şıklarda olan bir sözcüğü sınavdan sonra redhouse da aradım bulamadım düşünün. gramere çok yüklenmişler oradaki çoğu kalıbı ingilizler bile kullanmıyor. terminoloji adına pek bir şey yoktu. bu yönden üds den ayrılıyor. ingilizce den ingilizceye çeviri bölümleri dehşet saçmaydı. pek anlam veremedim ne yapmaya çalıştıklarına.
Kazığın kazığı, bok gibi geçen sınavdır. Sanırım para kazanma hırsı bürümüş bu ösymnin gözünü ki kimse başaramasın, ekimde yine girsin hatta her ay olsun her ay girsinler derdine düşmüş ve o paragrafları anlaşılamayacak hallerde döşemiş. Teşekkürler ösym. Bu arada şöyle bir usulen aradılar, telefon bile sokulurdu. Neymiş kamera varmış. Sanki mahkemeye sunulan raporu bilmiyoruz ey ösym çalışanları!
80 sorunun 150 dakikaya sığdırıldığı osym ürünü. yarım saatimizden ne istedi bu kurum halen anlamış değilim. 600' den fazla kelime ezberleyip girdim ama gerek duymadım hiç birine. paragrafları ise hiç okumadan işaretledim. ne olur sonuç bilinmez ama 30 dakika az değildi, kısmasaydılar iyiydi. en kötüsünden mevcut puanımı korumak istiyorum ama gittikçe zorlaşıyor, korkutuyor bu yüzden.
edit: osym' nin tek iyi yaptığı şey silgi konusunda olmuş.
kpds üds seviyesi şimdiye kadar en fazla zor olduysa bu sınavın seviyesi zopzordu. ve sorular çok saçmaydı. sınav süresi yarım saat düşürülmüş ama beş tane paragraf sorusu vardı. yine de o aptal diyalog sorusuyla kıyaslayınca paragraflarda pek kasmamışlar denilebilir. figen sen ne saçma bir insansın öyle. *
bundan sonra bu sınava girecek olan arkadaşlar için söylüyorum, bu tür sınavlara hazırlanırken kelime ezberlemek gerçekten hiçbir işe yaramıyor. oturup paragraf sorusu çözmek, yapabiliyorsanız sürekli ingilizce okuma yapmak çok faydalı olacaktır. en azından ne okuduğunu daha hızlı anlamaya başlar ve süresi iyice azaltılan sınavda yetiştirememe korkusuna kapılmazsınız ki bazen soru kolay bile olsa o panikle insan defalarca okuduğunu anlayamayabiliyor.
ösym başkanlığına ve soruları hazırlayan değerli hocalarımıza,
siz nasıl bir insansınız arkadaş ya, mahsus mu yapıyorsunuz? siz bizi harvard üniversitesi ingilizce öğretmenliği veya oxford üniversitesi ingiliz dili ve edebiyatı mezunu mu zannettiniz, bu kadar kasılır mı ulan, yaptığınız düpedüz şe-ref-siz-lik, başka da birşey değil.
o ödediğim sınav parasının ne kadarı cebinize girdi ise haram zıkkım olsun, hayrını göremeyin inşallah, ne diyim ben ya.
şu orayı burayı bombalamaya yer arayan yasa dışı sol örgütler var ya, ne yer arıyorsunuz kardeşim, işte size adres ankara-bilkent-ösym binası, buyurun.
edit: bu kadar gözüm döndü, elimde imkan olsa ben yapacam yani :(