Ben yaslilari cok seviyorum ya bayiliyorum onlara nenem falan gelince sanki eve boyle senlik falan gelmis gibi hissediyorum diger yaslilara da oyle otobuste falan goruyorum cok tatlilar bazilari da yaslilari sevmiyor hic anlamiyorum onlari bizim burda huzur evi yok olsa arada giderdim.
Ay deli olcam
Otobüste yaşam savaşı veriyorum!
Arkadan dayayan teyzeler
Ayağıma basan amcalar
Ensemde hissettiğim nefesleri
iki taraftan tutunup sıkıştırmaları
La havlee
Yani otobüs popülasyonu o kadar yaşlı ki yaşlılar ölmek üzere olan daha yaşlılara yer veriyor.
Her üç yaşlıdan birinin yaslanacak kimsesi yok
--spoiler--
Türkiye’de yaşlıların sadece yüzde 68’inin güvenebilecekleri akraba ya da arkadaşı var. OECD ortalaması ise yüzde 87’ye kadar çıkıyor
Yaşlılara sevgi ve saygı göstermenin geleneklerimizin başında gelmesine rağmen, Türkiye'deki 50 yaş üstündeki her üç kişiden birinin kimsesizlik içinde yaşadığı ortaya çıktı. Üstelik, emeklilik çağındaki bu kişilerin ekonomik yoksulluktan en çok etkilenen kesimlerden birini oluşturduğu da kaydedildi.
Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) önceki gün yayımladığı “Bir Bakışta Toplum 2016” raporunda Türkiye, sosyal bütünlüğü en zayıf ülkelerden biri olarak geçti.
Bunun başlıca sebebi olarak, 50 yaş üstündeki vatandaşların yalnızca yüzde 68'inin yaslanabileceği bir akrabası veya yakını bulunması gösterildi. Başka bir deyişle, yarım asırı devirmiş olan kıdemli vatandaşların yüzde 32'si, “Yaslanabileceğiniz bir akrabanız veya arkadaşınız var mı” sorusuna olumsuz yanıt verdi.
Aynı soruya olumlu yanıt verenlerin oranı 15-29 yaş grubundaki gençler arasında yüzde 82'yi bulurken, 30-49 yaş aralığındaki yetişkinlerde yüzde 74'e geriledi.
Raporda, OECD üyesi ülkelerde 50 yaş üstü vatandaşların yüzde 87'sinin sırtını yaslayabileceği bir akrabası veya yakını bulunduğuna dikkat çekilerek, “Türkiye'de sosyal bütünlük özellikle yaşlılar için OECD içindeki en düşük düzeyde” denildi.
YOKSULLUK ONLARI VURUYOR
Türkiye'nin OECD ortalamasının çok gerisine düştüğü, orta yaş ve üstü nüfusun sosyal bağlarının güçlü olduğu ülkelerin başında irlanda gelirken, bu ülkeyi ingiltere, Yeni Zelanda, Kanada, Avustralya ve ABD gibi Anglo-Sakson kültürüne sahip ülkeler ile izlanda ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkeleri izledi.
Raporu değerlendiren OECD uzmanları, bir toplumdaki ortalama eşitlenmiş harcanabilir gelirin yüzde 50'sinden daha azıyla geçinmeye çalışanların “yoksul” olarak tanımlandığını kaydetti. Türkiye'de bu kesimin oranının yüzde 17.2'yi bulduğu belirtilen raporda, oranın 65 yaş üstü nüfusta ise yüzde 19'a kadar çıktığı dile getirildi. 18 yaşından küçük her dört çocuktan birinin de bu yoksulluk sınırının altında yaşadığı ifade edildi.
Türkiye bu yoksulluk oranıyla israil ve ABD'nin hemen arkasından OECD ülkeleri arasında 3'üncü sırada yer aldı. Ekonomik krizin vurduğu Yunanistan ve ispanya ile Latin Amerika'nın kronik yoksul ülkesi Şili ise sıralamada Türkiye'yi takip etti.
Güven bunalımı yaşıyoruz
OECD araştırması, Türk toplumunun bir güven bunalımı yaşadığını da gösterdi. Rapora göre; Danimarka, Norveç, Hollanda, isveç ve Finlandiya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde başkalarına güven duyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60'ı geçerken, Türkiye'de yüzde 13'ü bulmuyor. Türkiye, başkalarına güven duymayanların çokluğu bakımından Slovakya'nın ardından OECD ikincisi oldu. 15-29 yaş grubundaki gençler arasında ise başkalarına güven duyanların oranı yüzde 15 olarak ölçüldü.
Raporda ayrıca Türkiye'deki her üç vatandaştan en az birinin işini kaybetme veya iş bulamama kaygısını derinden duyduğu kaydedildi.
--spoiler--
Sokakta gençlere akıl verenleri, "paran yoksa evde otur" diyenleri, "siz eskileri görmediniz halinize şükür edin" diyenleri çokçadır bu türün. Bir gün bir isyan başlayacak ve gençler sokakta gördüğü her yaşlıyı dövmeye başlayacak, gençleri o isyan noktasına getirdiler sağ olsunlar.
Bi kismi ulkeye ihanet etmistir so ile ki, evin ucuz oldugu zamanlar dandik memur maasiyla 3 tane ev alarak milleti zor durumda birakmislardir. Çapini vizyonunu siltigimin varoslari, gotun yiyosa yapsana memlekete yatirim sen de o cap tassak var mi nerdee 2 iqlu varoslar. O duj guc dedigin Amerika avrupa nasil bu hallere geldi... yatirimla uretmeyle ve Essek gibi calismayla... senin gibi 2 tane daha ev alip kira pesine dusmedi...