28 şubat 2015'te vefat eden ünlü türk romancı, senaryo ve öykü yazarımızdır. ayrıca kendisi kürt kökenli olup türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir.
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,[1] 6 Ekim 1923; Hemite, Osmaniye - ö. 28 Şubat 2015), Kürt kökenli[2][3][4] Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. ilk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı ince Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. ince Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı. Kitaplarının yurt dışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.[1]
Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.
Eski olan herşey güzeldir diye birşey yok. Gelişmelere açık olmalı beyin. Bu gün türk halkı her halta anlam yüklüyor. iki sene önce aldığı basit bir saati bile nostalji bu deyip saklayanları var. Böyle olunca da bir yazar sırf geçmişte yazmış, üne kavuşmuş diye göklere çıkarıyorlar. Ulan sizin bu yaptığınızı dünyada hiçbir millet yapmıyordur.
Adam öldü göklere çıkardılar sözlerini kopyala yapıştır yaparak neymiş "o güzel insanlar güzel atlara bindi gitti demirin tuncuna insanın piçine kaldık" demiş.
Aynı adam bunu da demişti ama;
Gerillanın adını terörist koyduk. Bundan da bir umut bekledik. Sözcükler her zaman, her koşulda değişebilir ve bir gün işe yaramaz olur. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk. Ey milliyetçi ırkçılarımız, dünyada bir tane dostumuz varsa, o da Irak Kürtleridir. Bir insana, bir halka ne yaparsanız yapın, ama onuruyla oynamayın. Bu benim gençliğimden bu yana dilimde pelesenk ettiğim bir sözümdür. Bizim yöneticiler bunun tersini yaptılar. Halka etmediklerini bırakmadılar. Yüreğim yanıyor bunları söylerken, ben bir yazarıyım çünkü bu halkın.
Gerillanın Adını Terörist Koyduk. Hürriyet Gazetesi 14 Ocak 2007 s.1 ve 22
nazimla aynı hapishanedeyken şiirlerini coşkuyla ona gösterir.üstad nasıl olmuş diye sorar.nazım: ya aslında iyi de sen bence düzyazıda daha iyisin der.o günden beri duzyaziya kasmiştır. iyi de yapmıştır.
ilk bakışta anladım
Gülen bakışının sönüklüğünden
Belli ki gözlerin sevgisinden davacı
Üzüntünü içine atma
Bir dosta açılmaktır ilacı
Aşk nedir sanıyorsun
Bir karşılıklı duygular savaşı
Kazanamayacağını düşünüp zayıfım deme
Bazen en etkili silahındır gözyaşı
Ağla utanma..
Kafanda taşıyıp büyüteceğine dertlerini
Gözyaşında taşı.
abartılmış, ortalama bir yazardır. tek kitabı ince memed'dir. fakat o bile, ince memed bile gerçek bir eşkıya profili değildir. gerçek eşkıya, kemal tahir'in rahmet yolları kesti'sinde türk okuyucusunun karşısına çıkar. eşkıyayı övmek ne zamandır edebiyat olmuş der attila ilhan bu konuda.
cumhuriyet gazetesi eskiden bizim edebi zevklerimiz belirlerdi. şu yazar iyi; okuyun, şu çok süper şair bununla devam edin. sağdan herhangi bir isim değerlendirmeye dahi alınmazdı. ahmet hamdi tanpınar'ın zamanında anlaşılamamasının nedeni budur. nazım hikmet'in bu kadar ön plana çıkarılmasının nedeni de budur. son zamanlarda nazım'dan bahseden pek yok farkındaysanız çünkü günümüzün edebi çevreleri 80lerdekinden daha beter durumda, nazım'da ulusal bir damar buluyorlar ve artık onu ön plana çıkartmıyorlar. günümüz edebi çevrelerinin türkçenin büyük yazarı diye kakalamaya çalıştığı sözde şairlerin yanında nazım ezra pound gibidir. yine 80ler daha insaflıymış.
her neyse, 60ların sosyalist dergilerinde ve bir zamanların etkili gazetesi cumhuriyet'te pek bi yazıp çizmiş bir amcamızdır yaşar kemal. abartılması da bu yüzdendir. mesela son kitabı tek kanatlı bir kuş'u, yazarı yaşar kemal olmasa, bu kitabı basacak bir yayınevi bile bulunmaz.
böyle bir yazarın olduğunu ölümüyle öğrenenler, hayatında nitelikli edebiyatla tanışmamış olanlar yaşar kemal'i galaksinin en iyi yazarı sanabilirler. veya benim bu yazıyı siyasi düşüncelerimle yazdığımı. evet yaşar kemal'i kişilik olarak da sevmem ama öyle değil işte.
PKK terör örgütüne ve teröristlere "gerilla" diyen Yaşar Kemal gerçekten büyük olabilir mi?!
Türk düşmanlığını devlet politikası haline getiren (Ermeni Anayasasında açıkça belirtilmiştir.) Ermenistan resmi makamlarından "KRiKOR NAREGATSi" nişanını;
"Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı"nı parlamentosunda ilk kabul eden, çıkardığı yasayla Ermeni Soykırımını inkar edene hapis cezası öngören, Ermeni Çetelerini Türklere karşı destekleyerek kışkırtan tarihin en sömürgeci devletlerinden biri Fransa'dan "LEGiON D'HONNEUR" nişanını HANGi SIFAT, GEREKÇE ve YÜZLE almıştır Yaşar Kemal?!
...Siz, hem işçinin emekçinin hakkını hukukunu korumaktan, dostluktan kardeşlikten barıştan bahsedin, güya bağımsız bir mücadele verdiğinizi, bütün sömürgeci devletlere karşı olduğunuzu söyleyin; hem de teröre destek veren, emperyalizmi amaç edinen ülkelerin kucağına oturun!
benim için betimlemelerin şahı olan yüce imparatordur.
benim edebiyata ısınmama ve kitap okumama da neden oldu. anlatayım:
sanırım ilkokul 5.sınıftaydım. cin ali serilerinden sonra , deniz altında yirmi bin fersah gibi bir kaç macera kitabı belki okumuştum belki okumamıştım. neyse bir gün abimim eski arkadaşlarından biri; Bülent Abi evimize gelmişti. gelirken de bize bir kaç kitap getirmişti. Bunlardan biri de Yaşar Kemal' in ince memed'iydi. o sıralarda normalde öğlen okuldan geldikten sonra sokağa çıkar akşam geç saatlere kadar da eve girmezdim. beni sokaktan toplarlardı. yetişkinlerin okuyacağı bir kitap olduğundan mı nedir ince memed ilgimi çekmişti. okuldan geldikten sonra okumaya başladım. ilk bölümde anavarza kayalıkları ve kalesinin etrafı öyle güzel tasvir edimişti ki bugün bile hatırlarım. kafamda imgelerle oradaydım artık. o gün sokağa hiç çıkmadım. serseri çocuk arkadaşlarım bensiz oynadılar. geç saatlere kadar okudum. sabah oldu , öyle çok merak ediyordum ki romanın devamını... devamını okumak, okula gitmemek için bahane buldum. tam hatırlamıyorum ama hastayım demiştim bizimkilere. zaten bir sürü devamsızlık hakkım da vardı. o gün ince memed-1' bitirdim.
ve ilk kez bir romanı, romanda türkçenin gücünü, akıcılığı ve betimlemeyi keşfettim.