yağmurun tanrı tarafından oluşturulduğunu sanmak

entry18 galeri0
    1.
  1. yağmurun bir doğa olayı olduğunu unutan tiplerin düşüncesidir.

    Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün yüz binlerce metreküp su buharlaşarak atmosfere doğru yükseliyor. Ve yükseldikçe soğumaya başlıyor. Öyle biran geliyor ki su buharı işinin çok düşük olduğu bir bölgeye geliyor.

    Soğuk hava katmanına rastlayan buhar tanecikleri havadaki toz parçacıklarına tutunarak su damlaları haline dönüşüyor. Bunlar birleşerek bulutları olusturuyor. Bu su damlacıklarının yeryüzüne düşmesi yani yağmur oluşturması için belirli bir büyüklüğe gelmesi gerekiyor. Bu da yüz binlerce su damlacığının birleşmesi anlamına geliyor. Yeterli büyüklüğe ulaşınca yerçekiminin etkisiyle yere düşmeye başlıyor. Bütün bu anlattığımız işlemler ise ortalama 8 gün sürüyor.

    Sizlere bir soru; yağan yagmurun süresi neye baglı? Bir bulutun yarısı yağmur olarak yağar bu da tahminen 30 dakika sürer. Ama bulutlar devamlı oluşursa yağmur günlerce yağar.

    Peki hava kapalı olduğu halde bazen yağmur yağmaz bunun sebebi ise; su damlalarının sıcak ve kuru bir hava katmanından geçiyor olmasıdır. Burada su damlaları yeniden buharlaşır ve yağmur oluşmaz.

    Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, sağanak yağmur yağarken ilk taneler her zaman daha iridir. Bunun sebebi de yağmur damlalarının yeryüzüne inerken soğuk ve nemli hava ile karşılaşmasıdır. Soğuk ve nemli katmandan geçen damlalar buharlaşmadan yeryüzüne inerler. Bu sırada hacim yönünden büyüdükleri gibi havanın nemini de aldıkları için daha da büyürler. Ve sağanak yağmurda ilk taneler daha büyük olur. Arkadan gelen damlalar ise nemi azalmış bir katmandan geçtikleri için ilk tanelerden daha küçüktür.

    Yağmurun yağması için su damlalarının belirli bir büyüklüğe gelmesi gerektiğin söylemiştik. Bu da damlaların birbiri ile birleşmesi ile olmaktadır. Bu birleşme 2 türlü olur. Çarpışma ile birleşme ve kristalleşme ile birleşme.

    1-Çarpışma ile Birleşme:
    Buluttaki su tanecikleri rüzgarın etkisi ile bir oraya bir buraya itilirler. Birbirlerine çarptıkça birleşerek su damlacıklarını oluştururlar. Oluşan su damlacıkları da kümeleşerek su damlalarını meydana getirirler. Bu damlalar belirli bir ağırlığa ulaşınca havadan daha ağır hale gelerek yere yağmur olarak düşerler.

    2-Kristallesme Yolu ile Birleşme:
    Hava sıcaklığı birdenbire düşerse su tanecikleri donarak buz kristallerini oluştururlar. Bu kristaller yere düşerken daha sıcak bir hava katmanının içinden geçer. Burada eriyip yeryüzüne yağmur olarak iner.

    Bu yazım da sizlere yağmurun oluşmasını anlatmaya çalıştım. Yağmur deyip geçmeyin. Bakın öğrendiniz bile nasıl oluştuğunu!

    tanrının işi değil doğa olayı artık anlayın şunu yahu !

    (bkz: ben küçükken allah tükürüyor sanıyordum yalanmış)
    5 ...
  2. 2.
  3. 7 nokta 4 yetmedi mi yazabilecek kadar ...** olmaktan çok da farklı değildir.
    2 ...
  4. 3.
  5. Yazara bilimsel yazısı için teşekkür etmekle birlikte şunu da söylemek istiyorum:

    (bkz: bsgçk)

    Yazıda bahsedilen bütün olaylar da kendiğilinden oluyor değil mi? Sular kendi kendine buharlaşıyor, sonra canları sıkılınca hadi yağmur olup yağalım diyorlar herhalde?

    Tanım: Dine inanışının düzeyini merak ettiğim bir yazarın yanlış tesbiti.
    3 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. bilim yaradanın ol emrinin üzerine bin yıl açıklama getirse, yaratılışın bir saniyesini izah edemez.
    bilimsel argümanlar, adlandırmalar ve örneklemeler, insan dili ile masallar üretmekten başka bir şey değildir. masal kahramanları uydurmadır ama masalın konusu ve geçtiği mekan yaradanın yaratılış mücizesini gerçekleştirdiği alandır.
    1 ...
  9. 6.
  10. doğal döngünün allah tarafından sağlandığını bilmeyen insan söylemidir.
    3 ...
  11. 7.
  12. tanri boyle ufak isleri birakmis ve bu isi mikail'e vermistir.
    2 ...
  13. 8.
  14. Allah, kendini sebepler halkasında gizlemiştir. Bütün oluşları, birbirini takip eden sebeplerle oldurur ki, insan yağmurun, bir takım doğa hadisesi sonucu oluştuğunu sansın. Zaman zaman bu kuralın dışına çıktığı olur ki, biz buna mucize diyoruz...
    0 ...
  15. 9.
  16. inanç derecesi düşük olan kişinin söylemidir. kişi yagmuru buharlaştıran güneşinde keyfen ve durduk yere oluştugunu düşünüyor olabilir.
    0 ...
  17. 10.
  18. kendisinin de doğa olayları tarafından oluşturulduğunu sanmak-saçmalamak.
    (bkz: gökten zembille inmek)
    1 ...
  19. 11.
  20. 12.
  21. ahahah, yahu hepsini geçtim ben suyun aklı fikri var zanneden insanlar varmış bu sözlükte sjdsjhds.

    +abi aşşa baksana ya damlasak mı şuraya kızlar falan fenaymış
    -akalım kanka

    skjdsjhsj böyle oluyo sanan insan var yahu.

    abicim bak sana en kolay haliyle açıkliyim olayı da dinle. bu doğadaki maddeler öyle kafasına göre hareket etmiyor. yani yukardaki diyalog falan yok onlar espri, hani her şeyi tek tek açıklıyorum ki yanlış anlama. sonra bana çemkiriyorsunuz ayıb.

    yani bu su, etkileşime giriyor ona göre hareket ediyor. sıcaksa buharlaşıyor soğuksa donuyor. bazı yavşaklar var süblimleşiyor falan. sonra biz buna yağmur diyoruz, doğa diyoruz, olay diyoruz.

    +olay ne beyler?
    0 ...
  22. 13.
  23. yüzlerce yıllık ortaçağ zihniyetinin günümüze yansımasıdır. bu zihniyete göre neden araştırmaya, doğal olarak da bilime gerek yoktur. memleketin anasının ağlamasında ve bilimsel olarak neden yerlerde sürünüp onun bunun köpeği olduğumuza çok güzel örnek teşkil eden, bir nevi birilerinin köpekliğine alışmış, köpekliği seven zihniyetin "fazla kurcalama" demesi sonucunda "goddunit" argümanını sunmasıdır
    1 ...
  24. 14.
  25. ayrıcaa...

    averaj müslümanın bilime olan bakışını gözler önüne serdiği için takdir edilesi bir başlıktır, şimdi hiç bir dini bütün sunni müslüman kardeşimiz gelip de "emee bizim bilime saygımız vaaar" demesin. neyin ne olduğu bu başlıkta ortada.
    0 ...
  26. 15.
  27. (bkz: müslümanların bilimi düşman olarak görmesi)

    alın yavrucaklar, biraz daha küfredin burda. birazdan bu yazdığınız yobaz saçmalıklarını da unutacaksınız çünkü. biraz daha hakaret edin, kendinize gelirsiniz. yerim sizi.
    0 ...
  28. 16.
  29. 17.
  30. yağmur'un yağışını amerika'yı yeni keşfetmiş gibi heyecanla anlatmanın ne anlamı var? müslümanlar yağmur damlalarının allah tarafından aşağıya atıldığına değil, bu mekanizmanın allah tarafından yaratıldığına inanır.
    0 ...
  31. 18.
  32. varlığı, doğa olaylarından doğrudan etkilenen topluluklarda normal bir durmdur.

    seller, heyelanlar, kuraklık gibi doğal olaylardan dolayı oluşan zararlar ve yağış neticesinde tarım ve hayvancılığın devam etmesi gibi hayati önem taşıyan hadiselerin yarattığı korku, toplulukları bu olayların insanüstü bir varlığın şekillendirdiği yönünde bir inanışa sevk etmiştir.

    benzer inanışlar ilkel kabilelerde rahatlıkla gözlenebilir. nehir kenarında yaşayan kimi yerliler için timsah kutsal hayvandır. çünkü aniden ortaya çıkar, dehşet yaratır ve can alır.

    bazı bölgelerdeki insanlar için yanardağ tanrıları vardır ve kendilerine adaklar adadıkça kızmayacağına ve patlayıp kendilerini cezalandırmayacağına inanırlar.

    kısaca bahsedilen olgu, çoğu inanışta var olan bir şeydir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük