aslında toprak kokusu değildir o.toprakta yaşayan bir bakteri yağmur sonrası yukarı doğru çıkar.onun kokusunu alırız aslında.
edit:Güzel bir yağıştan sonra açık havada dolaşırken aldığımız o koku aslında mis gibi toprak kokusu değil, bir bakterinin kokusu! Daha doğrusu bir bakteriye ait sporların kokusu. Evet! Yanlış duymadınız, yağmur sonrası duyulan, şiirlere konu olan bu koku tek hücreli bir canlının kokusu. Artık kulağa o kadar da romantik gelmiyor değil mi?
Mantarlara benzeyen özelliklere de sahip olan aktinobakter ailesinden bir grup bakteri, nemli ve ılık ortamı bulduğu toprakta mutlu mesut çoğalıyor. Ancak toprak kuruduğunda bu bakteriler sporlar üreterek, daha sonra kendisini çoğaltmak üzere depoluyor. işte bu sporların üzerine yağan yağmur durduktan sonra buharlaşırken, aerosol işlevi görerek bakteri sporlarını havaya kaldırıyor ve bizim burunlarımıza kadar taşıyor.
Bizler de yağmur sonrası toprak kokusu almak için derin derin nefes alırken, aslında toprak veya ağaç kokusunu ya da çimen kokusunu değil, aktinobakterlerin sporlarını akciğerlerimize çekiyoruz! Neyse ki sağlıklı bağışıklık sistemlerimiz sayesinde hasta olmuyoruz.
ister adına petrikor denilsin, isterse bilimsel adı ile burnumuzun ultra hassas olduğu geosmin molekülü akla gelsin, bence yağmur sonrası duyduğumuz koku hala toprak kokusudur. Yine de çok derin nefes almamaya dikkat etmek lazım gelebilir…
Bir daha yağmurda ve sonrasında sevgilinizle romantik bir yürüyüş yaptığınızda, ona bakteriyel sporlardan bahsetmeyi unutmayın :)