yazım kuralları

entry33 galeri5
    8.
  1. çoğu yazarın hiç dikkat etmediği husus. de bağlacını, soru ekini, 'her şey'i bitişik yazan yazarlarla dolu etraf.
    2 ...
  2. 7.
  3. nerdeyse her entryde uyarı çıkaran bir şey ancak güzel bir uygulama olduğu hissine kapıldım.
    tıpkı bu entryde nokta koymayı unuyma dediği gibi
    0 ...
  4. 6.
  5. hep söyle derim;"konuşursan önemsenmeyen şeylerin yazarken ne önemi olabilirdi ki!"
    2 ...
  6. 5.
  7. Mademki, halbuki, oysaki, çünkü, sanki, sözcüklerindeki ki ler bağlaç olmasına rağmen kalıplaştığı için bitişik yazılır.
    1 ...
  8. 4.
  9. Forumumuzda Attila ilhan'ın fikirleriyle bağdaşan bir yazım kuralı var.Güzel uygulamadır bence.

    (bkz: Attila ilhan'ın büyük harflere karşı olması)
    0 ...
  10. 3.
  11. günümüz gazetelerinde hiç mi hiç önemsenmeyen,msn,facebook gibi sanal dünyalarda ise yokmuşcasına davranılan eskinin güzel kuralları.
    0 ...
  12. 2.
  13. yazım kuralları müzikteki notalar gibidir. bir işaret hatalı yazıldıysa icra esnasında ezgi bozulacak, müzik kulağa hoş gelmeyecektir. yazımda da bu böyledir. ufak bir virgül bazen önemsiz gibi görülebilir, fakat o virgülün eksikliği övgü nitelikli bir yazıyı sövgüye çevirebilir.

    bu kurallara uyulmamasının büyük bir sebebi bilgisizlik ya da vurdumduymazlık olsa da en büyük sebeplerinden biri de "kendi düşündüğünü anlayamamadır". örnek vermek gerekirse: en fazla karşılaşılan yazım hatalarından biri "de, ki" bağlaçlarının öncesindeki kelimeye bitişik yazılması hatasıdır. bu bağlaçların doğru yazımı aslında idrak kabiliyetinde gizlidir; eğer kişinin idrak kabiliyeti varsa ve kişi umursamaz ya da cahil değilse bu bağlaçları mutlaka doğru yazıyordur. kişi, "evde yanmış." ile "ev de yanmış." cümlelerindeki anlam farkını ayırt edemiyorsa o kişi yazı yazma gayretinden vazgeçmeli, idrak kabiliyetini kuvvetlendirmek için geç olmadan elinden geleni yapmalıdır.
    2 ...
  14. 1.
  15. bir dilin yazıya nasıl döküleceğini belirleyen kurallardır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük